Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık kuruluşlarında hızlı bir değişim gerçekleşti. Hastanelerin yenilenerek uluslararası standartlara uygun, en son teknolojik cihazlar ile donatılmış tam teşekküllü yapılar haline gelmesiyle birlikte, hastanelere bilişim teknolojisi de entegre edilmeye başlandı.
Bilişim teknolojilerinin sağlık alanında da kullanılmasıyla birlikte hastanelerde dijital hastane modeline geçilmeye başlandı. Geçişin hızlandırılması ve yaygınlaştırılması adına İstanbul Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı sağlık tesislerinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dijital Hastane Değerlendirme toplantısı düzenlendi.

KAĞITSIZ HASTANE MODELİ GELİYOR

Düzenlenen toplantıya Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Yılmaz, İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Erol Kısmet’in yanı sıra genel sekreterler, hastane yöneticileri ve bilgi işlem çalışanları katıldı. Bölge illerden de katılımın sağlandığı toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Yılmaz Sağlıkta Dönüşümün ikinci fazının başlayacağını belirterek “ Bilişim teknolojisini tüm hastanelerimize entegre etmeyi hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda amaç; hasta güvenliğini sağlayacak kağıtsız hastaneler yapmak. Kağıtsız hastane projesiyle teşhis ve tedaviye yönelik tüm tetkik ve işlemlerin dijital ortama aktarılmasını sağlayan HIMSS’in (Sağlık Bilişim ve Yönetim Sistemleri Birliği) kriterlerini hastanelerimizde yerine getirmemiz gerekiyor. Böyle bir dijitalleşme sürecinde hepsine eşit mesafede yaklaştığımız paydaşlarımız da var. Bunlardan biri de olan Medipol Üniversitesi’ne buradan teşekkür ederim. Bu konuda kararlılığımız çok önemli, gönül vermiş insanlar ile bu kriterleri başaracağımıza inanıyorum” dedi.

PROF DR. KEMAL MEMİŞOĞLU: BİZİM GELİŞMİŞ YAZILIMCILARIMIZ VAR

İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu konuşmasında insan gücünün en az miktarda kullanabildiği sistemlerin geliştirilmesi gerektiğini belirterek geliştirilen sistemlerin sağlık bilişimine de sokulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca yapmış olduğu konuşmasında “Karar Destek Sistemlerini destekleyen yazılımlar yapılması ve bu yazılımları bizim yapmamız gerekiyor. Yazılımların yerli olması gerekir. Bizim yetişmiş ve gelişmiş yazılımcılarımız var. Bunları sisteme katmamız gerekiyor. Şimdi şehir hastaneleri geliyor. Bu yapılarda sistemin yürütülebilmesi için Karar Destek Sistemlerinin mutlaka desteklenmesi gerekir.” ifadelerine yer vererek düzenlenen toplantıda geleceğe örnek teşkil edecek kararların alınacağını düşündüğünü söyledi.

PROF DR. EROL KISMET: ÖNCELİK MUTLAK HASTA GÜVENLİĞİ

Beyoğlu Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Erol Kısmet yaptığı konuşmasında bilişim teknolojilerinin hasta ve çalışan yararına kullanıldığı Dijital Hastane modeline geçiş ile birlikte elle yapılan kayıt işlemlerini ortadan kalkacağını, malzemelerin kullanımı ve çalışanların dokümantasyona ayırdığı süreyi önemli ölçüde azaltacağını, hastaya ve süreçlere dair her türlü veri ve bilginin doğru ve eksiksiz olarak kayıt altına alınacağı ve ilgili kişi ve birimlerin kullanımına sunmada tıbbi hataları azaltacağı, hastaların tanı ve tedavisinde kaliteyi artıracağını ifade etti. Önceliğin hasta güvenliği olduğunu belirterek bu sistemle birlikte bunun sağlanmış olacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul’da HİMSS kriterlerini gerçekleştirerek seviye 6-7 derecelerini elde etmiş olan hastaneler de yaşanılan süreci anlatmak üzere SBÜ İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Özgür Yiğit, SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Burak Üçpınar ve SBÜ Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damer Cerrahisi Eğitim ve araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları sunum yaptı. Günümüzde Sağlık Bakanlığı bünyesinde HİMMS EMRAM Seviye 7 alan tek hastane Tire Devlet Hastanesi ve HİMMS EMRAM Seviye 6 alan 17 hastane bulunmaktadır.

  • Seviye 7 alan hastane; Tire Devlet Hastanesi

  • Seviye 6 alan hastane; Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi

  • Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi

  • Balıkesir Bandırma Devlet Hastanesi

  • Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi

  • Bursa Dörtçelik Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

  • Giresun Tirebolu Devlet Hastanesi

  • İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

  • İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi

  • İzmir Bergama Dr. Faruk İlker Devlet Hastanesi

  • İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

  • İzmir Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi

  • İzmir Urla Devlet Hastanesi

  • İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi

  • Mersin Erdemli Devlet Hastanesi

  • Muğla Milas 75.Yıl Devlet Hastanesi

  • Rize Devlet Hastanesi

  • Siirt Kurtalan Devlet Hastanesi


Kaynak: DİJİTAL HASTANELER OLUŞTURULUYOR