HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Kısırkaya'daki hayvan barınağının kurulması aşamasında hayvan hakları savunucuları ile herhangi bir diyaloğun olup olmadığını sordu.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tuncel, barınağın yapımına itiraz eden hayvan hakları örgütlerinin tepkilerini hatırlattı. Tuncel önergesinde, "Aktivistlerin ve uzmanların özellikle barınağın arazi seçimi ile ilgili ve barınağın gelecekte hayvanlara yaşatacağı sorunlarla ilgili ciddi endişeleri var. Böyle bir tesisin hayvan yararına değil aleyhine olacağını ifade ediyorlar. Uzmanlar, hayvanlar yararına olacağı iddia edilen bu tesisin kısa süre içerisinde amacından sapacağını endişesini taşımaktadır" dedi.

tuncel14Sarıyer Kent Dayanışması'nın "Köpek barınağa bahane. Önümüzdeki dönemde bölge tamamen imara açılacak" şeklindeki değerlendirmesini hatırlatan Tuncel, barınağın inşası sırasında zemin etüt çalışmalarının bakanlık tarafından denetlenip denetlenmediğini sordu.

Tuncel şu sorulara yanıt istedi: "Barınağın inşa edilecek yeri ve yapısı tercih edilirken konuya vakıf olan, tarafsız uzmanların, yerel derneklerin, platformların görüşlerine başvurulmuş mudur?

Türkiye’nin konuyla ilgili taraf olduğu ulusal ve uluslararası hayvan hakları anlaşmalarına riayet edilmiş midir?

Hayvan hakları savunucuları ve konuyla ilgilenen STK'ların konuya ilişkin görüş ve önerilerinin dikkate alınmadığı iddiası doğru mudur?"