Türk edebiyatının çınarlarından yazar Vedat Türkali bir süredir tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde sabah saat 06.00 sularında yaşamını yitirdi.

Türkali’nin doktoru Özgür Akın Oto, ünlü yazarın çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını kaybettiğini televizyon kanalına bağlanarak belirtti. Kızı Deniz Türkali ise, babasının ölüm haberini Twitter hesabından duyurdu.

vedat türk ali 1Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü  Vedat Türkali’nin

Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen, İlki 2014 yılında usta edebiyatçı Yaşar Kemal’e 2015 yılında ise Zülfü Livaneli’ye verilen “Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü”nün 3. sü senarist, şair ve romancı Vedat Türkali’ye verilmişti. Organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Türk Edebiyatının çınarına ödülü, 97. yaş gününde kendi evinde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç vermişti.

 

Vedat Türkali kimdir?

 13 Mayıs 1919’da Samsun’da doğan Türkali, liseyi Samsun Lisesi’nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan’la evlendi.

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951’de tutuklandı. 9 yıl ceza aldı. 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı.

Rıfat Ilgaz ile Gar Yayınları’nı kurdu. 1960’ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. 1965’te Karanlıkta Uyananlar filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı.

Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi, Bitti Bitti Bitmedi gibi romanlara imza attı.

1974’te Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü, 1976’da Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı. 2016’da Beyaz Martı Edebiyat Onur Ödülü’ne layık görüldü.