Boğaz'da yeni yapılaşma tartışmalarına olan İstinye'deki 158 bin metrekarelik arsada daha fazla yapılaşma için 2006 yılında plan değişikliğine gidildiği belirtiliyor


Emlak Konut’un geçtiğimiz yıl Özelleştirme İdaresi’nden aldığı İstinye'deki 158 bin metrekare arsa için tartışmalar büyüyor. Mimarlar Odası, arsada daha fazla inşaat yapılabilmesi için 2006 yılında plan değişikliği yapıldığını iddia etti. İddiaya göre yapılan değişiklikle 100 metrekare arsaya 30 metrekarelik inşaat izni 100 metrekareye çıkartılmış.

Araziye ilişkin tartışmalar sürerken Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, “İstanbul’daki en kupon arsalar” denilen İstinye arazileriyle ilgili, “Orayı tamamen özel kullanıma sokacak bir satış söz konusu. Bir an önce buraya kazma vurulmadan bu proje iptal edilsin” diye konuştu.

Hürriyet’ten Eyüp Serbest’in haberine göre, Emirgan Korusu’nun komşusu, İstanbul Boğazı’na hakim 158 bin metrekarelik arazinin daha fazla inşaat yapılabilmesi için plan değişikliğinin 2006 yılında yapıldığı ortaya çıktı. 2006 yılında İstinye Turizm Merkezi Koruma Amaçlı Uygulama Planı’na işlenen değişikliğe göre daha önce 0.30 ve 0.35 olan inşaat izni turizm amacıyla kullanılması durumunda 1 emsale, daha önce 6 metre olan inşaat yüksekliği ise 9.5 metreye çıkarıldı.
Yani 100 metrekare arsaya 30 metrekarelik inşaat izni bir anda 100 metrekare arsaya 100 metrekare inşaat iznine çıkartıldı. Emlak Konut GYO 2014’te ihaleyle aldıkları arazide plan değişikliği istemediklerini dile getirirken Mimarlar Odası bir an önce kazma vurulmadan projenin iptal edilmesini istiyor.

Avm ve rezidans projesi geliyor


Arsada AVM ve rezidans yapılacağı iddiaları ile gündeme gelen araziyi Emlak Konut GYO geçtiğimiz yıl mayısta Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği ihalede 1 milyar 5 milyon 522 bin lira bedelle kazandı.

Emlak Konut GYO arazide alışveriş caddesi, oteller ve restoranlar gibi ticari birimler yapmayı planlıyor. Emlak Konut, 3 Mart’ta gelir paylaşımı yoluyla araziyi ihaleye çıkartacak. İlk oturumda kapalı zarf usulüyle teklifler alınacak, ikinci oturumda ise pazarlık ve açık artırma turları yapılacak.
İhaleye çıkan arazi, 6 parselde toplam 158 bin 497 metrekare büyüklüğe sahip. Bunun 48 bin 100 metrekaresi ön görünümde, 110 bin 387 metrekaresi ise geri görünümde kalıyor. Arsada, turizm tesis alanı ve park alanı olarak yapılaşmaya izin veriliyor. Buna göre, imar planında belirtilen alanlarda yaklaşık 48 bin metrekarelik alanın park olarak ayrılması planlanıyor. Turizm tesis alanında yapılacak tesislerin ise tümünün yönetmeliğe uygunluğu zorunlu olacak. Proje kapsamında toplam 108 bin 700 metrekarelik inşaat yapılması planlanıyor.