ay1Tüm siyasi partilerin üzerine titrediği Ayazağa’da yaşayan vatandaşlarla yüzyüze konuştuk..

Şişli’den alınıp Sarıyer’e bağlanan üç mahalleden biri olan Ayazağa’da yaşayanlar 2014’teki yerel seçim nedeniyle siyasi partilerin ablukası altına alındı. Partiler koordinasyon merkezleri açıp, mahalle başkanlıkları oluştururken, seçim kazanmanın olmazsa olmazlarından olan vaatler, maddi yardımlar ve rakipleri karalamalar da hemen devreye girdi.

ay5

Mecliste grubu bulunan CHP, AK Parti ve MHP arasında kıyasıya bir yarışın başladığı Ayazağa’dan oy almak isteyen SP, BBP, DSP gibi partiler de kendi imkanları ölçüsünde yarıştan kopmamaya çalışıyorlar. Milletvekili, il ve ilçe yöneticisi ve meclis üyelerinden birinin gidip birinin geldiği Ayazağa’da yaşayanlar ise geleceklerinden oldukça kaygılılar.

300 yıllık bir geçmişi olduğu belirtilen Ayazağa’da yaşayan ve çoğunluğu Karadeniz Bölgesi göçmeni olan mahalle sakinleri, Şişli’den alınıp, Sarıyer’e bağlanmanın ekonomik, sosyal ve kültürel yatırımlar ve gelişme açısından pek bir yarar sağlamayacağı düşüncesindeler.

ay4

Sarıyer Posta Haber Merkezi olarak cadde ve sokaklarında dolaşıp, Sarıyer’in birçok mahallesi gibi geri bırakılmış Ayazağa’nın geleceğe umutla bakan ancak korkularını yenemeyen insanlarıyla konuştuk. Sorularımıza aldığımız cevap, kaygılı, buruk, sitemkar ve öfke dolu cümlelerden oluşuyordu.

Ayazağalı vatandaşlardan kimi, “Oyumuzu almak için olmadık vaatlerde bulunuyorlar” derken kimi, “Para dağıtıyorlar, oyumuzu satın almak istiyorlar.. Oysa biz yatırım istiyoruz” dedi. “Yollarımız, kaldırımlarımız bozuk” diyenlerin yanı sıra işsizlikten, yoksullukta, gecekondularda yaşamaktan”şikayet edenler de oldu.ay6

Sondajlama usulü yaptığımız görüşmelerde Sarıyer’in birçok mahallesinde yaşayan vatandaşlarla, Ayazağa’da yaşayanların yaşam standardı, sosyal ve ekonomik düzey ve kültür yapısı bakımından aslında hiçbir fark olmadığını gözlemledik.

Bu nedenle Şişli’de alınıp Sarıyer’e bağlanmanın kendileri için bir şeyi değiştirmeyeceğini ileri süren Ayazağalıların çoğunluğunda bunun bir siyasi rant hesabıyla yapıldığı düşüncesi hakim. Konuştuğumuz bazı vatandaşlar, “Şişli’den memnunduk” derken, kimileri de “Şişli’den bir şey görmedik, inşallah Sarıyer’de bahtımız açılır. Ama yine de kaygılıyız. Seçim biter Ayazağa yine unutulur” dedi.ay3

Ayazağalıların duygu ve düşüncelerine az da olsa tercüman olurken, siyasilerin bu mahalleden oy alabilmeleri için gerçekçi vaatlerde bulunmaları, yalandan, dolandan kaçınmaları ve oy hesabı yapmadan, dürüstçe halkın karşısına çıkmaları gerektiği düşüncesine kapıldık. Çünkü bir Ayazağalı’nın, “Bu günün yarını da var..” derken, bıyık altından gülümsemesinden pek çok anlam çıkardık..

İŞTE SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLEYECEK OLAN AYAZAĞAay2

Ayazağa Mahallesi adını Orta Asya Kıpçak Türkleri’nden Eksük oğlu Artuk, Artuk oğlu, Ilgazı, Ilgazı oglu Ayaz neslinden Ayaz Paşa'nın torunu, Ayaz Ağa'dan alır. Ayaz Ağa İstanbul doğumludur. Semtin 300 yıllık bir geçmişi olduğu bilinir. Ayazağa Merkez Camisi’nin de 300 yıl önce yapıldığı bilinmektedir.

Ayazağa'nın üç tarafı ormanla çevrilidir. Tek bir girisi ve çıkısı vardır. Nüfusu 2010 yılı Aralık ayı itibariyle yaklaşık 35 bindir ve 3 bölüme ayrılmıştır. Bu bölgeler, Yeşiltepe, Dereboyu ve Merkez'dir. Halkın büyük bölümünü Karadenizli göçmenler oluşturur. Giresun, Samsun, Sinop, Kastamonu, Ordu, Gümüşhane, Trabzon, Rize’den büyük göç almıştır. Semtin yerlileri varlıklı ailelerden oluşur, bunun nedeni ise 1950'lili yıllarda parsellenen bölgelerin, zaman içerisinde çok fazla değerlenmesidir.ay8

35.000 nüfusu olan semtin bir kilometre uzağından metro geçmektedir. 1990'lı yıllarda piknik alanları olan bir semt olmasına karşın 2000'li yıllardan itibaren bu piknik alanları yağmalanmıs, orman yangınları sebebi ile yok olmaya başlamıştır.

Üç ilköğretim okulu (Ayazağa İ.Ö.Okulu, Uğur Erkey İ.Ö.Okulu ve Y.E.K.Ü.V Nilüfer GÖKAY İ.Ö.Okulu) ve bir lise (Ayazağa Lisesi), bir de meslek lisesi vardır (Mehmet Rıfat Evyap Endüstüri Meslek Lisesi). Özel Beykent Üniversitesi'nin de Ayazağa'da kampusu bulunmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi'nin en büyük yerleşkeleri de bu semttedir. Belediye'ye ait bir kültür merkezi, Şişli Etfal Hastanesi'ne bağlı bir semt polikliniği, bir muhtarlık binası, postane, belediye ek hizmet binası bulunmaktadır.ay9

Otobüs seferlerinin fazla olması sebebi ile bu semte ve bu semtten yapılacak yolculuklar gün içinde sorun olmamaktadır. Ayazağa-Metro arası çalışan minübüs hattı da bulunmaktadır. Minibüsler önceden Beşiktaş'a kadar gidebilirken daha sonra UKOME kararı ile bu seferler metroya kadar çekilmiş ve Kanyon AVM 'nin önüne kadar gerilemiştir.

ay7