Sarıyer Reşitpaşa’da faaliyetlerini sürdüren Zencefil Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezi, engelli bireylerin sorunlarına ve ailelerinin beklentilerine, bilimsel yöntemlerle cevap veriyor. Binlerce yıldan bu yana doğuda önemli bir şifa kaynağı olan Zencefil’den adını alan merkez, özel eğitim ile rehabilitasyon hizmetleri sunuyor.  Bu alanda çok başarılı çalışmalara imza atan Haşim Rızabeytorunları tarafından kurulan Zencefil’de eğitim; oldukça zengin materyallerin bulunduğu modern dersliklerde ve her türlü imkanın sunulduğu geniş bahçede uygulamalı olarak veriliyor.

Engelli bireylerin bin derdine deva

Zencefil Rehabilitasyon ve Özel Eğitim Merkezi kurucusu Haşim Rızabeytorunları, gerçekleştirdikleri hizmet ve çalışmalar hakkında gazetemize bilgiler verdi. Rızabeytorunları, “Bin derde deva kabul edilen Zencefil’de; zihinsel yetersizlik, otizmli bireyler, özel öğrenme güçlüğü, down sendromu, yaygın gelişimsel bozukluk, gelişim geriliği, düşük okul başarısı, davranış bozuklukları, hiperaktivite ve dikkat eksikliği, kaynaştırma öğrencileri, konuşma güçlüğü olanlar ile okul ve uyum problemleri gibi şikayetleri bulunan bireylerin sorunları çözülüyor.  Ayrıca tırnak yeme, alt ıslatma, uyku bozukluğu, yemek-tuvalet problemi olan bireylere, etkili yöntemlerle mücadele etme biçimleri öğretiliyor. Bu sırada gerek aileler gerekse şahıslar Zencefil’in sunduğu aile eğitimi ile psikolojik danışmanlık hizmetinden faydalanıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Toplum, devlet desteğinin farkında değil”

Toplumun engelli bireyler için sunulan devlet destekli ücretsiz eğitimin farkında olmadığını kaydeden Haşim Rızabeytorunları, “Devletimiz, öğrencilerimizin her türlü masrafını karşılıyor. Bizler de kurum olarak en iyi hizmeti veriyoruz. İnsanlar merkezimizi; güler yüzlü, samimi, işini bilen, kaliteli öğretmenlerimizden ve uzman kadromuzdan faydalanmak için tercih ediyorlar. Bizim hizmet alımımızda, özel bireylerin raporlu olmaları gerekmiyor” dedi.

“Rehabilitasyon merkezlerinin kaynağı RAM’lar”

Sektörde yaşanan birtakım sorunlara dikkat çeken Rızabeytorunları, engelli bireylerin ailelerine önemli uyarılarda bulunarak şunları söyledi: “Bazı rehabilitasyon merkezlerinin rant merkezi haline gelerek, çıkar savaşı yapmaları bizleri rahatsız ediyor. Rant merkezi derken ne demek istiyoruz? Ticari amaç güdülmesi, birbirilerinden öğrenci almalar ve rehberlik araştırma merkezlerini (RAM) kullanmamaları gibi sorunlar var. Oysa rehberlik araştırma merkezleri, rehabilitasyon merkezlerinin kaynağını oluşturan birimlerdir.”

“Vicdani rahatlık ve mutluluk sağlıyor”

Haşim Rızabeytorunları, otizmin ömür boyu süren bir olgu olduğunun altını çizerek, “Bazı insanlar, ‘otizme çare, otizmi kaldırıyoruz’ gibi ifadeler kullanıyorlar. Bilinçli ailelerimiz farkındalar ki, otizmin çaresi yok. Ancak semptomlarının azaltılması mümkün. Otizmli çocuklarımızın semptomlarının azaldığını, raporlarının iptal olduğunu görmek bizlerde vicdani rahatlık ve mutluluk sağlıyor” diye konuştu.

“Her zaman, daha fazla ne yapabiliriz düşüncesindeyiz”

Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, İstanbul’daki hiçbir kurumun sahip olmadığı imkanlarla hizmet verdiklerini dile getiren Rızabeytorunları, “Geniş bir bahçeye sahibiz. Duyu bütünleme dersleri haricinde çocuğun sosyal gelişimini sağlayacak dersleri burada veriyoruz. Çocuk mesela havucu sadece defter, kitap üzerinden görmüyor. Bahçemizde yetişirken görüyor. Topraktan bizzat kendisi çıkarıyor ve bir şey yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyor. Patates, lahana, soğan gibi daha farklı ürünleri de bu şekilde tanıyor. Ayrıca gün sonunda çocuğun, o gün öğrenmiş olduğu konuları gözlemliyoruz. Çocuklarımızın neler öğrendiğini neler başardığını aileleriyle paylaşıyoruz. Çocuklarımızın eksiklikleri belli. Biz kademe kademe ilerleme kaydediyoruz. Belli bir noktaya geldikten sonra bunlar yetmiyor. Daha fazla ne yapabiliriz diye düşünüyor, toplantılar ve seminerler düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eğitimler yalnızca okulla sınırlandırılmamalı”

Engelin bireylerde değil, toplumun anlayışından kaynaklandığını belirten Haşim Rızabeytorunları, “Bizim bu konudaki önceliğimiz eğitim. Velilerin en önemli önceliklerinden biri ise güvenilirlik. Onlar merkezimize geldiklerinde tüm kaygıları ortadan kalkıyor. Eğitim önce ailede başlıyor. Bu bizim için çok önemli. Eğitim kurumunda öğrenilen bir şey, evde uygulanmadığı sürece hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle ebeveynler eğitimi yalnızca okulla sınırlandırmamalılar. Biz kurum olarak her ders çıkışında velilerimizi o günkü eğitimlerle alakalı bilgilendiriyoruz” dedi.

Herkese konforlu eğitim

Devlet güvencesinde eğitim verilen Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, Sarıyer’in her bölgesinden ulaşım, ücretsiz servislerle sağlanıyor. Zencefil’de, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin de diğer çocuklarda olduğu gibi kaliteli ve konforlu ortamlarda eğitim alma özgürlüğü dikkate alınıyor. Merkezde modern derslikler ile geniş oyun parkları, hobi bahçeleri, spor salonları, müzik odası ve aile bekleme salonları bulunuyor. Merkezi müzik sistemi, zengin kütüphanesi ile ailelerin de Zencefil kalitesinden faydalanmaları sağlanıyor. Ayrıca aileler, evlerinden veya iş yerlerinden çocuklarının aldığı eğitimi kendilerine verilen şifre ile izleme imkanına sahipler.

Her bir öğrenciye ayrı eğitim programı

Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, 2 buçuk yaşından 45 yaşında kadar öğrencileri kabul ediyor. Rehberlik Araştırma Merkezlerinden gelen veriler incelenerek, her bir öğrenciye alanı ve modülü farklı, ayrı ayrı eğitim programı hazırlanıyor. Eğitim hakkı olan engelli birey ailelerinin başvuru için şu yolu izlemesi gerekiyor: Eğitim alacak bireyin 2 adet resmi, anne-baba ve çocuğun kimlik fotokopisi, ikametgah il muhaberi, sağlık raporu, RAM raporu ve başvuru dilekçesi.

Reşitpaşa Sezai Bey Cd. No. 71 
Tel: 0212 277 77 13