KVA Yayınları'nın ve Koray Varol Akademi Okulları'nın Kurucusu Eğitim Uzmanı Koray Varol, pandemi ile birlikte gelen yeni kurallar ile yeni okul düzenine çocukların uyum saplanmasıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Varol, "Çocuklar hedeflerini gerçekleştirdikçe motive olur" dedi.

"Okul dönemine yeniden başlamak birçok çocuk için eğlenceli ve heyecan vericidir" diyen Varol, içerisinde bulunduğumuz pandemi koşullarına çocukların uyum sağlayabilmesi için bazı adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Varol'un açıklamaları şu şekilde:

"Bu sürecin başında ve süreç boyunca çocuğun ders programına göre bir rutin oluşturması önemlidir. Yüz yüze eğitimin olduğu okul dönemindeki programa benzer rutinler oluşturmak çocuğun uzaktan eğitimi ve okula gittiği kısıtlı zamanı daha fazla önemsemesini sağlayacaktır. Çocuğun okula geldiği dönemde, okula gelmek için hazırlık yapması gerektiği gibi bu süreçte de hazırlık için erken kalkıp erken yatmalı, ders materyallerini ders öncesi hazır bulundurmalıdır. Okula gittiği günlerde bu davranış takip etmeli, uzaktan katıldığı derslerde de aynı davranışı göstermelidir.

Çocuklar genellikle bulundukları mekânın çerçevesine göre hareket ederler. Örneğin; okulda yaptığı kimi davranışları evde hiç sergileyemeyebilirler ya da bunun tam tersi durumlar görülebilir. Bu nedenleev içinde okul düzenini sağlamakta çeşitli zorluklar yaşayabilirler. Yapmaları gerekenleri önceden belirlemek ve çerçeveyi çizmek onların daha kolay uyum sağlamalarını sağlayacaktır. Haftalık planlamaların yapılması çocuğa yapması gerekenleri hatırlatacağı için gereklidir. Ayrıca çocuklar planlanan hedefleri gerçekleştirdikçe bundan motive olurlar. Bu sebeple de haftalık planlama yapılıp bunun takibinin yapılması ve olumlu ilerlediği noktalar üzerinden geri bildirimler verilmesi faydalı olacaktır.

Süreç ile ilgili çeşitli olumsuz fikirleri olabilir, alışmakta zorlanabilirler. Daha önce yaşamadıkları bir süreç olduğu için bazı kaygıları olabilir. Bunları sizinle konuşması için alan açmanız önemli olacaktır. Hangi kısımda daha çok zorlandığını, bu zorluğun üstesinden gelmek için nasıl bir yol izlemeyi düşündüğünü konuşabilirsiniz. Ayrıca bu sürecin geçici bir süre olduğunu ve bu süreci atlattıktan sonra tekrar okula gidilmeye başlanacağını sıklıkla ifade etmek onun rahatlamasına olanak sağlar.

Yüz yüze eğitimin olduğu dönemde var olan alışkanlıkların devam etmesi çocukların bu süreci tatil olarak algılamaları engeller.Örneğin; yapılması planlanan etkinlikleri okul döneminde olduğu gibi hafta sonuna planlayıp hafta içi okul düzeninin devam etmesini sağlamak uzaktan eğitimin önemli bir süreç olduğunu anlamasına yardımcı olacaktır.

Son olarak, yeni bir eğitim öğretim yılına başlaması ile ilgili olumlu duygularını, bu seneden beklentilerini, hedeflerini gerçekleştirmek için sizin ona nasıl yardımcı olabileceğinizi konuşmak çocuğun motivasyonunu güçlendirecektir."

SARIYER POSTA GAZETESİ