Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Özel Eğitim Uzmanı Özgü Ertul, otizmin geliştirilen özel eğitim teknikleriyle kontrol altına alınabildiğini belirterek, “Hatta normal bireylere nazaran çok ileri düzeyde oldukları yeteneklerinden de faydalanma mümkün.”dedi.
Dünya engelliler günü kutlamalarının ardından, otizm gibi önemli bir konuda 'farkındalık' yaratmak için, tedavi yöntemlerini araştırdık. Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Özel Eğitim Uzmanı Özgü Ertul, otizm ve bunun tedavisinde kullanılan Anless çok yönlü otizm eğitimi programı (Doğal yöntemlerle otizmin tedavisi) hakkında bilgi verdi.

oz4ANLESS NEDİR

Anless’in otizmin doğal yöntemlerle tedavisi olarak kısaca tanımlayan Özgü Ertul, “Otizmli bireylere doğal hayatın içinde bahçe terapi, spor, sanat, aba temelli akademik eğitim iletişim ve sosyalleşme becerilerini özel materyaller ile geliştiren eğitim sistemidir. Anless için özel olarak hazırlanmış değerlendirme testleri ile çok yönlü eğitsel program oluşturulur. Özel Anless uygulama alanında doğal hayata adaptasyon çalışmaları yapılır. Yaşam atölyelerinde görsel ve işitsel algıyı geliştirme amaçlı çalışmalara başlanır. Bireyin yaratıcılığının ve doğal iletişim becerilerinin gelişmesi için yaşam atölyelerinde müzik, ritm, drama, kil, el sanatları ve resim çalışmaları ile sanatsal faaliyetler yapılır.”dedi.

ANLESS EĞİTİM METODU VE TEKNİKLERİ

Anless programının Türkiye’deki tek uygulama merkezi olan Sarıyer'de Reşitpaşa Mahallesi Sezaibey Caddesi'nde hizmet veren Zencefil Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Özgü Ertul, söz konusu programın eğitim metodu ve çalışma tekniğiyle ilgili olarak da, “Uygulamalı davranış, analiz ilkelerine dayalı fırsat temelli öğretim doğal iletişim yöntemleri, buluş ve deney yolu ile öğretim teknikleri bireyin eğitsel programı çerçevesinde uygulanır. Anless otizmli bireylere eğitim veren katı ve mekanik eğitim ortamlarına ve eğitsel yaklaşımlara alternatif multidisipliner bir programdır.”dedi.

oz2DOĞAL İLEŞİTİM VE KONUŞMA...

Programın uygulamasından detaylar veren Ertul, şöyle devam etti: “Özel olarak hazırlanan uygulama alanları, açık spor alanları, kum havuzu, duyu bütünleme alanları, hobi tarlaları ve bahçe terapisi ile otizmli bireylerdeki mekanik ve robotlaşmış basma kalıp hareket ve diyaloglar önlenir. Etkileşimli metod ile doğal ortamda dil gelişimi sağlanır. Sosyal iletişim becerilerinin artmasına yönelik fırsat temelli oyun, spor, sanat, müzik terapileri bir bütünlük içinde uygulanır. Burada amaçlanan otizmli bireyin iletişim ve konuşma becerisinin doğallaşmasıdır.”

Ertul, “Anless’i başarılı kulan en önemli özelliklerden bir tanesi de bütün bu zengin programın bahçe içinde, doğal ortamlarda uygulanması, otizm eğitim merkezlerinin egzoz gazlarının arasında yada gürültünün, kokunun rahatsız edici olduğu ortamlarda bulunmasını doğru bulmuyorum.”ifadelerini sözlerine ekledi.

oz3EĞİTİMLER ÖMÜR BOYU DEVAM EDİYOR MU?

Anless çok yönlü otizm eğitim programında amacın sorunu bütün yönleriyle kavrayarak, bireyin ve ailenin gelecekteki hayatını bu duruma göre biçimlendirebilme olduğunu anlatan Özgü Ertul, “Sonunda da Otizimli bireyin burada otizm derecesi önemli. Gelecekte bağımsızlaşmanın yanı sıra, üstün özelliklerinin ortaya çıkartılarak, bütün insanlığa faydalı hale gelebilmelerine imkan yaratmak. Burada amaç otizmli bireyi toplumdan soyutlamak değil, diğer akranları gibi yeteneği doğrultusunda eğitimini sürdürmesi. Biz Anless’de sporcu yetiştirmiyoruz. Otizimli olmayan akranlarıyla birlikte yüzebileceği, basket, futbol oynayabileceğini gösteriyoruz. Yine normal hayatın içinde akranlarıyla birlikte yeteneği doğrultusunda piyano keman çalabileceği düzeye getirebiliyoruz. İleri aşamada yön, hafıza, matematik dikkat gibi belli alanlarda üstün özelliklerini açığa çıkartarak kullanılabilir hale getirmek.”diye konuştu.

img_9059OTİZM NEDİR, NASIL TESPİT EDİLİR?

Anless Genel Koordinatörü Özgü Ertul, programı tüm yönleriyle anlattıktan sonra otizm hakkında bilgiler verdi. Otizm’in doğuntan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık gelişimsel bozukluk olduğunu belirten Ertul, “Otizm bir zihinsel gerilik değil. Sosyal iletişim bozukluğu. Yani dilin soyut yapısını çözümleyememek, iletişim kurmamak, sosyal ortamlarda bulunmamak. Yaşamın ilk üç yılında çocuğunuz göz teması kurmuyorsa, duyduğu halde bakmıyorsa, konuşmuyorsa, birbirini tekrarlayan takıntılı davranışları varsa, etrafına karşı ilgisizse hiç vakit kaybetmeden çocuk nöroloğu, psikiyatrist ya da çocuk doktoruna götürmelisiniz. Otizmden etkilenme derecesine göre, özel eğitim hizmetlerinden faydalanılmalıdır. Aile ne kadar kısa sürede kendini toparlayarak durumu kabullenirse o oranda gelişme kaydeder.”diye konuştu.

img_9060OTİZMLİLER DAHİ Mİ?

Mozart, Einstein gibi dahilerin otizmli olduğu söyleniyor. Otizmlilerin iyi eğitim aldıklarında olağanüstü yeteneklerinin de ortaya çıkma ihtimalini söyleyen Özgü Ertul, “Her otizmli dahi demek değil. Bireylerin otizmden etkilenme dereceleri vardır. Anless çok yönlü otizm programında da amaç kurulan doğal ortamlarda otizmden etkilenme düzeylerine göre bireylerdeki güçlü yönleri, ortaya çıkartmak. Otizmden etkilenme düzeylerine göre hayatlarını bağımsız sürdürebilecekleri şekilde eğitebilmek.

 

 

Bilgi ve sorularınız için

Tel:  0212 277 77 13

www.ozelzencefil.com / [email protected]

Haber/Abdulhamit Albez