Mitolojiye göre Zeus, kardeşi Poseidon’u ziyarete gittiğinde Cynara adında güzel, zarif bir kızı beğenir. Olympos’a yakın olması için onu tanrıçalaştırır. Cynara, annesini özleyip yaşadığı yere geri dönünce Zeus ona çok kızar ve güzel kızı bir enginara dönüştürür. Enginarın bilimsel adı “Cynara sycolymus” işte bu hikayeden gelmektedir. Hatta bazı köy pazarlarında enginar, hala Cynara/Zinara olarak satılır.

Karaciğerin bu kadim dostu enginarın faydaları da saymakla bitmez. Baharın gelmesi ve enginarın rengarenk tezgahlarda yerini almasıyla birlikte, 4’üncü Uluslararası Urla Enginar Festivali büyük bir heyecanla kutlandı. Enginarın aklınıza gelecek her hali; favalı enginar, enginar midye, enginarlı kinoa salatası, muffin, kek, hatta tatlısı, hepsi birbirinden lezzetliydi.

Bu arada festivalden konu açılmışken, bu ay (mayıs) sonunda Sarıyer Meydanı’nda gerçekleşecek Vegan Festivali de büyük ilgi göreceğe benziyor. Son yıllarda vejetaryenlik ve veganlık hızla yükselişte. Şimdilik vegan değilim, fakat hayvansal ürünlere alternatif olarak kullanılan malzemeleri, tarifleri ilgiyle izliyorum. Ege mutfağından vereceğim aşağıdaki tarif, veganların da hoşuna gidecek.

Asma yaprağında enginar dolması  (8 kişilik)

Malzemeler: 8 adet temizlenmiş ufak boy enginar, 25 adet kadar asma yaprağı, 1 ufak demet dereotu, yarım demet nane, yarım demet maydanoz, 8 sap taze soğan, 135 gram pirinç (1 bardaktan 1 parmak eksik), 1 bardaktan 1 parmak eksik sızma zeytinyağı (150 ml), 1.5 tatlı kaşığı kaya tuzu (tercihen Çankırı tuzu), 3 tatlı kaşığı toz şeker.

Tarif: Asma yapraklarını 10 dakika haşlayın. Pirinci, üzerine tuz ve kaynar su ekleyerek 15 dakika kadar bu suda bekletin. Karnıyarık tenceresi gibi geniş bir tencereye 5-6 adet asma yaprağını yayın. En genişlerini, dolmalar için ayırın. Dolma harcı için nane, dereotu, maydanoz ve soğanları incecik doğrayın. Pirinci süzüp zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuzu ve şekeri ot karışımına ekleyin. İyice karıştırın. Otlar fazla, pirinçler az olmalı. Her bir enginarın içine hazırlamış olduğunuz harcı doldurun. Büyükçe bir yaprağın üzerine ortalayıp, yarım kaşık sıcak su ilave edin. Alttaki yaprakların uçlarını enginarın üzerine doğru katlayın. En son, enginarların üzerine geniş bir yaprak kapatıp, kenarlarını alta doğru kıvırarak bohça haline getirin. Bunu tüm enginarlar için tekrarladıktan sonra, dolmaları tencereye dizin. Bir çimdik tuz ekleyin. Dağılmamaları için üzerlerine bir kapak kapatıp, enginarların hizası kadar sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1 saat pişirin. Soğuyunca dikkatlice servis tabağına alın. Arzunuza göre limon, havuç, dereotu ile süsleyebilirsiniz.

Tarifleri uygularken sormak istediğiniz bir husus olursa tarafıma e-posta ile ulaşabilirsiniz. Bu nefis Ege yemeğinde en önemli husus enginarların ve yaprakların taze olmasıdır. Afiyet olsun, lezzetle kalın...