og1Eğitim fakültelerinin temelini oluşturan ve 16 Mart 1848 yılında kurulan Osmanlı Darülmuallimin Mektepleri’nin 165.kuruluş yıldönümü nedeniyle Sarıyer Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bir kutlama töreni düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Şükrü Genç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin, Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi Müdürü Ali Becit, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

ÖĞRENCİLERDEN KONSER-ŞİİR VE TİYATROog2

Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi’nde düzenlenen törende Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin ve Belediye Başkanı Şükrü Genç tarafından, öğretmenlik mesleğinin, toplumun eğitimindeki önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı. Öğrencilerin tiyatro gösterisi ve şiir dinletilerinden sonra 9.sınıfta öğrenim gören 5 kız öğrenci tarafından “Ben öğretmenim” adlı şiir okundu, okul korosu da halk müziğinden değişik ezgiler içeren mini bir konser sundu.

Törende Okul Müdürü Ali Becit, Belediye Başkanı Şükrü Genç’e, okula olan katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi verdi. Ali Becit, Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin’e de günün anısına bir takdim etti.og3

EDEBİYAT ÖĞRETMENİNİN TAYİNİ ÖĞRENCİLERİ ÜZDÜ

Bu arada tayini Kağıthane’deki başka bir okula çıkan Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Salim Köse’ye de öğrencileri tarafından çiçek ve anılarını yazması için bir defter armağan edildi. Evi Kağıthane’de olduğu için ulaşım zorluğu yaşadığını söyleyen Salim Köse, “Okulumu ve öğrencilerimi çok seviyorum ama biraz da kendime ve aileme zaman ayırmak istiyorum” dedi. Öğretmenleri Salim Köse’yi çok seven öğrencilerinin, ayrılmasına üzülüp, ağladıkları görüldü.og6

AİLE BİRLİĞİ ÜYELERİNDEN MİNİ BİR KOKTEYL

Tören sonunda Belediye Başkanı Şükrü Genç, Milli Eğitim Müdürü Celal Yılmaz Gültekin ve Okul Müdürü Ali Becit tarafından üzerinde Mustafa Kemal Anadolu Öğretmen Lisesi’nin amblemi bulunan bir pasta kesildi. Ardından Okul Aile Birliği üyeleri tarafından yapılan yiyeceklerin ikram edildiği bir kokteyl verildi.

BATI TİPİ EĞİTİME GEÇİLMESİ İÇİN ÖĞRETMEN OKULLARI KURULDU

og5

Geleneksel tarzda eğitim veren medreselerin yanında batı tipi okullar kurmak isteyen Osmanlı Devleti, bir taraftan ilköğretimi zorunlu kılarken bir taraftan da bu okullarda görev yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi konusuna da önem verilmesi gerektiğini fark edince bu amaçla başlangıçta sadece İstanbul'da bir öğretmen okulu kurulmuş, bu eğitim kurumunun başarılı olması üzerine de ülkenin çeşitli yerlerinde yeni okullar açılması yoluna gidilmiştir.


191


 


Osmanlı Devleti'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti de çağdaşlaşmanın gerçekleşebilmesi için öğretmen okulu sayısını artırmaya çalışmıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmak üzere öğretmen yetiştiren kurumlar olarak Gazi Terbiye Enstitüsü, Köy Enstitüsü, Yüksek Öğretmen Okulu gibi farklı modeller denenmiştir. 1982 yılında çıkan Yüksek Öğretim Kanunu ile öğretmen yetiştirme görevi üniversiteler bünyesinde oluşturulan eğitim fakültelerine verilmiştir.