Bundan yaklaşık 30 yıl önce Garanti Koza projeleriyle gelişimin başladığı Zekeriyaköy’de inşaat hareketliği arttı. Eskiden şehir merkezine yakın ama sakin bir ortam tercih eden İstanbulluların gözde yerleşim yeri olan mahallede yeni konut projelerinin yapımı sürüyor.


Zekeriyaköy 'de yeni projelerle yapılaşma hızla devam ediyor.  SiyahKalem Mühendislik İnşaat'ın Köy Projesi, Ortadoğu Grup’un Zekeriyaköy’de hayata geçirdiği Merkez Zekeriyaköy, Ezacıbaşı’nın Orman Ada Projesi gibi dev konut yatırımlarıyla yatırımcıların dikkatlerini çeken Zekeriyaköy, birçok küçük ölçekli yatırım da ev sahipliği yapıyor.

Konut projelerinin merkezi olmadan önce bahçecilik, hayvancılık, odunculuk ve orman işçiliğiyle uğraşılan Zekeriyaköy'de, 30 yılda nüfus 20 binin üzerine çıktı. İnanılması güç ancak 30 yıl kadar önce nüfus sadece 400 kişi ile sınırlı idi. Bu devasa "köy"de yaşayanlar da hızlı değişimden nasiplerini almış durumda. Krediye uygun olmayan villalar bile 400-500 bin TL sınırına dayanırken, lüks villa ve malikanelere ise 5-6 milyon dolara kadar rakamlar isteniyor. İmar çalışmaları yüzünden yıllardır "bekleme" içerisindeki "Zekeriyaköy", aslında köy demeye şahit istiyor; çünkü batılı tarzda modern siteler peş peşe geliyor; Zekeriyaköy her İstanbullu için "yaşanılası" bir mekan oluyor.  Söz konusu konut projelerin ve 3. Köprü bağlantı yollarının açılmasıyla Zekeriyaköy her ne kadar merkez haline gelecekse de mahalleyi büyük sorunlar bekliyor.  Merkez haline gelecek olan mahalleyi alt yapı,  iskan, ulaşım gibi yaşanması muhtemelen sorunlar bekliyor.

“Bilinçli yatırımlara zarar vermez”


Yapılan yatırımlar ve mega projelerin bölge dokusuna zere vereceği den Zekeriyaköy sakinlerini 4endişelendiren diğer bir konu. Konuya ilişkin daha önce gazetemize konuşan Sarıyer’in tanınmış İş Adamlarında ve başarılı Mimar Caner Aksüt,  “Bir kentin kent olabilmesini temel şartları var. Bunlarda olmazsa olmazı konut ve yatırımlardır. Şimdi böyle baktığımızda bilinçli yatırımlar bir yerleşime asla zara vermez tam tersine yarar sağlar.  Bizde şöyle ‘ ben buraya geldiğimde burada hiçbir yapı yoktu’ anlayış var. Yani sürekli yatırımları kötüleyen bir bakış açısı ve bu yanlış bir anlayıştır. Yatırımları beğenmeyen varsa ya da buranın bozulduğunu düşünen varsa Anadolu’nun güzel yerleri var oraya gitsinler. Burada öneli olan bilinçli yarımların yapılması. İmar ve iskanları alınmış yapılar yapmak veya yatırımlar gerçekleştirmek şehre prestij kazandırır. İmara kanun aykırı işler yapmamak lazım.  İmar yasasına aykırı tüm yapılara hep beraber çıkalım. Bölgemizi bekleyen en büyük tehlike ise düzensiz yapılaşma. Bunun öne geçildiği taktirde yapılacak yatırımlar kentin kalkınmasına ve canlanmasına katı sunacaktır” diye ifade etmişti.