LGS’ye 1 hafta kala sınav heyecanı yaşayan öğrencilere öneriler sunan Eğitim Uzmanı Koray Varol, "Öğrencilerin son dönemlerde girdiği deneme sınavlarının analizi yapılarak sıklıkla yanlış yaptığı kazanımlara odaklanmak ve bunları tekrar etmek de oldukça önemlidir. Öğrenciler bu süreci oldukça yoğun deneme çözerek geçirmelidir. Hem branş denemeleri hem de tam denemeleri mutlaka zaman tutarak çözmeleri gerekir" dedi.

Eğitim Uzmanı Koray Varol, LGS’ye son iki ay kala öğrencilerin neler yapması gerektiğini anlattı. Sınava dair tüyolar ve önerilerini paylaşan Varol, bol tekrar ve ön hazırlığın çok önemli olduğunu vurguladı.

"Denemeleri zaman tutarak çözmeleri gerekir"

Varol, "Oldukça büyük gayretlerle geçen bir yıllık sınava hazırlık sürecinin sonuna yaklaşıyoruz. Sınava hazırlık sürecinde; geçirilen bütün akademik yaşantının, son bir yıllık yoğunlaştırılmış çalışmanın ve özellikle son birkaç aydır devam eden sıkı temponun oldukça önemi vardır. Bu sürecin nasıl geçirdiğinin oldukça önemli olması ile beraber son bir haftanın nasıl geçirildiği de yine çok önemlidir. Sınavdan bir gün önce ders çalışmak pek yararlı olmasa da sınava bir hafta kala hâlâ öğrencinin temposunu koruması önemlidir. Öğrencilerin konulara son bir kere daha bakmaları oldukça önemli olacaktır. Tekrar yaparken ihtiyaç duyulan konudan ve dersten tekrar yapılacak kısımlar belirlenmeli ve o şekilde tekrar yapılmalıdır. Aksi takdirde bütün konuların tekrarını yapabilmek için kısıtlı bir zaman kaldığı için stres düzeyini arttırabilir. Öğrencilerin son dönemlerde girdiği deneme sınavlarının analizi yapılarak sıklıkla yanlış yaptığı kazanımlara odaklanmak ve bunları tekrar etmek de oldukça önemlidir. Öğrenciler bu süreci oldukça yoğun deneme çözerek geçirmelidir. Hem branş denemeleri hem de tam denemeleri mutlaka zaman tutarak çözmeleri gerekir. Zaman tutmak, sınav ciddiyetini öğrencinin hissetmesini sağlar ve öğrenci böylelikle gerçek sınavın da zaman açısından bir provasını yapmış olur" ifadelerini kullandı.

"Çocuğun duyabileceği seslere de hazır olması gerekir"

Evde yapılan denemelerde evin normal düzenine müdahale edilmeden deneme yapılmalıdır" diyen Varol, "Öğrencinin sessiz bir odada bulunması önemlidir fakat bütün ev halkının deneme süresince aşırı dikkatli olup hiçbir ses çıkarmamaya çalışması gerçek sınav ortamı ile uyumlu bir durum olmayabilir. Çünkü sınav sırasında çocuğun duyabileceği seslere de hazır olması gerekir. Öğrencinin zarar görme ihtimali olan olası bir yaralanma, sakatlanma gibi durumlar sınavların arifesinde de yaşanabilmektedir. Bu nedenle öğrencinin fiziksel aktivitelerine bu son hafta dikkat etmesi gerekir. Öğrencinin sahip olduğu beslenme alışkanlıklarına uygun bir şekilde beslenmeye devam etmesi gerekmektedir. Sınav sabahı erken kalkılması gerekeceğinden, son bir haftanın uyku düzeni sınavın olacağı günün uyku düzenine benzer şekilde planlanmalıdır. Pandeminin etkileri devam ederken özellikle son bir haftanın evde geçirilmesi de yine oldukça önemlidir. Var olan herhangi bir riskli durum öğrencinin halihazırda yaşadığı kaygı seviyesini daha da arttırarak sınav başarısını etkileyebilir" şeklinde konuştu.

"Çocuklarda kaygı görülmesi normal bir durumdur"

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Varol, "Sınava oldukça kısa bir süre kaldığı için çocuklarda kaygı görülmesi normal bir durumdur. Çocuğunun kaygılandığını gören bir ebeveyn mutlaka bu kaygıyı onunla konuşmalıdır. Olumsuz duygularla baş etmenin birinci adımı o duygu ile ilgili zorlandığımız noktaları paylaşmaktır. Ebeveynler, öğrencinin gösterdiği çabanın farkında olduklarını ve bu çaba için kendisini takdir ettiklerini sınavda da başarılı olmaması için bir engel olmadığını fakat her koşulda onun yanında olmaya devam edeceğini ve uygun şartlara en uygun alternatifleri yaratmak için çabalayacaklarını mutlaka paylaşmalıdır" dedi.

SARIYER POSTA GAZETESİ