Gülümsediğinizde dişlerinizin yeterince parlak görünmediğinden mi şikayetçisiniz? Sararan dişlerinizin daha beyaz görünmesini mi istiyorsunuz? Rahatça gülümseyebilmek için yapmanız gerekenler çok basit.  İşte Diş Hekimi Dr. Berk Göl’den pratik diş beyazlatma yöntemleri…


Sarıyer Merkez’de bulunan Denta Vita Ağız ve Diş Kliniği’nde Sarıyerlilere hizmet veren Diş Hekimi Berk Göl, Bleaching ve Lamina Veneer uygulamasından önce mutlaka dişlerdeki aşınma, kırık, çatlak ve çürük tedavisinin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

321.yüzyılda, insan fotoğraflarında, ilk tanışmalarda gülümsemenin öneminin daha belirgin olarak öne çıktığını belirten Göl, “Kişiye doğru uygulamalar ile diş beyazlatmak mümkün, diş beyazlatma yani Bleaching kimyasal bir karışım sayesinde oluyor. Bu kimyasal karışım içerisinde belirli oranlarda beyazlatıcı ajanlar var bunlar belirli periyotlarla uygulanarak kişide etkin bir sonuca ulaşıyoruz" dedi.

“Diş beyazlatmadaki asıl amaç diş yapısında sarı renk veren pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılarak dişin biraz daha beyaz görünmesini sağlamaktır. Ağartma diye de bilinen bu işlem kozmetik diş hekimliğinin mühim bir parçasıdır”

“Bol kahve ve çay içerken dişlerinizin bakımını es geçmeyin” diyen Diş Hekimi Dr. Berk Göl ile diş beyazlatma yöntemini konuştuk. Dişlerin üzerindeki renklenmelerin çok çeşitli nedenlerden oluştuğuna dikkat çeken Diş Hekimi Dr. Berk Göl ile yaptığımız röportajın tamamı şöyle:

Diş Beyazlatma yöntemindeki amaç nedir?


Dişler yıllar içerisinde yiyecekler, içecekler ( kahve, şarap, çay v.b.) ve sigara tüketimi nedeniyle beyazlıklarını kaybedebilirler. Bu durumu düzeltmek için diş beyazlatma işlemi yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi porselen kaplamalarla karşılaştırıldığında kolay, güvenilir, ekonomik ve dişler aşındırılmadığı için daha koruyucu bir işlemdir.

Dişlerde neden lekelenme ve renk değişimi olur?


Diş rengi, göz rengi ve saç rengi gibi kişiye özgüdür. Dişin içerdiği elementlerin birbirine göre oranı dişin rengini belirler. Mine yüzeyi gözle görülmeyen küçük delikli bir yapıya sahiptir. Bu nedenle dişin doğal rengi zaman içerisinde dış etkenlerden etkilenerek değişebilir.

Her çeşit renkleşmede aynı sonucu alabilir miyiz?


Zaman içinde oluşan sarı ve hafifçe kahverengi renkleşmeler en iyi sonucu verirler. Koyu kahve, mavi-gri renkleşmeler ise dişin en derin yapılarına yerleşmiş zor beyazlatılan renkleşmelerdir. Bu tür renkleşmeler genellikle dişin gelişimi esnasında tetrasiklin gibi antibiyotiklerin kullanımı sonucu oluşurlar ve istenilen sonucun elde edilmesi için beyazlatma seans sayısının arttırılması gerekebilir.

   Tedavi nasıl uygulanır?


Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Bunlardan ilki diş hekiminizin kliniğinde daha hızlı sonuç alınan yöntemdir. (Offide Bleaching) Diğeri de yine hekiminiz tarafından hazırlanan size özel apareyle sayesinde evde kendinizin uygulayacağı yöntemdir. (Home Bleaching)

Office tipi beyazlatma nasıl yapılır?


Beyazlatma işlemi tek seansta yapılır, ancak gerekli ise seans tekrarlanabilir. Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliğine sahip bir jel uygulanır. Jeli aktive etmek için özel ışık kaynakları kullanılır.

Ev tipi beyazlatma nasıl uygulanır?


Evde yapılan beyazlatma yöntemi de diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk randevuda hastanın dişlerinden ölçü alınır ve dişlerin üzerine geçecek şeffaf plaklar hazırlanır. Evde beyazlatma yapan kişi tarafından kullanılan bu plak, hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulanmasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.

Ne kadar sürede beyazlatma işleminin sonucunu alabilirim?


Klinikte yapılan beyazlatma işlemi ortalama 40 dakika ile 1 saat arasında sürer. Beyazlatmadan birkaç gün sonra dişlerin rengi son halini alır. Evde yapılan beyazlatma işlemi ise 1-2 hafta içerisinde sonuç vermektedir.

Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?


Her hastada olmasa da çok az bir hassasiyet duyulabilir. Bu durum 24 saat içerisinde geçer.

Piyasada satılan beyazlatma ürünleri kullanılabilir mi?


Hekime danışmadan marketlerdeki beyazlatma ürünlerini kullanırsa ve hastanın dişlerinde dentin tabakası açıktaysa geçmek bilmeyen diş hassasiyetleri ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle beyazlatma ajanları mutlaka diş hekimi kontrolünde kullanılmalıdır.

Kanal tedavisi nedeniyle rengi değişen dişlerin beyazlatılması da mümkün mü?


Eğer beyaz dişler arasında diğer dişlere göre daha koyu renkli bir diş varsa bu diş canlılığını yitirmiş veya kanal tedavisi yapılmış bir diştir. Bu dişe yapılacak beyazlatma işlemi ile dişin rengi açılabilir. Hekim tarafından diş içerisine beyazlatıcı madde konur ve 1-2 gün aralıklarla bu madde istenilen sonuç alınıncaya kadar değiştirilir.

Beyazlatma sonrası nelere dikkat etmeliyim?


Klinikte yapılan beyazlatma işlemini takiben 2 gün süre ile renkli gıdalardan (çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu gibi) uzak durmakta fayda vardır.

 Bilgi:

Meserburnu Caddesi No:105 K:2/ Sarıyer

Tel: 0 (212) 242 12 24  Fax: 0 (212) 242 37 75

www.dentavita.com.tr