Sarıyer Belediyesi,“80. Yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türk Boğazları” konulu bir panel düzenleyecek. Panel, 19 Ekim Çarşamba günü Saat 13.00'da Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
80. Yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve Türk Boğazları konulu paneli Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk yönetecek. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’te panelde bir açılış konuşması gerçekleştirecek. Panelde,Prof. Dr. Mustafa Aydın, Dr. Şükrü Elekdağ, Prof. Dr. Sezer Ilgın ve Kaptan Ayhan Çekiç konuşmacı olacak.

BOĞAZLARDAKİ SON GELİŞMELER ELE ALINACAK

montroPanelde, Montrö Boğazlar Sözleşmesinin 80. yılı dolayısıyla Boğazlar konusundaki son gelişmeler değerlendirilerek tartışılacaktır. Ayrıca özellikle Sarıyer gibi Boğaza kıyısı olan Belediyelerin boğazda yaşanabilecek kazalar karşısında alabileceği tedbirler incelenip, olası riskleri en aza indirmek için ortak akıl politikası oluşturularak nelerin yapabileceği tartışılacak.

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, İstanbul Boğazı’ndan yılda 60 bin, Çanakkale Boğazı’ndan ise yılda 55 bin gemi geçiş yapıyor. İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen yıl artarken, tehlikede aynı oranda büyüyor. Montrö Sözleşmesi’nin imzalandığı 1936’da yılda ortalama 4 bin 500 gemi geçerken, günümüzde bu rakam 100 bini aştığı kaydedildi.

DENİZ KAZALARI ELE ALINACAK

Türk Boğazları fiziki özellikleriyle seyir bakımından dünyadaki en zor ve tehlikeli su yollarından biri olarak gösterilirken 1994 yılında, yaşanan “Nassia Tanker Kazası”na dikkat çekildi. Bu kaza, Rumeli Kavağı açıklarında gerçekleşirken, denize 20 bin ton petrol dökülmüştü. Tanker yanarak İstanbul’u tehdit etmiş, oluşan çevre kirliliğinin önüne geçilememişti. Bu nedenle, panelde, daha önce meydana gelmiş bu tür deniz kazaları ile ilgili üretilen senaryolar ışığında yapılması gerekenler de değerlendirilecek.