Türkiye ve dünyanın önde gelen markalarında üst düzey yöneticilik yapan Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Hatay, Sarıyer Posta’ya Zekeriyaköy’ü anlattı!
Aygaz, Altınyıldız gibi Türkiye markası dev şirketlerde çalışan, dünya markası Vestel’in 10 yıl Genel Müdürlük ve İcra Kurulu üyeliğini yapan Levent Hatay, aynı zamanda bir Zekeriyaköy aşığı! Uzun yıllardır Zekeriyaköy’de oturan, Zekeriyaköy Komşuluk Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve eski başkanlarından Levent Hatay, “Zekeriyaköy çok güzel bir yer ama ben insanlarını daha çok seviyorum.”dedi.

1995’TE ZEKERİYAKÖY’E TAŞINDIM!

23 Nisan 1995 yılından beri Zekeriyaköy’de oturduğunu belirten Levent Hatay, Sarıyer Posta’yı ziyaret ederek, Genel Yayın Yönetmenimiz Levent Pehlivanoğlu’na Zekeriyaköy’ün ilk zamanlarını anlattı. Hatay, “Bizden evvel üç aile vardı. Yollarda asfalt yoktu, su yoktu! Bahçeye depo yaptırdık. İki günde bir Garanti Koza dört ton su getiriyordu.”dedi.

İNSANLARI İÇİN SEVİYORUM

Zekeriyaköy’ü seçme nedenini anlatan Levent Hatay, “Bağ bahçeli bir ev arıyorduk. Apartman dairesi istemiyorduk. O zamanlar çok az proje vardı. Ya çok pahalı boğazda projeler vardı. Ya da Alarko vardı Garanti Koza vardı. Zekeriyaköy’ü her haliyle seviyorum. Bugünde olsa bugünde Zekeriyaköy’de ev alırım. Fiyatların da çok uygun olduğunu düşünüyorum.  Herkes doğası için seviyor Zekeriyaköy’ü ben ise daha çok insanları için seviyorum. Aramızdaki temel fark bence bu!”diye konuştu.

DOSTLUK BİTMEDİ!

Zekeriyaköy’ü neden sevdiğini anlatmayı sürdüren Hatay, şöyle devam etti: “Mesela geçen cumartesi günü saat 4’te bir tane mesaj attık. Bir arkadaşımızın yaş günü vardı. Saat beş çeyrek olduğunda Kilyos’ta balık yiyorduk. ‘Arkadaşlar bir uğrayın’ dedik. Pat diye geldiler. Komşuluk ve arkadaşlığını seviyorum. Muhakkak daha güzel yerler vardır. Ama Zekeriyaköy’de dostluk bitmedi! Zekeriyaköy de çok güzel bir yer. Doğası da güzeldir. Etrafımız zaten ağaç, 10 dakika sonra denizdeyiz. Ben gidip Gümüşdere’den denize giriyorum. Çok keyif alıyorum.”

KOMŞULUK BİRLİĞİ 217 DÖNÜME SAHİP ÇIKIYOR

Gönüllülük esasına göre çalışan Zekeriyaköy Komşuluk Birliği’nin faaliyetlerinden de bahseden Hatay, “Zekeriyaköy Komşuluk Birliği olarak 15 binden fazla ağaç dikmişiz. 217 dönüm yeşil alan sahip çıkıyoruz. Temizlik, bakım, yeni ağaç dikimi, budanması… Hepsini yapıyoruz. Her yeşil alan içinde bir alan bıraktık. ‘Biz bakmasaydık ne oluyor’ diye. Orası dağ gibi oluyor! Onun için insanlar ‘kooperatif ne yapıyor’ dediği zaman gösteriyoruz. Madem doğaya sahip çıkıyoruz. Bu 217 dönüme sahip çıkılması için Kooperatife üye olunması lazım.” tavsiyesinde bulundu.

ÜYE SAYISI ARTARSA AİDAT ÜCRETİ DE DÜŞER!

Komşuluk Birliği’nin üye sayısının artması gerektiğini dile getiren Hatay, “Bizim 460 üyemiz var. Üyelerimiz bize sahip çıkıyor. Aralarında bize birçok konuda fikir veren manevi olarak destek veren var. Bazıları tıkır tıkır aidatlarını öder ama çok az görürüz. Orda yaşayıp üye olmayanlar var. Bazılarının kendilerince haklı nedenleri var. Hep şu hesabı yapıyorum. Orada 800 ev var. 800 üye olsa. Bizim aidatlarımız yarı yarıya düşer. Yani bazıları aidatlar yüksek diyor. 220 TL aidatımız. Bence makul. 450 yerine 800 kişi olsa kafadan aidatımız 110 TL’ye düşecek. Ama bunu görmüyorlar.”açıklamasını yaptı.

SON 20 YILIN HAFIZASI YÖNETİM KURULU’NDA VAR!

Zekeriyaköy Komşuluk Birliği’nin 2 dönem başkanlığını da yapan Levent Hatay, Birliğin beklide Türkiye’de hiçbir yerde olmayan bir özelliğini de açıkladı. Hatay, “Komşuluk Birliği’nde başkan olmadan önce de yönetim kurulunda görev yapmak lazım. Başkan olduktan sonrada yönetimde asil ya da yedek üye olarak görev olma şartı vardır. Yani son 20 yılın hafızası yönetim kurulunda var. Yönetim kurulu üyelerimizin çoğu başkanlık yapmıştır. 5. ve 6. Dönem başkanlık yaptım. Şu an yönetim kurulu üyeliği yapıyorum. Bazı kurumlarda olur, ‘Başkan oldum bir daha dönüm yönetim kurulu üyeliğimi yapacağım’ derler. Bizde böyle bir ego yok. Konu hizmet etmekse asttır- üsttür olmaz. Mesela Nilgün Başkan  isterse 25 yıl başkanlık yapar. Ben istesem 10 yıl yapardım. Ama prensip olarak 2 dönemle bunu sınırlamışız. ”diye konuştu.

ZEKERİYAKÖY’E KARAKOL ŞART!

Üçüncü köprüyle birlikte Zekeriyaköy’ün son derece önemli bir nokta haline geldiğini dile getiren Levent Hatay, “Güvenlik açısından da öyle. Köprünün bir başı Kilyos’ta. Zekeriyaköy, Uskumruköy, Kilyos havzasında, ya da bugünkü jandarma karakolunun olduğu yerde, polis karakolu olması gerekiyor bence. Sarıyer Karakolu’nu ziyaret ediyorum. Çok da iyi niyetli insanlar, polislerimiz var. Ama, Sarıyer çok büyüyor. Yetişmesi zor. Üç gidiş üç geliş var. Şimdi köprü de yapıldı. İki giriş çıkış vardı eskiden. Ya Bahçeköy ya da Sarıyer üzerinden çıkıyorlardı. Dolayısıyla durdurmak kolaydı. Şimdi girince ister Karadeniz oto yoluna çık istersen Edirne’ye. Köprünün açılmasının artı ve eksileri var. Bir eksisi güvenlik oldu.  Sarıyer Emniyet Müdürümüzle de görüştük. Onlarında güvenlikle ilgili bir planı var.”diye konuştu.

ÇARŞI VE KÖY PROJESİ

Zekeriyaköy Çarşı ile ilgili de görüş ve düşüncelerini anlatan Hatay, Köy Projesi’nin Çarşı’yı değiştireceğini düşündüğünü söyledi. Zekeriyaköy Çarşı’nın yapısal olarak yanlış tasarladığını vurgulayan Hatay, “Garanti Koza’ının çok büyük bir zaafı var. Bir yönetim planı yok! Çarşıdaki herkese birer dükkan satılmış. Eski yapılan AVM’lerde de aynı problem var. Şimdi artık AVM’lerin içindeki çarşının tek bir mülkiyeti var. Profesyonel bir ekip işletiyor. Zekeriyaköy Çarşı’da eski AVM’ler gibi. İsteyen istediği dükkanı açıyor. Yan yana dört tane kebapçı da açılabilir. Bir balıkçı, bir pizzacı, bir kebapçı açılacak, bir yönetim planı var buranın dememişler. Berberin yanında emlakçı, yanında butik var. Butikleri al bir yere topla restoranları al bir yere topla, bunu yapmamışlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle karışık bir düzen yok artık! Yapılması gereken şey ya bir yatırımcı grup tarafından alınıp yeniden tasarlanması yahut ortakların bir araya gelip, ‘elimizdeki değer yok oluyor’ deyip bir plan yapması lazım. Köy Projesi hayata geçtiğinde Çarşı’nın da şapkasını önüne koymasına neden olacaktır. Ben hep ‘Rekabet iyidir’ diye bakarım. Bazıları Köy Projesi’ne gidecektir, bazıları alıştıkları yerel çarşımıza gidecek. Ben alışverişimin çoğunu bizim kendi çarşımızdan yapacağım.”diye konuştu.

BELEDİYE’DEN TEŞEKKÜR BEKLEDİM!

Zekeröyaköy’de yasalara göre ‘emlak vergisi’ bulunmamasına rağmen Komşuluk Birliği olarak bir karar alıp bunu da üyeleri aracılığı ile uygulamaya koyduklarını anlatan Levent Hatay, “Yasal olarak köy statüsünden mahalle statüsüne geçtiğimiz için vergilerden 5 yıl muaf olmamıza rağmen 'vergimizi ödeyelim' dedik. Komşuluk Birliği olarak bu kararı üyelerimize de duyurduk. Herkes gitti vergisini ödedi. Ben Belediyeye bakıyorum. Her yere, ama her yere bez afişler asıyor. Kendilerinden de vergilerini gönüllülük esasına göre ödeyen üyelere teşekkür için en basitinden bez afiş asılmasını beklerdik. Aranızdan 400 insan çıktı ödememesi gereken vergileri gitti vergi dairesine uğraştı ve ödedi. ‘Teşekkür ederiz’ yazar. Ben onu bekledim. Bu fikrin babası benim. Dolayısıyla bekledim.”dedi.

BENDE BU YIL ÖDEMEYECEĞİM!

Emlak vergisinden muaf olmalarına rağmen ödeyerek Belediye’ye destek olmak istemeleri karşısında bir ‘Teşekkür’ü kendilerine çok gören Belediye’nin üstüne bir de işlemleri zorlaştırmasına tepki olarak Levent Hatay, bu yıl ödemeyeceğini söyledi. Hatay, “Eskiden bizim orda Belediye hizmet binasında olmayan vergimizi ödüyorduk. Şimdi tahakkukta yok. Bize Büyükdere’ye gitmemiz gerektiğini söylediler. Zorlaştırıyorlar. Bunun için bu sene vergi ödemeyeceğim. Çünkü istemiyorlar vergimi ödememi. Ayrıca, biz Belediye’ye dedik ki geçen yıl üyelerimize bir çağrıda bulunduk. Vergi ödeyelim diye. Kimler ödeme yapmışsa sayısını bize bildirin, bu kişilere Komşuluk Birliği olarak biz bir teşekkürde bulunacağız. Bizde, sosyal dayanışma yüksektir. Komşuluk Birliği olarak bir şey dediğimiz zaman insanlar uymaya çalışır. Bu sayıyı da vermediler bize!”açıklamasını yaptı.

ÇOK SIK OLMADIKÇA SAYGI DUYARIM!

Bugüne kadar önemli markalarda görev alan Levent Hatay, çalışma hayatını kendi şirketini kurarak sürdürdüğünü söyledi. Hatay, şunları kaydetti: “Kariyerimde, Türkiye’de önemli şirketlerde çalıştım. Koç grubunda çalıştım. Altınyıldız’da çalıştım. Vestel’de çalıştım. Hayatımın en zevkli dönemlerinden biridir Vestel. Bütün Türkiye’yi gezdim. Vestel’in büyüme dönemiydi, bende şanslıydım o dönemde benimde bir katkım oldu. İş değiştiren insanlara çok sık olmadığı sürece saygı duyarım. Beş altı yıl bir pozisyonda kaldığında körlük başlıyor. Ben 10 yıl çalıştım. Vestel’de kalabilirdim de. Çok inandığım Ahmet Zorlu’ya çok teşekkür ederim. Bana bu fırsatı verdiği için. Altınyıldaz’da da Osman Boyner’e çok saygım var. Cem Boyner’le görüşürüz. Koç grubunda hala tanıdıklarım var. Kimseye bir kötülük yapmadım! Şu anda kendi şirketimi kurdum. Hem Türkiye’nin önde gelen şirketlerine yönetim kurulu üyeliği yapıyorum hem de üç boyutlu printirlerla ilgili yatırım yapıyorum. Teknolojiye merakım var.”

Hatay, son olarak gazetemizle ilgili görüşlerini belirtti. Sarıyer Posta Gazetesi’ni sürekli olarak takip ettiğini söyleyen Hatay, çarpıcı haberlere yer verildiğini belirtirken, bölgenin önemli bir gazetesi olduğunu sözlerine ekledi.

LEVENT HATAY KİM DİR?

 1963 yılında doğan Levent Hatay; Southern Methodist Üniversitesi'nde Elektrik Mühendisliği eğitimi almış, master ve doktorasını 1989 yılında tamamladı. Texas Instruments, American Airlines, Aygaz, Altınyıldız gibi şirketlerde başladığı kariyerine  Vestel Pazarlama A.Ş.’de 1999 yılında Genel Müdür ve 2005 yılında Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi olarak görev aldı ve on yılı aşkın süre içerisinde Vestel’in büyümesine katkı sağlayan önemli başarılara imza attı. Son olarak gıda G2M’de CEO olarak görev alan Hatay, yeniden yapılanma ve hızlı büyüme planının hayata geçirilmesinde önemli tecrübelere sahip.

http://www.sariyerposta.com/