İstanbul'u boydan boya kat edecek olan bu metrolu demiryolu projesi, Haliç'i açılabilen bir sabit köprünün üzerinden geçtikten sora, boğaz'ın Avrupa yakasın izleyecek ve Karadeniz kıyısında Kilyos'a kadar uzanacaktı.

DENİZLER Kitabevi'nin kısa bir süre önce İstanbul Point Otel'de düzenlediği müzayede de satışa konan eserler arasında bulunan 1876 tarihli 'Tunnel de Constantinople' İstanbul için sıra dışı harita, çizim ve bilgileri dikkat çekti.
Eugene Henri Gavand, Galata ile Beyoğlu arasında o dönem buhar gücüyle işleyen tarihi tüneli yapan mühendisti. 17 Ocak 1875 günü hizmete giren tünelin inşasının başarısı ve gördüğü ilgi üzerine Mühendis Gavand, zihninde hayalini kurduğu İstanbul Metrosunun ilk planlarını, harcama için gerekli kaynağı da göstererek 1876 yılında Osmanlı Devleti'ne sunmuş.

Bu proje işte bu müzayedede bir örneği büyük boy kitap şeklinde sunulmuştu. Kitabın içinde tünelin yapım aşamaları, inşaat planları ile bina ve vagon kesitlerinin yanı sıra bir de büyük İstanbul metrosu projesi haritası yer alıyordu.