sek“Oto lastiğinin yumuşağı makbuldür”


Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi’nde oto lastiği pazarlayan İpek Yolu Lastik ve Oto Servisi’nde Servis Müdürü olarak görev yapan Gürhan Keskin, Sarıyer Posta aracılığıyla araç sahiplerine bilgi aktarıp, uyarılarda bulundu.


Hükümet tarafından alınan kararla araç lastiklerinin yazlık ve kışlık olarak kullanılmasının zorunlu kılınmasını doğru bulan Gürhan Keskin, bunun kazaların önlenmesi, can ve mal güvenliği açından büyük önem taşıdığını ifade etti.


Araç sahiplerine lastik alırken dikkat edilmesi gereken özellikler konusunda uyarıda bulunan Keskin, sert lastiklerin sağlam olduğunu ancak yol tutmada yumuşak lastik kadar olmadığını belirtip, “Lastik yumuşak olursa yolu daha iyi tutar, fren daha kısa sürede etkili olur. Bu nedenle yumuşak lastiklerin tercih edilmesini öneririm” dedi.


Yaz-kış lastiği uygulamasının AB Uyum Yasaları doğrultusunda Türkiye’de de uygulanmaya başladığını ancak alınan kararın ani olması nedeniyle lastik pazarlayan bazı firmaların hazırlıksız yakalandığını söyleyen Gürhan Keskin şöyle konuştu:


“Bizim merkezimiz Almanya’da olduğu için talep edilen kış lastiğini kısa sürede temin ettik ve tüm müşterilerimizin ihtiyacını karşıladık. Ancak Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinden ithal eden firmalar güçlük yaşadı. Bu kış sadece ticari araçlar için zorunlu kılınsa da önümüzdeki kış tüm araçlarda kullanılacağı söyleniyor. Bu nedenle tedbirli olmak gerekir. Zaten yasalarla zorunlu kılınmasa bile can ve mal güvenliği için araç lastiklerinin yaz-kış diye mevsimlik olarak kullanılması gerekir. Çünkü kış lastikleri yapıldığı kimyevi maddenin özelliğine göre 20 derecenin altında (- 35) dereceye kadar sertleşmiyor. Bu nedenle kar ve buzlu yollarda kaymıyor, yolu daha iyi tutup, fren mesafesi kısalıyor. Ancak sürüş güvenliği sağlayan bu lastiklerle diğerlerinden daha yavaş gitmek gerekiyor. Bunun yanında güvenli bir sürüş için kullanılan lastiğin diş yüksekliğinin 3 mm’den az olmaması gerekir.”