isa11“BİR KEREDEN ÇOK ŞEY OLUR”

Madde bağımlığı ile mücadeleyi kendine görev edinip, bu konuda kitaplar yazarak, konferanslar veren ‘yılın polisi’ ünvanlı İsa Altun, Sarıyer’de anne-babalar ile öğrencileri uyuşturucu ve uyarıcı madde bağımlılığına karşı uyardı.

Sarıyer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Hukuk Okur Yazarlığı’ konferanslar dizisi kapsamında ‘Çocuklarda madde bağımlılığı’ konulu söyleşide bulunan narkotik polisi İsa Altun, gençlerin ne şekilde ve hangi nedenlerle bağımlı hale geldiğini, bunlara karşı alınması gereken önlemler konusunda bilgi verdi. İsa Altun’la birlikte bilgilendirmede bulunan İstanbul Barosu Avukatlarından Filiz Saraç da, madde satıcısı ve kullanıcılarla ilgili yapılan yasalar yaptırımlar konusunda açıklama yaptı.

“MADDE BAĞIMLILIĞI SİGARA İLE BAŞLIYOR”14

Polis memuru İsa Altun ilgi ve dikkatle izlenen konuşması sırasında bağımlılık yapan maddeler olan afyon, esrar, eroin, kokain, LSD, amfetamin ve ecstasy’nin özellikleri ve kullanan kişilere verdiği zararları açıkladı. Altun, “Madde bağımlılığı, alkol dışında sigara, uyuşturucu ya da uçucu maddeler kullanarak ve sürekli olarak ruhsal yaşamı bozan o maddeye alışıp, tutsak olmaktır. Başlangıçta 12-13 yaşlarında sigara ile başlayıp, daha sonra alkol ve madde olarak devam etmektedir. Madde bağımlılığı, merkezi sinir sisteminin etkilenmesi ve davranışların değişmesi sonucuyla bedensel, ruhsal ve toplumsal yönden sorunların ortaya çıkmasıdır” dedi.

Halen Bakırköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bakırköy Adliyesi’nde görev yapan İsa Altun madde kullanan kişilerle ilgili şu bilgileri de verdi:

“MADDE KULLANANLARIN OTOKONTROL SİSTEMİ ZAYIFLAR”3

“Genellikle aşısı neşelilik, hareketlilik, dürtü ve içgüdülerinden kaynaklanan davranışlarını denetleyemedikleri için haz ilkeleri ve gerçeklik arasında bağlantı kuramazlar. Davranışlarının sorumluluğunu taşıyamaz, sınırlarını belirleyemezler. Diğer bir deyişle, madde kullanan çocuk ya da gençlerin otokontrol sistemleri zayıflamaktadır. Ayrıca yaptıklarından dolayı pişmanlık ve suçluluk da duymadıkları gibi cinsel sapmalar sıklıkla görülür, saldırgan ve şiddet eylemlerinde bulunurlar. Anne-babalar çocuklarının bağımlı olmaması için onları çok yakından takip etmeli, kimlerle arkadaşlık yaptıklarını, davranışlarında değişiklik olup olmadığını izlemeli ve en küçük şüphede emniyet ve sağlık görevlileriyle işbirliği yapmalıdır. Gençler ise hayatlarının kararmaması için kötü niyetli arkadaşlarına uyup ‘bir kereden bir şey olmaz’ diyerek hiçbir şekilde madde kullanmamalıdır.”

ÖĞRENCİLER İLGİYLE TAKİP ETTİ
22


Madde bağımlılığı ile ilgili üç kitabın yazarı olan İsa Altun’un konuya ilgi duyan okul Müdürleri Maksut Balmuk ve Faruk Genç’in yönlendirmesiyle Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ile Hüseyin Kalkavan Lisesi öğrencileri de öğretmenleriyle birlikte izleyip, merak ettikleri konularda sorular sordular. Ayrıca SAGEM eğitmenleri ile duyarlı bazı vatandaşlar da söyleşiyi izledi.
33

Söyleşi sonunda ‘Hukuk Okur Yazarlığı’ konferanslarını takip edenlere sertifikaları verilirken, İsa Altun da konuşmasını izleyenlere daha sonra ‘Bir kereden bir şey olmaz’ adlı kitabını imzalı olarak armağan etti.

İsa Altun, yarın başlayacak olan 2. Sarıyer Edebiyat Günleri’nde de okurları için kitaplarını imzalayacak.

İSA ALTUN KİMDİR ?4

Kişisel olarak 1997 yılından beri madde bağımlılığıyla savaşan İsa Altun, bu kapsamda uyuşturucu madde zararlarına karşı okullarda madde bağımlılığıyla ilgili olarak konferanslar verip, sergiler açıyor.  Yazdığı kitaplarıyla ve hazırladığı web sitesiyle gençleri ve ailelerini bağımlılığa karşı uyaran Altun bu çabalarından dolayı 1999’da 160 ülkede temsilciliği bulunan Uluslar arası Genç Girişimciler Organizasyonu (JCI TOYP) tarafından ‘İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı’ ödülü aldı, 2000 yılında da Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican tarafından ‘Yılın Polisi’ seçildi.

(Tuncay DAĞLI)