Türkiye’de henüz nereden geldiği tam olarak kesinleşmese de iki tür tropik kuş bulunuyor. İskender papağanı ve yeşil papağan olarak bilinen bu türlerin en çok görüldüğü yerlerden birisi de Sarıyer’deki Emirgan Korusu.

Türkiye’de yaklaşık 20 şehrinde papağanlar yer alıyor. Yoğunluklu olarak da bu papağanlar İstanbul, Ankara ve İzmir’de görülmekte. Nüfus sayımları süren kuşların, iki yıl önceki sayıları 1040 olarak kayıtlara geçti. Bunların yüzde 92’lik bir oranı yeşil papağan, diğer kalanı ise İskender papağanı.  Hürriyet’te yer alan habere göre yaklaşık 800 kuş gözlemcisi, vatandaş ve fotoğrafçı tarafından yapılan bu sayımların sonuçları ise önümüzdeki yıl paylaşılacak.

TÜRKİYE’YE NASIL GELDİLER?


Papağanların Türkiye’ye nasıl girdiği konusunda ise çeşitli söylentiler var. Bunlardan biri 1997 yılında Atatürk Havalimanı’ndaki gümrük ambarından 180 adet papağanın, kafesin açılması üzerine firar etmesi olarak biliniyor. Sahipleri tarafından salındığına yönelik iddialar da bulunuyor. Bu 2 papağan türünden yeşil olan özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de görülüyor. İskender papağanının mekanı ise İstanbul. Bu tür, en çok Emirgan Korusu, Validebağ Korusu, Gülhane Parkı, Çamlıca Tepesi ve Yıldız Parkı’nda görülüyor.