İstanbul’da faaliyet gösteren oto sanayi sitelerinin başkanları, Oto Sanatkarları Esnaf Odası’nın (İSTOSEO) Maslak’taki yönetim binasında bir araya geldi.

İstanbul’daki oto sanayi sitelerinin şehir merkezlerinden çıkarılıp Avrupa ve Asya yakalarına 2 büyük “otoşehir” kurulması projesinin görüşüldüğü toplantıya, İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keskin, 100. Yıl Oto Sanayi Sitesi Başkanı Okan Çayıroğlu, Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet Vural Koç, Dolapdere Oto Sanayi Sitesi Başkanı Cemal Bacakçı, G.O.P. Oto Sanayi Sitesi Başkanı Niyazi Güner, Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı Hüseyin Demirhan, Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı Ethem Aksoy, Seyrantepe Oto Sanayi Sitesi Başkanı Burhan Tümke, Ümraniye Fatih Oto Sanayi Sitesi Başkanı Ali Turhan, Ümraniye Kadosan Oto Sanayi Sitesi Başkanı Erdal Boyacı, İSTOSEO Yönetim Kurulu Üyeleri Muharrem Sığırcı, Rasim Çekerekli, İbrahim Ercan Gülteki, İhsan Tanrıverdi, Okihan Elmas, Ali Kadir Mutlu, Murat Yardımcı, Fikret Bayındır, Yaşar Avcu, Serdar Şimşek ve Ramazan Korkmaz katıldı.

Keskin’e kritik teklif

İstanbul Oto Sanatkarları Esnaf Odası’nın (İSTOSEO) Maslak’taki yönetim binasında bir araya gelen oto sanayi sitelerinin başkanları, kurulması düşünülen “otoşehirler” ile ilgili İSTOSOE Başkanı Mustafa Keskin’den öncülük etmesini istediler. Bunun üzerine Keskin, geçtiğimiz Ağustos ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Avrupa yakası ile Asya yakasında toplamda iki milyon metrekareyi bulacak hazine arazisinin kendilerine satış yoluyla teslim edilmesi için dilekçe verdiğini ve Bakan Murat Kurum’un da konuya sıcak bakıp, incelemeye aldırdığını söyledi.

Resmi başvuru yapıldı

Keskin, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na arsa temini için verdiği dilekçeyi de okuyarak, İstanbul sınırları içinde olmasına rağmen uzak mesafede olmayan yerlerin kendileri tarafından belirlendiğini ve buralarda otoşehir yapmak için resmi olarak talepte bulunulduğunu ifade etti.

“Esnaf iş yapamıyor”

Maslak’taki Atatürk Oto Sanayi Sitesi’ndeki 3 bin esnaftan yalnızca yüzde 10’nunun iş yapabildiğini belirten Keskin, “Esnafımız sıkıntıda, esnafımız zorluklar içinde kıvranıyor. Binlerce oto sanatkarı evine ekmek götürmenin mücadelesini verirken, bir yandan da giderek çoğalan oto servislerini açan büyük kartellerin baskısı altında ezildikçe eziliyor. Bu işin tabanından gelen bir esnaf ve oda yöneticisi olarak, devlet ekonomisine büyük katkı sağlayan, gerçek yerli ve milli olan sanatkarımızın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için yeni yollar arıyoruz. Bunun için de İstanbul’da bulunan 39 oto sanayi sitesinin taşınabileceği iki yakada oluşturulacak otoşehirler konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve kendimize bir yol haritası belirlemek istedik. Bizlerin daha fazla ötelenmeye ve ufalanmaya tahammülü kalmadı. Servis sahipleri sürekli olarak “araçlarınızı sanayi sitelerine götürmeyin” diye beyanatlar verip, esnafımızı karalıyor. Devlet bize buradan çıkın dediği zaman hazırlıksız yakalanmamak için bir çözüm yolu arıyoruz. Organize sanayi siteleri bizleri kendi içlerine almak istemediği için yaşamak adına kendi sorunumuzu kendimiz çözeceğiz. Ama devletimizi de arkamızda görmek istiyoruz.  Sayın cumhurbaşkanımız istihdam yaratan kesime ücretsiz arazi temin edeceklerini söylemişti. Biz de Sayın cumhurbaşkanımızın bu yöndeki beyanatlarına dayanarak otoşehir kurmak için gerekli arazinin belirlenerek, tarafımıza satılması konusunun Hükümetin 100 Günlük Eylem Planı içine alınmasını istiyoruz” dedi.

“İşsizlik oranını düşüreceğiz”

Sanayi sitesi başkanlarıyla gerçekleştirilen toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Keskin şunları söyledi: “Arazi tahsisi için Çevre Bakanlığı ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiğim dilekçeden sonra Sayın Bakan Murat Kurum da olaya sıcak yaklaştı. Altyapı çalışması ve inceleme için süre istediler. Biz sayın bakana inanıp, güveniyoruz. Eğer dediğimiz yerlere iki tane otoşehir kurarsak hesaplarımıza göre her birinde 50 ile100 bin arası insan çalışacak. Bunun için de İstanbul sınırları içinde yaklaşık 2 milyon metrekarelik iki araziye ihtiyacımız var. Bu hükümete en büyük destek istihdam yaratmaktır. Biz de buralarda hem katmadeğer hem de istihdam yaratacağız. Vergi verip, iş hacmimizi büyüteceğiz. Dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlarken, işsizlik oranını da düşürmüş olacağız.”

Tunalı: “oto sanayi sitesi başkanları birlik olmalı”

Toplantıya katılan İkitelli Organize Sanayi Sitesi Başkanı Nihat Tunalı ise yaptığı konuşmada, oto sanayi sitelerinin başkanlarına kendi aralarında organize olup, devletin sağladığı imkanlardan yararlanmalarını önerdi. Hükümet tarafından oto sanayi sitelerinin kent merkezlerinden çıkarılması kararı alındığını ve iki yakada iki büyük otoşehir kurulması projesinin en doğru hareket olacağını belirten Tunalı, “İhtiyacınız olan neyse yazılı olarak Mustafa Başkan’a verin. Bu şekilde Başkan da büyük bir gücün temsilcisi olarak devlete başvursun, görüşmelerini ona göre yapsın. Hiç kimse sizin oto sanayi sitelerindeki malınızı istimlak edip, elinizden alamaz. Böyle bir korkunuz olmasın. Ama organize olup, devletin tanıdığı haklardan da faydalanın” dedi.

Koç: “Otoşehirler uzak mesafede olmasın”

 Avrupa ve Asya yakalarında kurulacak otoşehirlerin kent merkezinden uzakta olması durumunda araç sahiplerinin oralara gelmek istemeyeceğini, bu durumda da şehir içindeki oto servislerinin ekmeğine yağ sürülmüş olacağını belirten Bağcılar-Güngören Oto Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet Vural Koç ise, “Devletten satın alınacak arazi uzakta olmasın. Akaryakıtın bu kadar pahalı olduğu bir ortamda araç sahiplerinin tercihi her zaman yakındaki servisler olacaktır” dedi.

Toplantıda söz alan bazı oto sanayi sitesi başkanları ise şunları söyledi:

Cemal Bacakçı (Dolapdere Oto Sanayi Sitesi Başkanı): Bu toplantılarımızı daha sık yapalım. Çıkılan bu yolda her şey itimada bağlı. Güven olursa her şeyi yaparız. Otoşehir kurulması için alınacak arazinin de mutlaka İstanbul’un merkezine yakın olması gerekir.

Hüseyin Demirhan (Kartal Oto Sanayi Sitesi Başkanı):

Bizleri neden şehir dışına çıkarmak istiyorlar. Bugüne kadar bir şey diyen yoktu, ne oldu da birden bire gidin diyorlar anlayamadık.

Niyazi Güner (Gaziosmanpaşa Sanko Oto Sanayi Sitesi Başkanı):

Güç birliği yapmak için oto sanayi sitesi başkanları olarak daha sık bir araya gelip, görüş alışverişinde bulunmalıyız. Çünkü sanayi sitelerinin taşınacağı, yerlerinin istimlak edileceği gibi dedikodularla esnafımızı yanlış bilgilendirenler var. Fısıltı gazetesi insanları olumsuz etkiliyor. Ayrıca bulunduğumuz yerin belediyesi hiçbir talebimize olumlu yaklaşmıyor.

Erdal Boyacı (Ümraniye Kadosan Oto Sanayi Sitesi Başkanı):

Acil olarak yeni sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Ama bunların İstanbul sınırları içinde olması gerekir.

Ethem Aksoy (Pendik Oto Sanayi Sitesi Başkanı):

Bir yanımızda Sabiha Gökçen Havalimanı, diğer yanımızda metro çıkışı var, biz tam merkezde kaldık. Bu konuda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sanayi sitemizdeki esnafın yüzde 70’i kiracı. Bize gidin artık diyorlar. Tamam gideriz ama hiçbir esnaf arkadaşımız İstanbul sınırları dışına çıkma taraftarı değil. Yeni kurulacak otoşehirler Asya yakasında Kurtköy, Avrupa yakasında da Arnavutköy civarında olursa iyi olur.