Koç Üniversitesi’de öğrenci, akademisyen ve işçilerden oluşan üniversite bileşenleri, mevcut sorunları konuşmak üzere bir forum düzenleyerek, üniversitedeki sorunlara dikkat çekmek için eylem yapmaya karar verdi.
Geçtiğimiz yıl taşeron işçilerin kazanımla sonuçlanan direnişinin yıldönümü 2 Nisan Perşembe günü düzenlenecek eylemde, akademik üyelerden öğrencilere, asistanlardan taşeron işçilere tüm bileşenler sorunlarını dile getirmeyi amaçlıyor.
Forumda tüm sorunlar masaya yatırıldı.

koc-forum26 Mart günü okulda düzenlenen geniş katılımlı bir forumla, tüm üniversite bileşenleri sorunlarını masaya yatırarak, çözüm için yol haritası çizdi.

Forumda, öğretim görevlileri, okutman ve asistanlar, performans kriterlerine bağlı, şeffaf olmayan sözleşmelere tabi tutulduklarını kaydetti. Öğretim üyelerinin üzerinde daha fazla baskıya neden olacak uygulamalarla eğitim düzeyinin de düşeceğine dikkat çekilirken, asistan öğretim üyeleri güvencesiz çalışmayla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.
Forumda, geçtiğimiz yılki direnişin ardından taşeron işçilerin işten atılmalarının son iki yılda devam ettiği, iş yükünün giderek arttığı gündeme gelirken, üniversite yönetiminin taahhüt ettiği Taşeron İzleme Kurulu’nu tanımadığı açıklandı.

‘Şirket gibi değil üniversite gibi yönetilsin’

Üniversite öğrencileriyse, eğitim ücretleri artsa da eğitim kalitesi ve kampüs yaşamının bu sorunlarla birlikte düştüğüne dikkat çekerek, ortak bir mücadele gerektiğini kaydetti. Seçmeli ders sayılarının azaltılmayla öğrencilere daha az seçenek sunulduğu, daha kalabalık sınıflarda eğitim veriliyor olması gibi sorunlar dile getirilirken, forumda sorunlarının kaynağı üniversitenin ‘şirket’ gibi yönetilmesi olarak gösterildi.
Forumda tartışılan meseleler doğrultusunda sesini duyurmak isteyen tüm bu bileşenler, kazanımla sonuçlanan 2013 taşeron direnişinin yıldönümünde eylem yapma kararı aldılar. Koç Üniversitesi giriş kapısında yapılacak eylem, 2 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek.

ku_ogrenciler