3.Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında sürdürülen çalışmalar sırasında kullanılan hafriyat kamyonları geçiş güzergahı olan Gümüşdere Mahallesinde tehlike saçıyor. Gerektiğinden fazla hız yapan ve yük taşıyan kamyonların geçişi sırasında ise hiçbir önlem alınmıyor.

İstanbul’un sebze deposu olan Gümüşdere’de sorunlar bitmek bilmiyor. Tarım arazisinin imara açılmak istenmesiyle sürekli gündeme gelen Gümüşdere’de 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında hafriyat çalışması sürüden kamyonlar adeta tehlike saçıyor. Gümüşdere’de günde yaklaşık 500 tane tır ve hafriyat kamyonu geçerken, araçların geçiş sırasında hiçbir önlem almaması da tepkiye neden oldu. Mahallesi içinde geçen yolun dar olması ve kaldırımların olmayışı araçların geçişi sırasında kaza riskini arttırıyor.

Ayrıca hafriyat kamyonlarının geçiş sırasında yola döktüğü ve tekerleklerine yapışman toprak benzeri maddeler mahalle merkezinde ve yolarına savrularak mahalleyi adeta çamur alanı hale getiriyor. Yollarda yürümeyi bile zorlaştıran çamur, zemin kayganlaşmasına neden olurken kaza risklerini de beraberinde getiriyor.

“Önlemler alınmalıdır”


2Konuya ilişkin gazetemize konuşan Gümüşdere muhtarı Abdullah Gündoğdu, yapılan her türü hizmetin yanında olduklarını ama böylesi bir durumunda kabul edilir bir yanının olmadığını söyledi.  3. köprü yatırımının önemine vurgu yapan Gündoğdu, öylesi yatırımlara ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Bizler yatırımların karşısında değiliz.  ‘Köprü yapılmasın yol yapılmasın’ demiyoruz. Elbette yapılmalıdır. Bu tip yatırımlar yapılırken her aşaması planlanmalıdır. Her gün köprü hafriyatı taşıyan 500 araç buradan geçmekte. Bu araçlar kontrolsüz geçiyor.  Bazen aşırı hız bazen de tonajından fazla alıyor. Böylesi bir durum tehlike yaratıyor. Aracın freninin patladığını düşünsenize. Araç okula girecek. Ayrıca bu araçların gidiş gelişleri sırasında işte her taraf çamur deryasına dönmüş. Araçlardan dökülen veya tekerleklerine yapışan toprak nedeniyle her taraf çamur olmuş durumda. Bu durum sağlımızı tehlikeye sokmaktadır. Yazları tozdan başımız kurtulmuyor kışları da çamurdan. Bunun kalıcı bir çözüme kavuşturulması gerekiyor. Araçların güzergahı değiştirilebilir. Birde şantiyeden çıkan araçlar yıkanabilir. Bu türlü güvenlik ve temizlik önlemleri alınmalıdır ” şeklinde konuştu.

Özellikle yayaların ciddi riskler altında olduğunu belirten Gündoğdu, “Dar olan yolumuz bu tip araçların geliş gidişleriyle adeta kapanıyor. Araçlar bu şekliyle yaylar için tehlike arz ediyor. Kaldırım olmadığı için insanlar yol kenarında yürümek zorunda kalıyorlar. Bu da olası kaza riskini beraberinde getiriyor. Okula giden çocuklar için de durum aynı. Yük taşıyan araçların farklı bit yöntem bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Gümüşdere mahallesinin Sarıyer’de organik bir pazara sahip olduğunu dile getiren Gündoğdu, İstinye’de de böyle bir organik pazarın açılmasını talep etti.