Milli Eğitim Bakanlığı ile Honda Türkiye A.Ş. işbirliğinde faaliyetlerini yürüten Sarıyer Atatürk Mesleki Boya ve Kaporta Atölyesi’nin yeni dönem eğitim-öğretim yılının resmi açılışı gerçekleştirildi.

Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren atölyenin açılışına; İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, Sarıyer Belediye başkan yardımcıları, İstanbul İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Nebi Demirbaş, Pınar Mahallesi Muhtarı Ayhan Yılmaz, Sınırlı Sorumlu Oto Tamircileri ve Benzeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Mustafa Keskin, Sarıyer Posta Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu, Sanatçı Sibel Tunagöl, kooperatif başkanları ve öğrenciler katıldı.

TAM ZAMANLI İŞ FIRSATI SAĞLANACAK

Tüm inşaat ve dekorasyon süreçlerinin yanı sıra eğitim materyallerinin, el aletlerinin ve ekipmanlarının Honda Türkiye tarafından sağlandığı atölyede dört yıl süreli eğitim verilecek. Atölyede eğitime başlayan tüm öğrencilere ise çırak olarak Honda yetkili servislerinde staj yapma imkanı ve okul bitiminde de tam zamanlı iş fırsatı sağlanacak. Ayrıca Honda Kaporta & Boya Atölyesi’nde eğitim alan öğrenciler, 11’inci sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12’inci sınıfın sonunda Ustalık Belgesi alarak mesleki eğitim merkezinden mezun olup lise diplomasına sahip olacak. Atölyede şuanda 18 boyama ve 21 kaporta öğrencisi bulunurken, Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi’nde ise toplamda 400 öğrenci eğitim görüyor.

“ATÖLYEDE EĞİTİMLERİNİ TAMAMLAYACAKLAR”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Nebi Demirbaş, “2015 yılında Honda Türkiye A.Ş. ile okulumuz arasında gerçekleştirdiğimiz mesleki eğitim işbirliği protokolü çerçevesinde yapılan çalışmalar sonucunda bugün Honda boya gövde açılışını gerçekleştiriyoruz. Kurumumuzun misyonu çırak olarak bize gelen öğrencilerimize mesleki rehberlik yapmak, temel mesleki eğitim vermek ile iş yerinde öğrenilmeyen iş ve işlemleri ders araç-gereçleriyle zenginleştirilmiş laboratuar atölyelerde öğretmek. Aynı zamanda alan ve dallarının beklentilerini karşılayacak ara elemanı yetiştirmek. Öğrencilerimizin okullarımızdan mezun olup alanlarında uluslararası mesleki yeterliliğe sahip yenilikçi, girişimci ve ekonomiye değer katan ehil iş gücü özelliğine sahip olabilmeleri için eğitim aşamasında özel sektörlerin ve bağlı bulunduğu STK’ların görüşlerine ve aynı zamanda desteklerine ihtiyaç duyduk. Maslak Atatürk Oto Sanayi’nin bize yakın olmasından dolayı sektör-okul işbirliğini motorlu araçlar teknolojisinden başlatmaya karar verdik. İlk olarak bu alandan hangi dalın ara eleman sıkıntısı yaşadığını belirlememiz gerekiyordu. Bir anket düzenleyerek bizim de bildiğimiz oto boya ve gövde dallarında yetişmiş ara eleman sorununun olduğunu gördük. Eğer sektör bu sorunu yaşıyorsa biz de okul olarak bu sorunun çözüm merkezinde bulunuyorsak kazan-kazan felsefesi ile güçlü bir sektörde paydaş aramamız gerekiyordu. Yakınımızda bulunan Çiftkurtlar Şirket’in önceki Müdürü Nazım Güven Bey’e bu fikrimizi açtığımızda büyük bir açık görüşlülük ve destek gördük. Kendisinin referansı ile Honda Türkiye A.Ş.’nin yöneticileri ile bir araya gelip projeye destek istedik. O günden bugüne kadar defalarca mesai harcayan Genel Müdür Yardımcısı Refikcan Eroksay, Nurettin Gök, Mehmet Tamer arkadaşlarımızla çalıştık. Gebze’den okulumuza gelerek, değerli zamanlarını bize ayırdılar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yaptığımız protokol gereği okulumuzun ön tarafındaki spor alanını arka bahçeye kaydırarak, boya gövde atölyesini inşaatını şirket sponsorluğunda başlattık. İnşaat bittikten sonra atölye sınıfları, kullanım alanları ve atölye teknik donanımlarının yerleştirilmesi sağlandı. Bu süreç başladığında öğretmenlerimiz dönem sonlarında okullardaki öğretmen ve öğrencilere proje ve atölye tanıtım sunumları gerçekleştirdi. Gelen çırak öğrenciler Honda’nın yetkili servislerine ve ihtiyaç bildiren diğer servislere yönlendirildi. Alan öğretmenlerimiz Honda fabrikasında teknik destek eğitimlerine katıldı. Sonuç olarak 4 yıl önce 1-2 öğrencimiz varken şuanda 12 boya, 21 gövde öğrencimiz sektörlerde çalışmaya başlamış olup, açılışını yaptığımız atölyede eğitimlerini tamamlayacaklar. Bakanlığımızın 2023 mesleki eğitim vizyonunda da bunlar hedef olarak belirtildi” diye konuştu.

“AHİLİK SİSTEMİNE BENZER FAALİYETLERDE BULUNUYOR”

Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz, “Osmanlı Devleti’ndeki ahilik sistemini biliyorsunuz. Bizim bu kurumumuz usta-çırak ilişkisi çerçevesinde ahilik sistemine benzer faaliyetlerde bulunuyor. Sektöre ara eleman yetiştiriyor. Buna inandığımız için gündemimize geldiğinde katkılarda bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada oldukça mutluyuz. Öğrenci alımına Ekim ayında başlamıştık. 21 öğrenci kaporta, 18 öğrenci de boya alanında eğitim alıyorlar. Özel sektör ürettiği aracın bakımını da yapıyor. Biz de burada bakım elemanı yetiştiriyoruz. Bu proje diğer firmalara da ışık tutmasını istiyoruz. Eleman ihtiyaçlarını bu konseptteki projeler ile karşılayabilirler. Bunu ülkemizin dört bir yanında gerçekleştirme imkanı var. Burada eğitim alan öğrencilerimiz ileride Honda’da çalışma fırsatı var. Akademik alanda başarılı olamayan öğrenciler buraya gelip mesleki alanda kendilerini geliştirebilirler. Bu yüzden projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“BAŞARILI GENÇLER YETİŞTİRECEĞİNE İNANIYORUZ”

Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura, “Türkiye’deki fabrikamız ile 1997 yılından bu yana Kocaeli Şekerpınar’da binek otomobillerin üretimini, dağıtımını ve ihracatını gerçekleştirmekteyiz. Honda Türkiye A.Ş. olarak faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda hem fabrikamızda hem de bayi ağımızda çalışan Türk insanına güvendik, birlikte gururla ürettik ve onlara sürekli yatırım yaptık. Sektörümüzde nitelikli teknik işgücü ihtiyacını bilen bir markayız. Sürekli gelişim ve eğitim bizim en temel ilkelerimizden biridir. Bu vizyonumuzdan yola çıkarak istihdama daha fazla katkı sağlamak ve gençlerimizin önünü açmak için İstanbul Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi’nde Kaporta & Boya Atölyesi’nin tamamlanmasını sağladık. Sektörümüze katkı sağlamak için destek olduğumuz bu eğitim atölyesinin çok başarılı gençler yetiştireceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR DEVLET GÜVENCESİ İLE ÇALIŞIYOR”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, şunları söyledi: “Kurumsal olarak Milli Eğitim Bakanlığı 2015 yılında okul-sanayi işbirliği uygulaması İstanbul modeliyle anlamlı bir karşılık bulmuştu. İstanbul’da başlayan bu güzel çalışma çok yönlü olarak artmaya devam etti. 2007 yılında Şişli motordaki işbirliği bu vizyonu yıllar itibariyle var olduğunu ve bununla beraber üzerine eklenerek yeni bakış açılarıyla büyüdüğünü gösterdi. Bugün de MEB’in 2023 vizyonu hedefleri bize uygulanabilir somut bir yol haritası çizdi. Bu çerçevede baktığımızda süreç içerisindeki yasal düzenlemelerle sağlanan gelişmeler vizyon belgemizde tam karşılığını bulma noktasında ilerledi. Mesleki eğitim merkezlerimiz ülkemize çok farklı bir model kazandıran özellikle alandaki yetişmiş insan kaynağımızın niteliğini arttıran çok önemli bir uygulama. Eski çıraklık eğitimlerimizle başlayan ve çırak yetiştirmeyi hedefleyen, aranan nitelikli insan gücümüzü oluşturma çalışan kurumumuz bugün mesleki eğitim merkezi olarak 2017 yılındaki yapılan yasal düzenlemelerle güçlendirilerek çalışmalarını sürdürüyor. Bu okulumuz öğrenciler ile işletmeleri bir araya getirerek, işletmede çalışmasını temin ediyor. Çalışmaya başladıktan sonra da çalışan sayısına göre çocukların alacaklarını işletmenin hesabına oranlarına göre yatırılıyor. Kısacası çocuklar devlet güvencesi ile çalışıyor.”

“ARA ELEMAN DEĞİL, ANA ELEMAN”

Sınırlı Sorumlu Oto Tamircileri ve Benzeri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Mustafa Keskin ise, “Ben mesleği öğrendikten sonra eğitime geçtim. Eğitimden mesleğe geçiş yapmadım. Yani ben de tam tersi oldu. Biz mesleği öğrenirken ‘Tamirci parçasına kız verilmez deniyordu.’ Şimdi ise gösterilen slaytlarda oto sanatkarlarının yapmış olduğu işin kıymeti gösteriliyor. Biz bu eğitime 1984 yılında oda olarak Almanlar ile Atatürk Sanayisi’nde başlatmıştık.  Sizden bir ricam olacak. Bu ara eleman kelimesi yerine ana eleman ifadesi kullanılsın. Bugün Almanya’nın süper güç olmasının nedeni mesleki eğitime vermiş olduğu önemdir. Yetiştirdikleri elemanlara da ara eleman demiyorlar ve üniversite profesörü gibi görüyorlar. Buradan yetişecek çocuklar Türkiye’nin geleceğini kuracak. Bu yüzden Milli Eğitim müfredatında aranan elaman ifadesi olursa bizi memnun edersiniz. Bunlar olmadan bu işler yürümüyor. Öğrenmenin yaşı yok. Ben yıllar sonra üniversite de makine mühendisliğini bitirdim. Çocuklara tavsiyem yılmadan hep öğrenin ve işiniz iyi yapın” dedi.

Konuşmaların ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura’ya, , Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz Met Teknik’ten Osman Acar’a, Sarıyer Atatürk Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü Nebi Demirbaş ile oda başkanları ise ÇiftKurtlar’ın eski Genel Müdürü Nazım Güven’e plaket takdim etti. Törenin ardından protokol ve öğrencilerin katılımıyla Sarıyer Atatürk Mesleki Boya ve Kaporta Atölyesi’nin açılış kurdelesi ve yeni eğitim-öğretim dönemi pastası kesildi. Daha sonra konuklar atölyeleri gezerek, çalışmaları yerinde incelediler.

SARIYER POSTA