Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) öncülüğünde düzenlenen Teknofest, 20 Eylül’de (bugün) İstanbul Yeni Havalimanı'nda başlıyor.

Teknoloji alanında geleceğin gelişme ve ihtiyaçlarının konuşulacağı seminerler, uçuş deneyimi yaşatan dikey rüzgar tüneli gibi etkinlikler ve yerli üretim araçların sergileneceği Teknofest İstanbul, saat 12:00’da yapılacak açılışla kapılarını ziyaretçilere açacak.

Öğrenciler teknolojide yarışacak

Yarışmalar, konserler, bilgilendirici sunumlar ve uçak sergileri gibi birçok etkinliği içerisinde barındıracak olan Teknofest'te, öğrencilerin yapmış olduğu teknoloji çalışmaları da ziyaretçilerle paylaşılacak. Ayrıca festivalde, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmalarının yanı sıra ‘Take-Off Uluslararası Girişim Zirvesi’, ‘Hack İstanbul 2018’, ‘Dünya Drone Şampiyonası’, ‘THY Seyahat Hackatonu’, havacılık gösterileri, seminerler, sergiler, rüzgar tüneli ve Planetaryum, teknoloji ve eğitim atölyeleri, konserler ve aktiviteler düzenlenecek.

Konuklara ‘sanal hangar’ süprizi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayisi de bir süredir üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik uygulamasını festival ziyaretçilerinin kullanımına sunacak. Uygulamayla şirketin ürettiği ve geliştirme çalışmaları yürüttüğü uçak ve helikopterler birebir ölçülerinde yakından görülebilecek. Gözlüğü takanlar, kendilerini içinde insansız hava aracı ANKA, Milli Muharip Uçak, T625 helikopteri, Göktürk-2 uydusu, jet eğitim ve yakın destek uçağı Hürjet, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ve Atak helikopterinin yer aldığı bir ‘sanal hangar’da bulacak. Ziyaretçiler ellerindeki kontrol cihazını kullanarak hangar içinde, ürünler arasında ve etrafında dolaşabilecek, yakın mesafelerden ürünleri görebilecek.

Türkiye'nin ilk robot simülasyonu yarışması

Simülasyon yarışmaları yapay zeka araştırmaları için oldukça yoğun kullanılıyor. Bunların en çok bilinenlerini DARPA'nın düzenlediği ‘DARPA Robotics Challenge’ (DRC) ve NASA'nın düzenlediği
‘Space Robotics Challenge’ oluşturuyor. İki yarışmada da kullanılan açık kaynak simülasyon ortamı (Gazebo robotik simülatörü) Teknofest'te de olacak. Bu yarışmalarda tek robot için geliştirilen beceriler test edilirken, kullanımda bir ilk olarak kayda geçecek. Yarışma aynı zamanda Türkiye'de yapılan ilk kapsamlı robot simülasyonu yarışması olarak da dikkati çekiyor.

Ek seferler yapılacak

20-23 Eylül tarihleri arasında sürecek olan Teknofest'e ulaşım için yeni otobüs hatları belirlendi. İETT, katılımcıların festivale rahat ve hızlı gidebilmesi için 16 merkezden ücretsiz otobüs seferleri planladı. Sabah 09:00 ile akşam 19:00 saatleri arasında düzenlenecek seferlerin yolcu yoğunluğuna göre ayarlaması yapılacak.

İşte o duraklar

Yeni havalimanına; Taksim Gümüşsuyu, Mecidiyeköy E-5 yanı, Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar İskele, Ümraniye Tepeüstü, Yenibosna aktarma istasyonu, Eminönü sahil, Hadımköy son durak, Eyüpsultan Feshane, İSPARK otoparkı, Maltepe metro istasyonu, Kartal E-5, Büyükçekmece Tüyap Merkezi, Küçükçekmece stat yanı, Sarıyer son durak ve Seyrantepe Metro istasyonu İETT peron ve duraklarında otobüsler kaldırılacak.