Milli Eğitim Bakanı Bakan Ziya Selçuk, ilk, orta okul ve lise öğrencilerinin gireceği yüz yüze sınavlar ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Selçuk, sınavların ikinci dönem yapılacağını duyurdu.

Coron avirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim 22 Ocak 2021 tarihine kadar devam edecek. Milyonlarca öğrenci ve velinin merak ettiği bir numaralı gündem ise yüz yüze sınavların iptal edilmesiydi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 'yüz yüze sınavlar iptal mi oldu?' sorusuna cevap verdi.

Yüz yüze sınavlar iptal mi?

Selçuk, "Bu yıl olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Süreç hızlı değişiyor; kararlar, uzun değerlendirmeler doğrultusunda alınıyor. Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Sağlık Bakanlığımızın değerlendirmeleri doğrultusunda yüz yüze sınav konusunu yeniden ele aldık. Aldığımız kararlara ilkokul ve ortaokul öğrencilerimiz karne notlarını bu dönem ders etkinliklerine katılım puanı üzerinden olacak. Lise öğrencilerimizin birinci dönem notlarını ise ikinci dönem yapacağımız yüz yüze sınavla belirleyeceğiz" dedi.

İlkokul öğrencilerine sınav yok

Ayrıca ilköğretim kurumlarında, ilkokul 4. sınıflarda sınav yapılmayacak. Bu sınıflardaki ölçme ve değerlendirmeler, ilgili yönetmelikte ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflar için belirtilen esaslarla aynı şekilde ve ilkokulun bütün sınıflarında ders etkinliklerine katılım puanıyla belirlenecek.

Sınavlar ne zaman yapılacak?

Sınav tarihlerinin en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacağı ve e-Okul Sistemine işleneceği belirtildi. Bakanlık tarafından gönderilen yazıda, yatılı okullara kayıtlı öğrencilere yönelik düzenlemeler de paylaşıldı. Buna göre, ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde yatılı bölge ortaokullarında kayıtlı olan öğrencilerin, valiliklerce gerekli tedbirler alınarak il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılacak planlamalar doğrultusunda sınav tarihlerinin olduğu günlerde pansiyonda kalabilmeleri ve diğer pansiyon hizmetlerinden yararlandırılmaları sağlanacak.

Ortaöğretim kurumlarında ise pansiyonlarda barınma ihtiyacı olan öğrenciler, talep etmeleri halinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı olarak ilgili yönetmelik hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacak. Sınavlar, pansiyonu bulunan okullarda pansiyonda yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacak. Ayrıca valiliklerce gerekli önlem ve tedbirler alınarak taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamındaki öğrencilerin yapılan sınav planlamalarına göre okullara taşınmaları sağlanacak.

İlköğretim kurumlarında proje ve ders etkinliklerine katılım, ortaöğretim kurumlarında ise performans çalışmaları sunumu, dersin özelliğine göre yüz yüze, çevrim içi veya e-posta gibi diğer elektronik ortamlarda yapılabilecek.

SARIYER POSTA GAZETESİ