Uzun vadeli bir yatırım olan arsa ve arazi yatırımı, son yılların en çok rağbet gören yatırım seçenekleri arasında bulunuyor. Özellikle son dönemde mega projeler, fabrika, otoyol, köprü yapımının artmasıyla birlikte arsa alım-satım piyasasının da hareketlendiği biliniyor.

Dolayısıyla arsa yatırımı için uzun vadede kârlı bir yatırım demek hiç de yanlış olmaz. Ancak elbette ilerleyen yıllarda arsanızdan iyi bir kâr elde etmek istiyorsanız arsa alırken birtakım hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Hem dolandırıcıların kurbanı olmamak hem de doğru bir arsa seçimi yapmak için dikkat edilmesi gerekenleri bir araya getirdik. Arsa alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı yazımızda sizleri bekliyor.

Arsa alırken bunlara dikkat!

İmar Planı: Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk olarak arsanın imar durumu yer alıyor. Bu yüzden bir arsa satın alacağınız zaman öncelikle imar olanını kontrol edin ve yapılaşma haklarının neler olduğunu dikkatlice inceleyin. Eğer yapılaşma istiyorsanız imar şart, unutmayın! Ayrıca arsa üzerinde imar planı olsa bile herhangi bir çalışma olup olmadığına, ruhsat verilip verilmediğine de dikkat etmek gerekiyor. Bunların yanı sıra arsa üzerinde bir irtifak hakkı tesisi kurulup kurulmadığına da bakmak lazım. Mesela elektrik idaresi gibi herhangi bir devlet kurumunun arsa üzerinde hakkı var mı?

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de satıcıların genellikle çok fazla yanaşmadığı aplikasyon krokisi. Satın alacağınız parselde herhangi bir hak talebi var mı ya da arsanın yanındaki ve çevresindeki arsada sizin payınıza bir taşma var mı sorularına yanıt bulabilmek için aplikasyon krokisini görmeyi ihmal etmeyin.

Uzun Vadeli Bir Yatırım Olduğunu Unutmayın: Arsa ve arazi yatırımının uzun vadeli bir yatırım olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden kimi zaman iyi bir getiri için 10 ila 30 yıl beklemeniz gerekebilir. Arsa ve arazi yatırımı yapmadan önce bu konu üzerine düşünmeli ve bu kadar yıl beklemeye sabrınız olup olmadığını da sorgulamalısınız.

Konum: Arsa alırken elbette ki en önemli noktalardan biri de arsanın konumu. Almayı düşündüğünüz arsanın yakınındaki nüfusun, ticaretin ve üretimin artışı yatırımızın artışını belirleyen en temel unsurlardır. Bu unsurlar belli bir zaman sonra arazinin çevresine yapılacak yatırımları ve altyapı projelerini belirler. Bu yüzden arsa satın alırken lokasyon konusunda iyi karar vermeli ve mutlaka arsanın çevresi ve çevresindeki imkânlar da araştırılmalıdır.

Yola Cephesi: Arsanın yola cephesi de dikkat etmeniz gereken bir başka önemli nokta. Çünkü arsanın yola cephesi ve cephe genişliği değerini arttırır. Eğer bu arsaya ticari bir yapı yapılırsa geniş cephe büyük vitrin ve tabela sayesinde de getirinin artmasına fayda sağlar.

Jeolojik Yapı: Arazinin jeolojik yapısı deprem gerçeği faktörü açısından büyük önem taşıyor. Bir arazi alacağınız zaman oraya imar gelirse, yapacağınız inşaat özellikleri doğrudan jeolojik yapıya bağlı olacaktır. Bu yüzden arazinin jeolojik durumu ile ilgili de bilgi almayı unutmayın.

Arsa alırken bunlardan kaçının!

● Hisseli tapulardan,

● Sit alanlarından,

● Su havzasından kaçınmak gerekir.

Çünkü hisseli tapuda diğer ortaklar şufa haklarını kullanarak tapuyu sizden ödediğiniz bedelle alabilirler. Su havzası ve sit alanlar ise imara açılmaz ve dolayısıyla beklediğiniz yatırımı getirmeyebilir. Ormana yakın araziler de risklidir çünkü orman bölgesi kapsamına girebilir.

SARIYER POSTA