Dolar ve eurodaki yükseliş konut piyasasını da vurdu. sektörde uzun zamandır bir durgunluk yaşanıyor ve bu durgunlukla ilgili önemli bir uyarı geldi.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, konutta yaşanan son sıkıntıyı anlattı ve konut almak ve konut satmak isteyenlere uyarılarda bulundu. Önlem alınmadı takdirde konut piyasasında yaşanacak olanlara dikkat çeken Eren, konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

"Şantiyelerimizin açılması zor olur"

İnşaat maliyetlerinin ortalama yüzde 113 oranında arttığına dikkat çeken Eren, çözüm bulunamazsa konut fiyatlarının yüzde 50 ile yüzde 60 daha pahalı olacağını belirtti. Kamuya iş yapan müteahhitler için fiyat farkı ödenmesini ve işi sürdüremez hale gelenler için de tasfiye veya devir hakkı tanınmasını isteyen Eren, “Beklentilerimiz karşılanmazsa gelecek sene şantiyelerimizin açılması zor olur” diye konuştu.

"Faizlerdeki indirim henüz bizim kredi maliyetlerimize yansımadı"

Konut inşaatında en yüksek maliyeti arsa fiyatlarının oluşturduğunu vurgulayan Eren, şöyle devam etti: "Bazı bölgelerde arsa maliyeti, bina yapım maliyetlerinden yüksek kalmaktadır. Ucuz konut üretilebilmesi için devletin piyasaya verebileceği en büyük destek, kamu arazileri vasıtasıyla uygun fiyatlı arsa üretilmesi olacaktır. Bir çözüm bulunamazsa girdi maliyetlerindeki artışın da etkisiyle konut fiyatları yüzde 50 - 60 daha pahalı olacak. Faizlerdeki indirim henüz bizim kredi maliyetlerimize yansımadı. Konut kredisi faizleri önce 1.29’a, sonra 1.24’e indi. Konut ihtiyacı olan vatandaşlar için yüzde 1.24 hala yüksek bir faiz oranıdır. İhtiyaç sahipleri için konut kredi faizlerinin psikolojik eşik olan 1’in altında olması gerekir."

BİZİ TAKİP EDİN

Instagram: sariyerpostagazetesi

Twitter: sariyerposta