Lider e-ticaret platformu Hepsiburada, yeni kurduğu AR-GE merkeziyle e-ticaret için yenilikçi ve yerli çözümler üretimine hız verdi. Hepsiburada’nın hayata geçirdiği bu yeni teknoloji üssü, e-ticaret sektörüne yönelik çalışmalar yürüten üniversitelerin ve yazılımcıların buluşma ve proje geliştirme noktası olacak.
Hepsiburada’nın Nisan ayında faaliyete geçirdiği AR-GE merkezi, Türkiye’de hızla büyüyen e-ticaret sektörüne teknoloji desteği sunuyor. Hepsiburada bu yatırımıyla, online alışveriş ekosistemine fayda sağlayacak yenilikçi projeler geliştirmeyi hedefliyor.

İnternetten alışveriş yapan milyonlarca tüketicinin beklentilerine yönelik çözümlerin ortaya çıkacağı merkezde özellikle; Türkiye’nin en geniş dijital ürün katalogu olan Hepsiburada katalogunun yönetimi, online pazarlama platformları, data-analiz sistemleri, kişiselleştirme motorları, perakende çözümleri, depo platformları, ödeme sistemleri ve uçtan uca teslimat alanlarında projelere öncelik verilecek. Tüm bu çözümleri geliştiren AR-GE merkezinde; yapay zekâ, büyük veri, mikro servisler ve sınırsız ölçekli bulut tabanlı altyapılar gibi en son dijital teknolojilerden yararlanılacak. Bu yöntemler aynı zamanda, Türkiye’de söz konusu teknolojilerin bu denli büyük bir ölçekte uygulanması bakımından da ilk olma özelliği taşıyor.

YERLİ YAZILIMLARA FIRSAT

Yerli yazılım endüstrisine de değer katacak olan Hepsiburada AR-GE Merkezi, e-ticarete özgü teknoloji fikri, ürünü veya çözümü olan, başta kamu kurumları ve üniversiteler olmak üzere tüm yerli yazılımcılara ve fikir önderlerine kapılarını açıyor. E-ticaret sektörüne yönelik çalışan tüm kesimleri AR-GE Merkezi’nde işbirliğine davet eden Hepsiburada Teknoloji Başkanı Mittu Sridhara; “AR-GE merkezi açma lisansını aldığımız için gururluyuz. Türkiye’de perakende sektöründeki tüm oyuncuların işlerini dijital alanda büyüteceği projeler üzerinde çalışıyoruz. Bu alanda çalışan üniversitelerle yerli yazılımcılara, bilgisayar ve endüstri mühendisleriyle işbirliği olanağı sağlayarak yeni fikirler geliştirmeleri için ortam yaratmayı umuyoruz” şeklinde konuştu.

AR-GE Merkezi’nin açılışıyla ilgili açıklama yapan Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ise; “Yeni AR-GE merkezimizle ülkemizin dijital dönüşümünde önemli bir etki yaratacağımıza inanıyorum. Büyük markalardan KOBİ’lere, müşterilerine internetten ulaşmak isteyen her işletmenin dijital dönüşümüne bu merkez sayesinde destek olacağız. İnternetten alışveriş yapan herkes için değer ve fayda yaratan ilkleri tüm teknoloji gücümüzü seferber ederek müşterilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan lisansını alan Hepsiburada AR-GE Merkezi, İstanbul-Mecidiyeköy’deki yönetim binasında çalışmalarına başladı. AR-GE merkezinde 2017 sonunda 150 kişinin çalışması hedefleniyor.

Omnichannel, mobil teknolojiler ve dijital medya gibi kavramların perakendede büyük değişimlere neden olduğu bu dönemde yapılan bu yatırımın Türkiye perakende sektörü için önemli fırsatlar yaratması bekleniyor.

SOHBET UYGULAMASI

Mobil sohbet uygulaması Groop, daha önce yapılmayanı yaparak Türkiye’den global pazarda ses getirme hedefiyle yola çıktı. 6 ay önce geliştirilen ve 4 ay Kanada’da test edildikten sonra 2 aydır da Türk kullanıcılara açılan Groop; start up’ların büyümelerine ivme kazandıran Facebook Start programına da kabul edildi. Sosyal medyada güncel konularda farklı insanlarla sohbet etmeyi mümkün hale getiren Groop; aynı konuyu konuşmak isteyen insanları gerçek kimlikleriyle canlı bir şekilde konuşturan ilk platform olma özelliğiyle fark yaratıyor. Uygulamada moderatör tarafından her gün gündeme göre yeni konu başlıkları açılıyor. Bu konu başlıklarında 12’şerli gruplar halinde sohbet etme imkânı sunuluyor.

6 ay önce geliştirilen ve 4 ay Kanada’da test edildikten sonra 2 aydır da Türk kullanıcılara açılan Groop uygulamasında kullanıcıların geri bildirimlerine göre geliştirmeler devam ediyor. Sistemde akıllı algoritmalar sayesinde, benzer profillerdeki insanlarla eşleştirilerek ilginizi çekecek konularda anlık olarak sohbet edebiliyorsunuz.

Groop’ta, test aşamasında olmasına karşın son iki ayda 10 milyonun üzerinde mesaj atılırken, 15 dakikalık sohbet sonunda 30 binden fazla oda kalıcı hale geldi. Bugüne kadar 60 binin üzerinde kişinin indirdiği uygulamada her başlığa Türkiye’den 530 bin kez katılım gösterildi. Yaz aylarında ABD ve Kanada’da kullanıma açılacak olan Groop uygulamasında en çok konuşulan ve ilgi gösterilen konular dizi ve spor olurken; edebiyat ve bilim de diğer ilgi gösterilen konular olarak dikkat çekiyor. Üyelerinin yüzde 41’i kadınlardan oluşan uygulama en aktif Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri kullanılıyor.

Bugüne kadar 1 milyon TL’lik yatırım alan Groop uygulamasının yatırımcıları arasında Hakan Baş’la beraber Barend Van Den Brande, Fırat İleri, Kaan Karamancı, Hüseyin Yücel, Alper Afşin Özdemir bulunuyor. Ayrıca Groop, start up’ların büyümelerine ivme kazandıran Facebook Start programına da kabul edildi.

İsa ALTUN

http://www.sariyerposta.com