2İstanbul Boğazı’nın sahil şeridinde, küçük bir koyda kurulan ve tarihi yerleri, doğal güzellikleri, samimi halkıyla insana huzur veren Garipçe, 3. boğaz köprüsü ile gariplikten kurtulacak ama doğallığını koruyup koruyamayacağı meçhul..!

Yakın bir zaman kadar Sarıyer’in sekiz köyünden biriyken, artık ilçenin bir mahallesi olan Garipçe özellikle İstanbul’a yakın yerlerde yaşayanlara günübirlik tatil yapma imkanı veriyor.

4HALKI GEÇİMİNİ BALIKÇILIK YAPARAK SAĞLIYOR

Halkının büyük bir bölümünü Karadeniz Bölgesi’nden göç eden balıkçılar oluşturduğu ve halen geçimlerini balıkçılıkla sağladığı için bu yönüyle bir Karadeniz köyünden farksız olan Garipçe, restaurantlarıyla da ilgi çekiyor. Balık yemek ya da kahvaltı yapmak için Garipçe’ye gidenler, kalabalık şehrin gürültüsünden ve kargaşasından uzak kalma şansını yakalıyorlar. Oksijeni bol temiz deniz havasını solumak, güzel bir manzara seyretmek, tarihi yerleri görmek, şirin restoranlarda balık yemek için Garipçe Köyü en ideal yer olarak görülüyor. Garipçe’ye gidenler sadece yemek ihtiyacını gidermiyor, Bizans ve Osmanlı dönemine ait Garipçe Kalesi ve Gözetleme Kulesi’ni de geziyorlar.

DSCF1947GARİPÇE KALESİ RESTORE EDİLEBİLİR

Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, Macar asıllı Fransız mimar Baron François de Tott’a yaptırılan Garipçe Kalesi şu an harabe bir görüntüye sahip olsa muhteşem bir boğaz manzarasına sahip. Garipçe Burnu’ndaki Garipçe Kalesi’nin Anadolu Yakası Poyrazköy Burnu’nda da bir ikizi de bulunuyor. Kaleye çıkanlar hem piknik yapıp hem de doyumsuz bir manzaranın keyfine varabiliyorlar. 3. Boğaz köprüsünün yapımıyla bu manzaraya bir de yenisi daha eklenmiş olacak.

GÖZETLEME KULESİNDEN MANZARA FOTOĞRAFLARI ÇEKİLEBİLİYOR

DSCF1960Köyün en yüksek tepesinde olup, ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmeyen gözetleme kulesi ise bulunduğu yerin yüksekliğiyle masmavi denizi geniş bir açıyla görebilme avantajına sahip. Kuleye çıkan araç yolu yok, fakat yürüyerek çıkılabilen bir yol mevcut. Bunu göze alabilenler Boğazın benzersiz güzelliğinin fotoğrafını çekme fırsatını bulabiliyorlar.

Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük boyutlarda görebilirsiniz

 

1