"Gönülden Ele, Elden Size" sergisi, Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırladı. Belediye Başkanı Şükrü Genç’in katılımıyla açılışı yapılan sergi, 16 kurs merkezi, 44 eğitmen ve 3 bin 418 kursiyeri ziyaretçileriyle buluşturdu. Sergide, 44 branşta yüzlerce eser Sarıyerlilerin beğenisine sunuldu. Sergide, kurs eğitmenlerinden Lale Çelik ve Selma Kutlu ve Feyza Erdoğan, gazetemize önemli paylaşımlarda bulundu.

Sarıyer Belediyesi ve Halk Eğitimi Merkezi'nin işbirliği ile bu yıl 8.si düzenlenen Geleneksel Yıl Sonu Sergisi, toplam 44 branşta, 3 bin 418 kursiyerle eserlerini sergiledi. 16 kurs merkezi ve 44 eğitmenle yapılan çalışmalar arasında, "El Nakışları", "Kurdela Nakışı", "Üç Boyutlu Şekillendirme", "Maraş İşi", "Hesap İşi", "Tel Kırma", "Antep İşi", "Ahşap Boyama", "İğne Oyası", "Takı Tasarım", "Mefruşat", "Nikah Şekeri Yapımı", "Giyim", "Kitre Bebek", "Stilistlik'', "Quilling (Kağıt Kıvırma Sanatı)","Yapma Çiçek Sanatı", "Keçe Yapımı", "Dantel Angles", "Ahşap Rölyef", "Seramik Biçimlendirme", "Resim" çalışmaları yer aldı.

Lale Çelik: “Tığ Örgü işleri günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda”

Yaptığı çalışmalarla ilgili gazetemize bilgi paylaşımında bulunan eğitmen Çelik, “Düş kapanı dediğimiz şeylere yöneldik ve bunları kendimize uyarlayıp bir şemsiye altında bunları toplayalım istedik. Bu seneki konseptimiz tığ örgü üzerine geçen seneki konsept yine el sanatlarıydı ahşap ve seramik üzerine çalışmalarımız vardı. Ancak bu sene tığ üzerine çalışmalar yapıyoruz çünkü tığ işleri artık günlük hayatta unutulmaya yüz tutmuş durumda bizde bunun önlenmesi için mücadele vermekteyiz” ifadelerini kullandı.IMG_1185

“Her sergi bizim çıtamızı yükseltiyor”

Sergilerin etkilerinden bahseden Çelik, “Her sergi bizim çıtamızı yükseltiyor. Her yıl daha üste çıkmalıyız ki insanlar seyretmekten ve örmekten zevk alsınlar. Çok iyi araştırıp gözlem yapmalı ve hedeflerimizi hep yüksek tutmalıyız.” diyerek kararlılıklarını belirtti.

Yeni etkinlik kapıda

Çelik, “Belediyemizin Hisarüstü’nde açmış olduğu Hisar semt evinde çalışıyoruz. Bütünleşmemiz çok güzel ve sonuç olarak buradayız. 45’e yakın kursiyerimiz var. İkişer grup halinde çalışmaları yürütmekteyiz. Hisar’dan katılan kursiyerlerimiz olduğu gibi Etiler, Akatlar hatta Kilyos’tan gelen kursiyerlerimiz var. Bundan sonra 17 Haziran’da Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde sergimiz ve 29 Haziran’da İstinye parkta olacağız” diyerek bir sonraki etkinliklerinin sinyalini verdi.

8 farklı branşta onlarca çalışma

Sergideki bir diğer eğitmen Selma Kutlu’ da çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Sergide, 8 modül üzerinde (karakalem, sulu boya, yağlı boya, guaj boya, gravür çalışması, kuru boya, renk bilgisi, perspektif, nokta çizgi çalışmaları) çalışmalarına imza attıklarını belirten Kutlu, bir sonraki etkinliklerinin Sarıyer Kaymakamlığında olacağını ve orada daha farklı çalışmalarını sanat severlerin beğenisine sunacaklarını duyurdu.

Kutlu: Resimlerimizde birçok tekniği icra etmekteyiz

Sergilenen tabloların yapılış teknikleri hakkında birçok açıklamada bulunan Kutlu, “Resim denilince akla genelde Sulu boya ve yağlı boya çalışmaları akla gelir. Bu ilkokuldan süre gelen bir durumdur. Ancak biz bir çalışmalarımızda birçok farklı teknik icra etmekteyiz. Örneğin bir sulu boya tekniği olan Nescafe tekniğini icra ediyoruz. Yeri geldiğinde Nar suyu, Ispanak suyuyla dahi çalışmalarımız oluyor. Spatula tekniğimiz var. Duvarlar sıva yapılır ya biz onu resimde kullanıyoruz ki bu çok zor ve hata yapıldığında geri dönüşü olmayan bir tekniktir. Akrilik, Gravür çalışmalarımız var. Büyük emek gerektiren bir çalışmadır” dedi.nescafe sulu boya2

Kurslarında 85 kursiyerin eğitim aldığını söyleyen Kutlu, kursiyerler arasında üniversite öğrencilerinden 60 yaş üstü sınıfa kadar çok çeşitli yaş grupları olduğunu belirten Kutlu, “Rumeli Kavağı semt evinde eğitim vermekteyiz. Derslerimiz eğlenceli geçiyor ve kursiyerlerin dostlukları pekişiyor. Öğrencilerim etkinliklerden çok memnun. Kursumuza Sarıyer’ in her tarafından katılımlar var. 2 vesait gelen kursiyerlerimiz dahi bulunmakta” ifadelerini kullandı.

Mozaik taş ve Quilling tabloları dikkat çekti

Serginin en dikkat çeken eserlerinden biri olup yaklaşık 9000 taş ile oluşturulan Mozaik Taş tablosunun mimarlarından eğitmen Feyza Erdoğan’ da çeşitli paylaşımlarda bulundu. Sarıyer Belediyesi ve Sarıyer halkıyla uyum içerisinde olan kurslarız diyen Erdoğan, kursiyerleriyle beraber Ahşap boyama, sanat kilinden çiçek yapma ve Quilling çalışması ve mozaik taş çalışmalarını icra ettiklerini söyledi.

Bir tablonun ortaya çıkması 7 ay sürüyor

Quilling’ sanatından bahseden Erdoğan, “Rönesans devrinde İtalyan ve Fransız rahipler tarafından keşfedilmiş ve ayetlerin tablolara işlendiği çalışmalardır. 18. Yüzyılda da zengin ailelerin dikkatini çekmiştir. Günümüzde de Rus Yulia Brodskaya’nın çalışmaları göze çarpmakta. Fakat dünyada bizim gibi çalışan yok. Dünyada tekiz. İnternette araştırınca bu sonuç ortaya çıkıyor. İnternete “Quilling” diye girince genelde çiçek çalışmaları karşımıza çıkıyor. Ama bizim yaptığımız bu işe boyut katmak. Biz burada rölyefi, kağıdı ve birçok farklı materyalleri kullanıyoruz. Bizim farkımız burada göze çarpıyor. Bir tablonun ortaya çıkması 7 ay sürüyor.  Ufak tablolar 2-3 ay sürüyor” şeklinde konuştu.

 

Erdoğan “Quilling sanatının Sarıyer’de marka olmasını istiyoruz”

Quiling Sanatı’nın Sarıyer’de marka olması hedeflediklerini belirten Erdoğan, “Bizim elimizden tutacak bize destek verecek bilgili ve bilinçli arkadaşlara ihtiyacımız var. Konu hakkında paylaşmak istediğim bir şey daha var; Kağıthane’de çalışıyordum. Sanatımı merak ettiler ve eserlerimden bir kaç tanesini gösterdim. “Boş günün var mı?” diye sordular. Kağıthane’de eserlerini sergilemek istiyoruz dediler ama tekliflerini kibarca reddettim. Ben Sarıyer’de oturuyorum ve bu çalışmalarımın burada yani Sarıyer’de marka olmasını istiyorum dedim. Quilling’ in bu boyutunda dünyada tekiz. Diğer ülkelerdeki Quilling çalışmaları bizimkiler kadar çok boyutlu değil. Çok çeşitli materyal kullanıyoruz. Büyük emek sarf ediyoruz” dedi.IMG_1150

 

“Bu kurslar Sarıyerli Ev hanımları için nimettir”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’e sanat verdiği önemden dolayı teşekkür eden Erdoğan, Bize bu imkanları tanımasa, bizim imkanlarımız çok kısıtlı olacaktı. Sarıyer’de böyle kursların var olması ev hanımları için çok büyük nimettir. İnsanlar geliyor, çaylarını kahvelerini içiyorlar. Bu çalışmaları yaparken rahatlıyorlar. Ortamımız güzel ve dostane.  Bu ortam ev hanımından mimarına kadar bütün hanımları bir araya getirerek aralarındaki ilişkileri güçlendiriyor. Atakent’ten, Riva’dan gelen kursiyerlerimiz bile var” dedi.

Belediyemizin desteklerinden çok memnunuz

80’e yakın kursiyerimiz var diyen Erdoğan, “Kireçburnu Semt evi, PTT Kozdere ve Sarıyer Kültür Merkezi binasında çalışıyoruz. Galerimiz olsa iyi olur. İstinye Park bizim için çok önemli. Geçen yıl ki sergimiz çok beğeni topladı. Amerikalılar çalışmalarımızı çok beğendi ve ülkelerine taşımak istedi. İstinye Park’ın bize büyük yararı oldu. Sarıyer Belediyesi’nin bu konuda harika olduğunu düşünüyorum.  Bize burayı (Yaşar Kemal Kültür Merkezi) verdi ve çalışmalarımızı tanıtma imkanı sundu” ifadelerini kullandı.

IMG_1174