Sarıyer’de sayıları 10’u bulan yüzlerce yıllık tarihi çeşmeler iki aydan beri akmıyor. Çeşmelerin akmamasından dert yanan mahalle sakinleri, “Her yıl üç ay bu çeşmelerin suları kesiliyor. Tarihi çeşmelerle son iki aydır ilgilenen yok!”diyor
Sarıyer’de tarihi çeşmelerden iki aydır su akmıyor! Çeşmelerin bulunduğu mahalle sakinleri bu durumdan şikayetçi olurken, musluk başında adeta su bekliyor.

TARİHİ ÇEŞMELERİN SUYU İKİ AYDIR AKMIYOR

Sarıyer merkezinde sayıları 10’u bulan tarihi çeşme bulunuyor. Balıkçılar Çarşısı Meydanı’nda Horoz Çeşmesi, Aralık (Suyu) Çeşmesi, Hamam Çeşmesi, Furuncu Abbasokumuşoğlu (Furuncu Baba) Çeşmesi gibi birçok çeşme bulunuyor. Bu çeşmelerden biri  de Yeni Mahalle’de bulunan Cezayirli Hasan Paşa Çeşmesi. Çeşmenin 1700’lü yıllarda yapıldığını belirten mahalle sakinlerinden Celal Karakaş, “Bu çeşme 300 yıllık bir çeşme. Adı Cezayirli Hasan Paşa Çeşmesi’dir. İki aydır akmıyor. Her yıl üç ay neredeyse akmaz. Arada da kesintiler oluyor. Ama yine akıyordu. Aslında tarihi çeşmelerle Belediye ilgileniyordu. Ancak son iki aydır nedense ilgilenen yok!”dedi.

SARIYER’DE 20 ÇEŞME VAR 10’U TARİHİ…

Mahallede manavlık yapan Celal Karakaş, Sarıyer merkezinde 20 çeşme bulunduğunu hatırlatarak, “Sarıyer merkezinde 10 tane tarihi çeşme var. Bunlara 10 çeşmede belediye ekledi. Toplam 20 çeşme oldu. İki aydır çeşmelerin hiçbiri akmıyor. Sadece tarihi çeşmeler değil diğerleri de akmıyor. Zaten tarihimizi yaşatamıyoruz. Hiç olmazsa tarihi çeşmelerde suların akmasını sağlayarak, bir nebzede olsa tarihimize sahip çıkalım. Susuz çeşme olur mu?”diye sordu.

BELEDİYE’DEN ÇEŞMELERLE İLGİLENMESİNİ BEKLİYORLAR

Çeşmelerin muslukları başında adeta ‘su’ bekleyen semt sakinleri de tıpkı manav Celal Karakaş gibi düşünüyor. Vatandaşlar, bu tarihi çeşme sularını kullandıklarını belirterek, en kısa sürede musluklardan suyun akmasını bekliyor. Vatandaşlar Sarıyer Belediyesi’nden çeşme sularının akmasına yönelik bir çözüm üretmesini istedi.

Haber/Abdulhamit ALBEZ

http://www.sariyerposta.com/