Maçka'da yapımına başlanan karayolu tüneli, 3. Köprü'ye (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve Karadeniz'de sahilinde bulunan Kumköy koyuna kadar uzanıyor.

MAÇKA'da yapımına başlanan karayolu tüneli, 3. Köprü'ye ( Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ve Karadeniz’de sahilinde bulunan  Kumköy koyuna kadar uzanıyor.

BEŞİKTAŞ'TAN ÜÇÜNCÜ KÖPRÜYE KADAR
Maçka Demokrasi Parkı'nın giriş kapısının karayolu tüneli inşası için çitlerle kapatılmasının ardından, projenin  Beşiktaş'tan  Sarıyer'e uzanan tünel projesinin ilk etabı olduğu ortaya çıktı. "Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri" olarak adlandırılan proje Mayıs 2016 yılında  İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin itirazları ile oy çokluğu ile kabul edilmişti.

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı  Kadir Topbaş 2015 yılı Faaliyet Raporu sunumunda bu hattaki tünelleri sıralayarak Ayazağa-Çayırbaşı ve Sarıyer-Zekeriyaköy Tünellerini de yapmaya başlayacaklarını açıklamıştı. Etüt çalışmaları devam eden projeye göre  Beşiktaş'tan  Sarıyer'e kadar aralıklı olarak yerüstünden de ilerleyen tünel hattı, Maden bölgesinden yeniden yer altına girerek Zekeriyaköy'ün altından geçiyor ve 3. Köprü'yle birleşerek yer üstüne çıkıyor. Hatta  Karadeniz sahilinde yer alan  Kumköy koyuna da çıkış veriliyor.

PROJENİN İLK AYAĞI MAÇKA PARKI

Maçka Parkı'nın stadyuma bakan giriş kapısı çalışmaların başlaması için çitlerle kapatıldı. Projeye göre bu noktada yer altına giren yol, Bayıldım Caddesi'nin hizasınca ilerleyerek,  Balmumcu 'ya uzanacak. Yaklaşık 7,5 kilometre uzunluğunda olacak bu tünelden 15 Temmuz Şehitleri köprüsüne çıkış verilecek. İBB'de duyurulan ve 6 Şubat'ta askıdan inecek imar planına göre  Maçka Parkı'nın içinde herhangi bir inşaat faaliyeti yürütülüp yürütülmeyeceği belirtilmiyor. Öte yandan bu tünelin,  Taksim Meydanı'nda yer altındaki tünellerle birleştirilmesi öngörülüyor.
Levazım'dan başlayacak bir diğer tünel ise Cendere yolu Ayazağa'dan  Baltalimanı'na oradan da  Çayırbaşı'na kadar uzanacak. Böylece  Beşiktaş'tan Sarıyer'e zaman zaman yer üstünden olmak üzere kesintisiz ulaşım sağlanacak.

"TÜNELİN BATIŞ-ÇIKIŞ NOKTALARI ASKERİ ALANLAR VE KAMU ALANLARI"

Projeyi değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası  İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı, "Bu karayolu yatırımı olan projenin imar planları Büyükşehir Belediyesi'nde askıda ve 6 Şubat'ta askıdan inecek. Buradaki önemli nokta tünellerin batış-çıkış noktalarıdır" dedi. Bu noktalara dikkat çeken Yıkıcı, "Projenin  Dolmabahçe çıkışı  Maçka Parkı; Levazım çıkışı Ortaköy vadisi olarak görülmektedir. Oradan Harp Akademileri'ne çıkan bölgeye uzanıyor.  Ayazağa için ise  Maslak 1453 diye askeri alan üzerine çökmüş rant projesinin kıyısından  Fatih Ormanı ile Maslakta yoğun olarak rastlayacağınız askeri alanların olduğu bölgenden çıkacağı görülmektedir" örneklerini verdi.
BU PROJELER ÇÖZÜM OLMUYOR!
Projenin karayolu projesi olduğunun altını çizen Yıkıcı "Bu çıkış noktalarından da anlaşılacağı üzere parkalar, ormanlar, askeri alanlar kısacası kamu arazileri yine bir karayolu projesine kurban ediliyor. Ayrıca bu iktidar karayolu yatırımlarının ulaşım sorunlarına çözüm olmayacağını ne zaman anlayacak? 3. Köprü rant projesinin kullanım oranlarına bakın. Dönün  İstanbul'un trafik yoğunluğunun hangi hatlarda olduğuna bakın. Çözüm olmuş mu? Bu yaklaşımlarla yapılan projelerin çözüm olmadığı açıktır" dedi.

http://www.sariyerposta.com/