Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan usta öğreticiler, corona virüsü nedeniyle eğitime ara verilmesinin ardından ücret alamadıkları için mağdur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili vereceği karar merakla beklenirken, eğiticiler mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından halk eğitim merkezlerinde kadrolu eğiticilerin yanı sıra görev yapan öğretmenler, ülke genelinde eğitime ara verilmesiyle birlikte maddi sıkıntı yaşıyorlar. Ders verdiği sürece gelir elde eden eğitmenler, sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyor.

EĞİTİMCİLER SIKINTI YAŞIYOR

Her yıl Ekim ayının ikinci haftasında in puantaj yöntemiyle kabul edilen usta öğreticiler, sözleşme ile Haziran ayına kadar ders ücreti üzerinden sigortalanarak kurs merkezlerinde görevlendiriliyor. Son aylarda dünyayı etkisi altına alan corona virüsü, halk eğitim merkezlerinde görev yapan ücretli eğiticileri mağdur etmeye devam ediyor. Eğitime verilen ara nedeniyle derslere giremeyen öğretmenler, evde kaldıkları süre boyunca maaş alamıyor.

EĞİTİCİLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu'na basın açıklaması yapan Sarıyer Halk Eğitim Merkezi eğitmenleri, şu ifadeleri kullandılar: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadro dışı istihdam olarak gördüğü ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler güvencesiz çalıştırmanın eğitim ayağını oluşturmaktadır. Her yıl Ekim ayının ikinci haftasında Halk Eğitim Merkezlerinin puantaj yöntemiyle kabul edilen usta öğreticiler, sözleşme ile Haziran ayına kadar ders ücreti üzerinden sigortalanarak kurs merkezlerinde görevlendirilir.

Yılda 9 ay gibi görünen bu süreç biz usta öğreticiler için, Ekim, Ocak ve Haziran ayının yarım olması nedeniyle- 7 ay ücret ve sigorta anlamına gelmektedir. Eğitim öğretim yılı bittiğinde ise işsizlik maaşının veya bir sonraki yıla işe alınma garantisinin olmadığı bir işsizlik sürecidir.

Her yılın başında 1 hafta kursiyer bulmak ve kurs merkezini düzenlemek için ücretsiz ve sigortasız alan çalışması yapılmaktadır. Her yılın sonunda kurumun etkinlikleri için ürün çıkartmak, sergi, defile ve kermeslerde eğitici kendisini göstermek zorundadır. Kurum dışındaki kurs merkezlerinde dinlenme saatlerinin uygulanamaması nedeniyle iş güvenliğinin azaldığı, meslek hastalıklarının (bel, boyun ve sırtta fıtık, kötü ışıklandırma nedeniyle görmede bozulma, makinelerin kullanımı sırasında dikkat dağınıklığına bağlı kazalar) ortaya çıkmaktadır. Bir sonraki senenin kayıtları Eylül ayında başlar.

Ancak yine Ekim ayından önce Halk Eğitim Merkezinde görevlendirmeler yapılmadığı için eğitimcilerde işsizlik psikolojisi hakimdir. Buna rağmen her yılın sonunda yıllık 15-20 bin ortalama geliri olan bu eğiticilerin maaşlarından devlet vergi kesintisi yapmaktadır. 

Pandemi nedeniyle derslerine ara verilen ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin, yapılamayan ders ücretleri ödenmeyecek. Sigortaları girdi çıktı yapılmadan ödenmeyecek. Milli Eğitim Bakanlığınca tatil adı verilen bu ara ücretli eğitimciler için işsizlik şeklini almıştır. Hali hazırda açlık sınırının altında gelire sahip ücretli eğitimcilerin MEB'in kaldıramayacağı bir yük olmadığını biliyoruz. Her ay maaşımızdan kesilen vergileri en ihtiyacımız olduğu zamanda geri istiyoruz. Pandemi nedeniyle yapılamayan ders ücretlerimizin kesintiye uğramasını istemiyoruz. Güvencesiz çalıştırma politikasının değişmesini istiyoruz. Hayat boyu öğrenme ve yaygın eğitimin, eğitimciye verilen değerle nitelik kazanacağını biliyoruz.”

BAKAN SELÇUK’TAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Söz konusu eğiticilerin verilen ara nedeniyle çalışamadığı süre boyunca ücret alıp almayacakları Milli Eğitim Bakanlığı’nın vereceği karar ile netlik kazanacak. Halk eğitim merkezlerinde örgün eğitimin ne zaman başlayacağının yanıtı aranır, okullar ile aynı süreçte başlaması öngörülüyor. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda konuya ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ziya Selçuk, “Hiç kimseyi mağdur etmeyecek şekilde önlemler alınır, merak etmeyin” ifadelerini kullanmıştı.

SARIYER POSTA