33Milli Şair Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’mızın 92. yıldönümü ADD tarafından Sarıyer Mehmet Akif Ersoy Parkı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Lisesi öğrencisi Ezgi Şahin, İstiklal Marşı’nın tamamını şiir olarak okudu ve törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği ve Sarıyer Belediyesi tarafından ortak düzenlenen kutlama töreninde önce saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu, ardından marşı yazan Mehmet Akif Ersoy’un yaşamı hakkında bilgi verildi.

6PROF. ÖZER OZANKAYA: “İSTİKLAL MARŞI ONURLU BİR ULUS OLARAK YAŞAMA BİLİNCİNİ CANLI TUTMAKTADIR”

Daha sonra ADD kurucu Başkanı Prof. Dr. Özer Ozankaya bir konuşma yaparak, İstiklal Marşı’nın öneminden söz etti. Prof. Dr. Ozankaya, “Ulusal marşlar, bayraklar, renkler, rozetler gibi ulusal simgeler, insanların onurla yaşayabilmeleri için zorunlu olan ulus olma bilincini canlı tutup, güçlendirmek bakımından temel önem taşırlar. Türk İstiklal Marşı da sözüyle, müziğiyle, Türk ulusunun özgür, bağımsız ve çağdaş, yani onurlu bir ulus olarak yaşama bilincini dile getirip, canlı tutan en değerli simgelerimizin başta gelenidir. 12 Mart 1921’de ulusal çapta açılan bir yarışmada yüzlerce şiir arasından TBMM tarafından birinci seçilen Türk İstiklal Marşı, ulus, ülke ve hukukumuz ile eğitimimizi, aile, ahlak, felsefe, sanat, ekonomi, özgürlük ve bağımsızlık değerleriyle yücelten ve benimseten bir marştır” dedi.

1

HAYATİ KAPTANOĞLU: “TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ KAFATASÇI DEĞİLDİR”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in Almanya’da bulunması nedeniyle katılamadığı törende bulunan Başkanvekili Hayati Kaptanoğlu da yaptığı konuşmada Türk milliyetçiliğinin niteliğine dikkat çekti. Türk milliyetçiliğinin asla kafatasçı bir düşünce yapısına sahip olmadığını söyleyen Kaptanoğlu, emperyalist ABD ve Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türk milliyetçiliğinin, ulusun çimentosu olduğunu ve tüm insani, ahlaki, dini ve medeni değerleri içinde barındırdığını ifade etti. Kaptanoğlu, laiklik unsursunun da dini koruyan ve insanların cemaatleşmeden, Arap ülkeleri gibi aşiretlere bölünmeden bir bütün halinde yaşamasını sağladığını belirtti.

4

İSTİKLAL MARŞI'NIN TAMAMINI ŞİİR ŞEKLİNDE OKUDU

Günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmaların ardından Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencisi Ezgi Şahin, İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını da şiir olarak okudu ve törene katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabulünün 92. yıldönümü kutlama törenine Belediye Başkan Yardımcıları Adnan Ayber, Mustafa Tok, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, CHP, AK Parti ve MHP Belediye Meclis Üyeleri, ADD Sarıyer Şube Başkanı Fahrettin Serdaroğlu, muhtarlar, Sarıplatform Derneği yöneticileri, siyasi parti üyeleri katıldı. (Tuncay DAĞLI)