t.dGazeteci-yazar Tuncay Dağlı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yazarlarımız okullarda’ adlı kampanya çerçevesinde Sarıyer’deki liselerde öğrenim gören öğrencilerle bir araya gelip, gazetecilik ve yazarlık konusunda söyleşide bulundu. Tatil öncesi söyleşi de bulunan Dağlı, “Mesleğimizin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle üzülerek sizlere gazeteci olun diyemiyorum” dedi.

Dağlı öğrencilere kendine ait roman, öykü ve şiir kitaplarını da imzaladı.

Bugüne kadar Sarıyer’deki lise, ortaokul, ilkokul ve Sarıyer Belediyesi’ne ait SAGEM’lere devam eden binlerce öğrenciyle bir araya gelen Tuncay Dağlı 32 yıldır devam ettirdiği gazetecilik mesleğinin yanı sıra yazarlık ve yazdığı kitaplarla ilgili bilgi verdi, yöneltilen soruları yanıtladı.


“GAZETECİ MESLEK ETİĞİNE UYARAK HALKI BİLGİLENDİRMELİDİR”


Geçtiğimiz günlerde de önce Cevat Koçak Ticaret Meslek Lisesi öğrencileriyle buluşan Dağlı, ardından Hüseyin Kalkavan Sağlık Meslek Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi. Okul Müdürleri Haldun Taşdelen ve Faruk Genç’le birlikte öğretmenlerin de izlediği söyleşilerinde gazeteciliğin nasıl bir meslek olduğundan ve ne şekilde yapılması gerektiğinden söz eden Dağlı, “Gazetecilik, halk adına, halka hizmet verenleri denetleyen, halkın, ülkenin ve yaşanılan yerin sorunlarını gündeme taşıyıp, gerekirse eleştirerek, çözüm getirilmesi için önerilerde bulunan, yol gösteren bir uğraşı alanıdır.

Gazeteciler de görev yaptıkları medya kuruluşları aracılığıyla işlerini yaparken, toplum ve meslek etiğine bağlı kalmak, kendi menfaatlerinden önce kamuoyunun çıkarlarını düşünmek, kanunlara uymak ve insan haklarına saygı göstermek zorundadırlar” dedi.

Gazetecilikle ilgili bilgi verirken mesleği konusunda özeleştiri de yapan Dağlı, daha önceki konferans ve söyleşilerinde gençlere gazeteciliği önerdiğini ancak bu düşüncesinden giderek uzaklaşmaya başladığını ifade etti. Dağlı, böyle bir düşünceye varmasıyla ilgili olarak da ülkemizdeki basın kuruluşları ile gazetecilerin içinde bulunduğu durumu örnek gösterdi.

“TARAF TUTAN GAZETELER HALKI YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR”


Dağlı, “Sizlere gazeteci olun diyemiyorum. Çünkü ister okulunda meslek eğitimi alın, isterseniz almayın, dışarıda karşılaşılan durum bambaşka. Medya kuruluşlarının büyük çoğunluğu siyasi partilerin, tarikatların ve cemaatlerin sözcülüğünü ve savunuculuğunu üstlenmiş durumda. Vatandaş okuduğu gazetedeki, izlediği televizyondaki haberin doğruluğundan emin olamıyor. Yanlış bilgi, aldatma ve kandırmalarla halk istenilen yöne çekilmeye çalışılıyor. Çoğu gazeteciler de ya maddi çıkarları uygun düştüğü ya zorunlu kaldığı ya da fikir benzerliği nedeniyle meslek etiğini bir yana atıp kendini suyun akışına bırakıyor. Bu ortamda gerçek gazetecilik yapmak da giderek zorlaşıyor, hatta imkansız hale geliyor” dedi.


32 yıldan beri aktif olarak devam ettirdiği gazetecilik yaşamının 5 yılını İzmir, 20 yılını Adana, 7 yılını da İstanbul’da geçirdiğini söyleyen Dağlı, ulusal basından emekli olduktan sonra yerel gazetecilik yaptığını ancak ulusalla yerel gazetecilik arasında, mesleği yapış bakımından pek fark göremediğini, hatta meslek bilgisi ve etiğinin çıtasının daha da düştüğünü belirtti. Dağlı, “Düşünün ki üç cümleyi doğru olarak kurup, yan yana getiremeyen kişilerin ortalarda gazeteci diye dolaştığı bir yerde kimin gerçek, kimin çakma gazeteci olduğunu nerden bileceksiniz. Bu işi yapmak istediğinizde de aynı pota içinde eriyip gideceksiniz. Mutlu olur musunuz? dedi.


Dağlı her iki söyleşisinde de öğrencilerin sorularını cevaplayıp, kitaplarını imzalarken, kendine ait şiirlerden de örnekler sundu.

Cevat Koçak Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Haldun Taşdelen ile Hüseyin Kalkavan Sağlık Meslek Lisesi Müdürü Faruk Genç, verdiği bilgiler nedeniyle Tuncay Dağlı’ya teşekkür edip, gazetecilik mesleğini tercih etmek isteyen gençleri aydınlatmasından dolayı memnun olduklarını belirttiler.