111Sarıyer Posta gazetesi olarak yayınladığımız bu fotoğraf otoriteler tarafından ödüllendirilebilecek bir özelliğe sahip olsa da bizim böyle bir beklentimiz yok..!

Ancak ‘ödüllük’ olarak nitelememizin bazı nedenleri var. Çünkü başarılı kişilere,  güzel eserlere ödül verilirken de mutlaka belli kriterler göz önünde bulundurulur.

Bu fotoğrafta ise ilk etapta yaratıcı bir zeka göze çarpıyor. Yakınlarda çöp konteynırı olmadığı için evsel atıklarını koydukları naylon poşeti yere bırakan Sarıyerli vatandaşlar, bu poşetlerin kedi ve köpekler tarafından parçalanıp, içlerindekinin çevreye yayılması nedeniyle bahçe demirlerine asmaya başlamışlar.

İkinci olarak  uyanık bir köpek dikkat çekiyor. Mutlaka karnını doyurmak zorunda olan sokak köpeği ise ‘aç it fırın yıkar’ deyişine uygun olarak bahçe demirlerine asılı bile olsa poşeti altından yırtıp, içindeki, atıkları midesine indiriyor. Bu sırada poşetin deliği büyüdükçe atıklar yere dökülüyor.

Üçüncüsü ise yere dökülen atıklardan kaldırıma pis sular sızıyor, gelen geçen bunlara basıyor ve merdivenleri pis ayakkabılarla çıkıp, evlerine giriyorlar.

Dördüncüsü çok çirkin bir görüntü, beşincisi sineklerden insana geçen virüsler…

Ödül vermek için sanırız bunlar yeter..

Ancak burada hakkını yemememiz gereken bir kurum var o da Sarıyer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü. Geçtiğimiz günlerde müdürü Muhtarlar Derneği tarafından ödüllendirilen bu kurumda görevli temizlik işleri elemanları çevreye yayılan bu atıkları kısa aralıklarla süpürüp, ring yapan araçlarla alıp götürüyorlar. Bu nedenle bir vatandaş olarak kendilerine teşekkür ederiz. Aldıkları ödülü sonuna kadar hak ediyorlar. Geçmişte bir Milli Eğitim Bakanı “Şu okullar olmasa Bakanlığı çok daha güzel idare ederdim” demiş. Keşke şu insanlar çöp üreten varlıklar olmasa, sokak hayvanları da onları böyle dağıtmasa her yer pırıl pırıl olur, temizlik işleri personeli de fazla yorulmazdı… (Tuncay DAĞLI)