IMG_1732Geleceğin mirası olan çocuklarımızın etkili ve hızlı öğrenmesinin anahtarı anlayarak hızlı okuma. Türkiye’de çocuklara yönelik ilk hızlı okuma kitabı olan  “Çocuklar İçin Anlayarak Hızlı Okuma” eserinin yazarı, eğitimci Öznur Karaeloğlu, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Levent Pehlivanoğlu’nun sorularını yanıtladı.

 Çocuklara yönelik ilk hızlı okuma kitabının yazarısınız. Bu fikri nasıl buldunuz?


Öğretmenlik yaparken öğrencilerimin daha başarılı olması için neler yapabileceğimi düşünüyordum. Çok zeki çocuklarımız var. Sınavları zamanında yetiştiremediği için, yanlış okuduğu için, okuduğu metni doğru anlamadığı için yeterli başarıyı sağlayamıyorlardı. Çocuklara yönelik hızlı okuma kitabı aradım. Olmadığını görünce o yılımı kitap yazmaya ayırdım. Birçok sertifika aldım, araştırmalar yaptım. İlk kitabım “Çocuklar İçin Anlayarak Hızlı Okuma” 2007 yılında çıktı.


 Çocuklar neden hızlı okusun, bu eğitimin çocuklara katkısı ne?


Günümüzde bilgi çok sık güncelleniyor. Hızlı okuma bilgiye daha hızlı ulaşmayı sağlıyor. Çocuklar, özellikle ödevlerini daha kısa sürede yapıyorlar. Neden sonuç ilişkisini kısa sürede buluyorlar. Ana fikri doğru yakalıyorlar. Aynı metni tekrar tekrar okumuyorlar. Sınavlarını kısa sürede bitiriyorlar ve takıldıkları sorulara dönerek çözme şansı buluyorlar. Kelimeleri süratle ayırt ediyorlar. Hızlı ve alternatifli düşünme becerisi gelişiyor. Görme alanları genişliyor. Dikkatle ilgili de çalıştığım için dikkat süreleri uzuyor, güçleniyor. Konsantrasyon ve odaklanma becerileri gelişiyor. Çoktan seçmeli sorularda, cevapları çok rahat buluyorlar. Kitap okumayı sever hale geliyorlar. Bu velilerimin çok söylediği bir şey. Yaptığım eğitimin çok bileşeni var. Anlayarak hızlı okuma bu bileşenlerden en önemlisi. Ayrıca okuma alışkanlıkları kişilerin karakterini oluşturuyor. Hepimiz biliriz çocukluğumuzda bizleri etkileyen kitapları.


 Dikkatsizlik ve konsantrasyon sorunları son zamanlarda çok arttı. Az önce bu konularda da çalışma yaptığınızı söylediniz. Eğitimlerde neler öğretiyorsunuz? Nasıl bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz?


Yedi yaşından itibaren her öğrenciyle çalışıyorum. Üniversite sınavlarına hazırlananlar dâhil olmak üzere. Bireysel olarak da çalışıyorum, grup çalışmaları da yapıyorum. Eğitimler kişiye özgü oluyor. Her öğrencinin başarılı olduğu farklı alanlar var. O alanlar üzerinden giderek başarılarını doğru ve hızlı okuma üzerine yoğunlaştırıyorum. Aynı zamanda algıları güçlendirici çalışmalar da yapıyorum.


 Eğitimleri siz mi hazırlıyorsunuz?


Eğitimlerim özgün, içerikleri ben hazırlıyorum. “Çocuklar İçin Anlayarak Hızlı Okuma” ve “Sınavlar İçin Hızlı Okuma” kitaplarımı öğrencilere ev ödevi olarak kullanıyorum ama çalışmalarımızda farklı eğitim içerikleri uyguluyorum. Alanında uzman pedagog, psikolog ve psikiyatrlarla da iletişim halindeyim.


IMG_1727


 Eğitimleriniz sonucunda neler oluyor?


Tüm eğitimin sonucunda öğrencilerimin kavrama becerisi artıyor, hızlı okuma ve anlama becerisi gelişiyor. Eğitimlerin eğlenceli olması çok önemli. Bunun için “fark etmeden öğrenme metodunu” uyguluyorum. Zevkli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.


 Çocuklar okuldan, derslerden bunalmış oluyor. Sizin dersleriniz nasıl zevkli geçiyor?


Görmenizi isterdim. Öğrencilerimizle birbirimizden zor ayrılıyoruz. Bazı öğrencilerimle evde dart, futbol oynadığımız bile oluyor. Burada amaç çocukla bağ kurmak, gerisi geliyor. Çocuğa hitap ettiğiniz an onu kazandınız zaten. Eğitimimiz üzerine şekilleniyor. Çalışmamızda çok uygulama var ama ders anlatımı pek yok. Uygulamaları neden yaptırdığımı anlatıyorum o kadar. Beceri geliştirme eğitimi. Beyni etkin kullandıran hızlı    okuma, anlama, anlatma çalışmaları diyebiliriz.


 Bu eğitimlerin süresi nedir?


 Eğitim süresi öğrencilere göre değişkenlik gösteriyor. Genel olarak 15 ile 20 saat olarak düşünülebilir.


 Televizyon izlemek kitap okumanın önüne geçiyor. Bu konuda ne önerirsiniz?


Televizyon, bilgisayar gibi çeldirici işlev gören ve okuma ilgisini azaltan görselleri doğru kullanmak gerekiyor. Halkımızın televizyonda, dizilerden gördüğü ünlü isimlerin kitap okumaya destek vermesi çok önemli. Ayrıca kitapları olan filmleri aile olarak izleyip, filmi ve kitabı karşılaştırmak çocukta farkındalık oluşturacaktır.


 Okuma alışkanlıklarınının gelişmesi için neler yapılabilir?


Çocuğun kitapların olduğu ortamlarda yetişmesi, anne babanın iyi okuyucu olması, ailece okuma saatlerinin oluşturulması ve kitapların çocuğun ulaşabileceği alanlarda olması ve ilgi alanları dahilinde kitapların çocuğa hediye edilmesi önemli.


 Hızlı okuma ile ilgili birkaç öneri verebilir misiniz?


Elbette bir uzman tarafından eğitimlerin verilmesi uygun olur, özellikle de çocuklarda. Yine de hızlı okuma iki ana başlıkla açıklanabilir. Göz kaslarının güçlendirilmesi ve bir bakışta iki ya da daha fazla kelime gruplarının görülmesinin sağlanması. Bunlara dikkat edildiğinde kelimelerin tam altına ve ortasına bakarak kelime grupları görülebilir. Anlama becerisini geliştirmek için ise sözlük okumaları yapılabilir. Kelime oyunları oynanabilir. Örneğin, bir metinde -a ile biten kelimeler hızlıca taranabilir. Bu sayede beyine kelime gruplarını kaydetmiş olursunuz.


 Daha hızlı ve anlayarak okumak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?


 Web sitem oznurkaraeloglu.com siteden bana ulaşabilirler.


 Güzel bilgiler verdiniz, çok teşekkür ederiz.


Ben teşekkür ederim.


 Bilgi için iletişim: 0212 223 06 69 - 0533 212 53 68