Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Ses Kulübü öğrencileri, İstanbul'un "ses silüetini" oluşturdu. Buna göre en gürültülü yer Maslak, en sessiz yer ise Sarıyer

Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve İnsan Kulübü’nün şehrin ses silüetini oluşturmak amacıyla başlattığı "Şehir ve Ses" atölye çalışması kapsamında öğrenciler 7 gruba ayrılarak 7 farklı bölgeye ayırdıkları İstanbul'da ses kayıtları aldı.
Kadıköy, Üsküdar, İstiklal caddesi, Maslak Büyükdere Caddesi, Eminönü-Karaköy, Laleli-Beyazıt ve Sarıyer’de aldıkları 30 dakikalık ses kayıtlarını inceleyen gruplar, bölgenin kimliği, ses çeşitliliği ve seslerin şiddetlerini barındıran maketler hazırladı.

sarıyer merkeziiiewMaketlerin İstanbul haritasıyla birleştirilmesi sırasında ses kayıtları bilgisayar ortamında desibel (ses ölçü birimi) olarak incelendi. En yüksek sesi 5 birim olarak kabul eden öğrenciler, ses şiddetine göre harita üzerinde yükseltiler oluşturarak İstanbul’un ses silüetini meydana getirdi. İncelenen seslerde en yüksek ses seviyesi Maslak’ta çıkarken, en düşük seviyeye ise Sarıyer sahip oldu.

YTÜ Şehir ve İnsan Kulübü’nün çalışmasında, Beykent, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencilerinin de arasında bulunduğu 42 kişilik bir ekip yer aldı.

 İşte İstanbul’un ses haritası:

(En düşük ses 0, en yüksek ses 5 olarak kabul edildi)

1-İTÜ -Levent- Zincirlikuyu Hattı: 5
2-Kadıköy-Moda Hattı: 3.58
3-İstiklal Caddesi: 3.46
4-Karaköy-Galata Köprüsü – Eminönü Hattı: 3.18
5-Kuzguncuk-Üsküdar-Salacak Hattı: 3.16
6-Kumkapı-Beyazıt-Laleli Hattı: 2.16
7-Sarıyer Hattı: 1.98