635045181712729383Sarıyer Belediyesi ve Sarıplatform Derneği tarafından düzenlenen 2. Sarıyer Edebiyat Günleri ve Kitap Fuarı, öykü ve şiir yarışmasında dereceye girenlerin ödüllerini almasıyla sonaerdi.

Sarıyerlileri 4 gün boyunca yazar, şair ve kitaplarla buluşturan etkinliklerin son günü Aydın Ilgaz ve Soner Yalçın söyleşilerde bulundu. Ahmet Ümit ve Enver Aysever’in de kitaplarını imzaladığı kapanış gününde son olarak, öykü ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

2. Sarıyer Edebiyat Günleri’nin veda saatleri, yurdumuzun en önemli yazarlarından Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz’ın söyleşisiyle başladı. Toplumcu-Gerçekçi 40 Kuşağı’nın, baskılar ve işkenceler karşısında dimdik duran aydınlarından Rıfat Ilgaz’ın yaşamından kesitlerle söyleşiye başlayan Aydın Ilgaz, konuşmasında çocukluk ve gençlik yıllarında babasıyla yaşadığı anılara yer verdi.

“RIFAT ILGAZ’DAN SEVGİLERLE…”635045179190397721

Sözlerinin devamında, günümüz Türkiye’sinin tüketime dayalı sosyal ve ekonomik yapısına eleştiriler getiren ve toplum yaşamını dejenere eden diğer unsurların altını çizen Aydın Ilgaz, ilgiyle takip edilen söyleşisinin sonunda Babası Rıfat Ilgaz’ın kitaplarını “Rıfat Ilgaz’dan sevgilerle” imzaladı. Aydın Ilgaz’a teşekkür plaketini ise Sarıyer Belediye Meclisi Başkanvekili Hüseyin Coşkun takdim etti. 635045179844809331

YALÇIN: MÜCADELE GÜZELLEŞTİRİR!

Ilgaz’ın ardından, sarsıcı yapıtlarıyla mevcut iktidarın taşlarını yerinden oynatan, cesur kalemini toplumun aydınlanması için kullanan ve Oda TV davası kapsamında tutuklanarak yaklaşık 2 yıl hapiste kalan Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, kitapseverlerle buluştu. Konuşmasının eksenini, ülkemizi yöneten dışa bağımlı siyasal erkin ve bu erke yön veren uluslararası güç odaklarının yapılanması üzerine çeşitli argümanlarla çizen Yalçın; ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan zor günlerin aşılması için çarenin sokakta ve mücadelede olduğunu vurguladı. “Mücadele güzelleştirir” diyen Yalçın’ın sözleri büyük bir coşkuyla alkışlandı Yalçın’a katılımından dolayı teşekkür eden ve bir plaket veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise, Soner Yalçın gibi cesur yürekli aydınların varlığının kitlelere güç aşıladığını ifade etti. Yalçın, konuşmasının ardından hayranlarının yoğun ilgisi altında kitaplarını imzaladı.635045182007877599

YAZAR VE ŞAİRLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Söyleşiler ve imza etkinliklerinin ardından Edebiyat Günleri’nin kapanış töreni gerçekleştirildi. Yapılan seremonide Sarıyer Belediyesi Öykü ve Şiir Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Bu yıl, geçtiğimiz yıla oranla daha fazla eserin katıldığı yarışmanın şiir dalı 12-18 yaş kategorisinde Ubeydullah Akil Baltacı, Sarıyer ve Bahar şiiriyle 1. Alperen Enes Bayar, Sarıyer Atlası şiiriyle 2. ve Enes Ünal, Sarıyer’de Bugün adlı şiiriyle 3. oldu. 18 yaş ve üzeri şiir kategorisinde ise İbrahim Şaşma, Sarıyer Şehrengizi ile 1. Mine Engin Tekay, Sevdam Sarıyer’le 2. Ali Çaylı ise Başım Gözüm Üstüne şiiriyle 3. sırada yer aldı.

Öykü dalında ise Ortaokul, Lise ve Yetişkin kategorilerinde ödüller verildi. Gurur Kocapınar, Damla Şahin, H. Cansın Bulut, Zeynep Pelin Kutlu, Hüseyin Üsame Koz, Sinem Halıcıoğlu, İrem Karabatak, Fatma Bingöl, Nesimi Yetik, Vedia Akdeniz, Mehmet Cemal Beşkardeş, Murat Taş, Songül Batıgün, Ata Türker ve Necmettin Varlı öykü dalında ödül kazanan yarışmacılardı. Kazananlardan İbrahim Şaşma ve Hüseyin Üsame Koz’a ödüllerini Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç sundu. Genç ayrıca, 32. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde “Özür Dilerim” isimli filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülen Sarıyerli Sinema Sanatçısı Sema Kaygusuz’u da bir plaket sunarak tebrik etti.DSCF1829

GENÇ: “KALEMLERİNİZ HİÇ KIRILMASIN, HEP YAZSIN”

TRT Radyoları Türk Halk Müziği sanatçılarından Sabahat Aslan’ın sunduğu ödül töreninin sonunda bir konuşma yapan Başkan Genç, Edebiyat Günleri ve Kitap Fuarı’na katkılarından dolayı Sarı Platform’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çekerek sözlerine devam eden Genç, başta Sarıyer’in çınarlarından Araştırmacı-Yazar İbrahim Balcı olmak üzere tüm jüri üyelerine ve eserlerini göndererek yarışmaya katılan edebiyat dostlarına şükranlarını iletti. Gelecek yıllarda daha geniş kapsamlı, daha büyük bir edebiyat şenliğinde buluşmak arzusunu dile getiren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, “Yazmak kolay değil, bu yarışmaya katılan herkesi önce cesaretlerinden, sonra edebiyat sevgilerinden dolayı kutluyorum. Bir dileğim var: Ne olur kalemleriniz hiç kırılmasın, hep yazsın” dedi. Sarıyer’de ilkleri gerçekleştirdiklerini ve Edebiyat Günleri’nin de bu ilklerden biri olduğunu dile getiren Genç, “Bu etkinliklerin çok daha coşku içinde yapılacağı günleri hazırlayan tüm çalışma arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.