er7Sarıyer Erzurumlular Derneği, tarihte 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı’nın kadın kahramanlarından Nene Hatun'u, Sarıyer Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen gece ile andı.

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluş tarihi olan 12 Mart dolayısıyla organize edilen Nene Hatun’u Anma Gecesi’nde renkli anlar yaşandı. Gece saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

er4

Sarıyer Erzurumlular Derneği Başkanı İsmail Bülbül yaptığı açılış konuşmasında gecenin anlam ve önemini vurgulayarak, “Sivil toplum kuruluşları hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. STK’lar geçmişimizle bugünümüz arasında kurulan bir iletişim merkezidir. Bize bırakılan miras olarak gördüğümüz geçmişimizi köy derneklerinden, il derneklerine kadar bugüne taşıyan STK’larımıza nice önemli görevler düşmektedir. Çalışmalarımızı daha ileri taşımanın yegâne yolu yeni ses, yeni nefesleri aramıza katmaktan geçiyor. 12 Mart Erzurumumuzun kurtuluş yıldönümü. Kurtuluş savaşında Erzurumlu Nene Hatun’un yeri bir başkadır. Bu yüzden programımıza Nene Hatun’u Anma Gecesi adını verdik. Bu gece ile milli mücadelenin simgesi olan Nene Hatun’u ve maneviyatını sizlerle özellikle gençlerimize aktarmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.er5

KAYMAKAM KARAMAN, “ERZURUMLU OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUM”

Kendisi de Erzurumlu olan Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Erzurum derken aslında tarihe mal olmuş, bu ülke için köşe taşı diyebileceğimiz bir büyükşehirden bahsediyoruz. Bulunduğum tüm görevlerde ve yaşantım boyunca Erzurumlu olmanın gururunu taşıdım, taşımaya da devam edeceğim. İstanbul’un nüfusunu oluşturan iller arasında altıncı sırada bulunan Erzurum’u, Sarıyer’de de kurulan dernekle ayağa kaldırmaya çalışan dernek başkanımızı ve yönetimini kutluyorum.

er11

ERZURUM BARI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI 

Yapılan protokol konuşmalarından sonra şehitlerimiz için dua okunurken, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin Elmalı, Nene Hatun’un kurtuluş savaşımızdaki önemini ve maneviyatını anlattı. Sunuculuğunu Fatih Mühürdar’ın yaptığı gecede Erzurum’un İspir ilçesine bağlı Mescitli Köyü gençlerinin oynadığı “Erzurum Barı” folklor oyunu büyük beğeniyle izlendi.

GECEYE YOĞUN İLGİ GÖSTERİLDİer12

Nene Hatun’u Anma gecesi’ne, Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman, Kâğıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Adnan Ayber, AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, AK Parti Meclis Üyesi Hüseyin Coşgun, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi ve İASKF Başkanı Ali Düşmez, MHP İlçe Başkanı Erdal Çoban, CHP Meclis Üyesi Gökan Zeybek, BBP İlçe Başkanı Hüseyin Koç, Beyoğlu Erzurumlular Vakfı Başkanı Aydın Ayyıldız ve çok sayıda Erzurumlu katıldı.
Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman törenin sonunda çocuklara çeşitli hediyeler
armağan etti

NENE HATUN (1857-  22 Mayıs 1955)

93 Harbi olarak da anılan 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çarpışarak adını tarihe yazdıran Türk kadınıdır. Aziziye savunmasına 20 yaşlarında genç bir gelinken, küçük yaştaki oğlunu ve 3 aylık kızını evde bırakarak katılmıştır.
1877 yılında 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gece, Osmanlı vatandaşı olan Ermeni çeteleri Erzurum'un Aziziye Tabyası'na girmeyi başarmışlardı. Tabyayı koruyan Türk askerleri uykuda yakalayıp kılıçtan geçirdiler. Bu sırada arkadan gelen Rus askerleri ise hiçbir zorlukla karşılaşmadan tabyayı ele geçirdiler.
Erzurumlular, ölüme gittiklerini bildikleri halde, Aziziye Tabyası'na doğru koşuyordu. Tabyaya yerleşmiş olan Rus askerleri, gelenlere yaylım ateşi açtı. Ön sıradakiler o anda şehit oldular. Nene Hatun'un vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı.
Zatürre hastalığından dolayı 98 yaşında vefat etmiş ve kurtuluş mücadelesini verdiği Aziziye Tabyası'na defnedilmiştir. Türk Kadınlar Birliği tarafından ölümünden birkaç ay önce yılın annesi seçilmiştir.