Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi ve Evlendirme Dairesi’nde Sarıyerlilerle buluştu.  Engelli Hakları ve Sosyal Güvenlik Kısıtlamalarını Değerlendiren Tezel, vatandaşlardan gelen soruları cevapladı.


DER_6125Türkiye’de farklı illerde yaşayan haklarını bilmeyen birçok insan üzerinde yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaşan Tezel, insanlara haklarını öğreten yazılar yazılmalı dedi. Ülkemizde %40 engelli vatandaşın engelli sayılırken %39 özürlülüğü olan vatandaşın engelli sayılmadığını belirten Tezel, ülkemizde engelli sayılarını azaltmak için yasalar konuluyor. 2022 yasa gereği daha önceki senelerde engelleri olan kişilere maaş verilirken 2013’den bu yana yeni gelen yasayla bir engelli vatandaşın maaş alabilmesi için aile gelirine de bakıldığını söyleyerek, böylece 2013 yılında 216 trilyon tasarruf edildiğini anlattı.

DER_6178Tezel katılımcılara, “Bir devletin sosyal devlet olup olmadığını sosyal güvenlik açıkları belirler. Bütçenin %9’u zenginlerden alınırken, %90’ı fakirlerden alınıyor. Yani dula, yetime, öksüze gidecek olan para yine zenginlere gidiyor. Bir ülkenin gelir dağılımını düzeltecek olan devlettir. Bu ülkenin %90’ı emekli ve emekçilerden oluşuyorsa, mecliste temsilcilerin de emekli ve emekçi olması gerekmiyor mu?’’ diye sordu.

Programda İşitme Engelli Aileleri Dernek Başkanı Sevgi Yüksel’de kısıtlanan engelli hakları için yürütülen çalışmaları anlatan kısa bir sunum yaptı. Sevgi Yüksel, engelli ailelerine önemli bilgiler verdi.