İstanbul’da 3. Köprü’nün ayağının bulunduğu Garipçe Köyü’nde bir projenin daha startı verildi. Alt yapısı tamamlanan proje sayesinde köyün liman sorunu çözüme kavuşacak.


????????????????????????????????????

Küçük bir balıkçı köyü olan Garipçe Köyü’ne Balıkçı Barınağı geliyor. 3. köprü ayağının bulunduğu yere yapımı tasarlanan yeni barınakla Garipçe Köyü, tertemiz bir yüze kavuşacak.  Söz konusu projeye ilişkin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapıları Genel Müdürlüğü tarafından 5 Mayıs tarihinde gönderilen yazıda projenin büyük ölçüde tamamlandığı belirtildi. Balıkçı Barınağı’nın alt yapı işlemlerinin bittiğinin belirtildiği yazıda, projenin hayata geçmesi için 1/1000’lik imar planlarının uygulanması gerektiği ifade edildi.

Projenin alt yapısı tamamlandı


Liman projesine ilişkin süreci gazetemize değerlendiren Garipçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Aslan projenin alt yapı sürecinin bittiğini söyledi. Söz konusu projenin hayata geçmesi için yoğun çaba harcadıklarının altını çizen Aslan, “Öncelikle bizlere bu limanın şart olduğunu belirtmek istiyorum. Herkes burayı turizmle geçiniyor biliyor. İşin aslı böyle değil. Birkaç tesisin varlığı bunu kanıtlamaz. Burada yaşayanların neredeyse tamamı balıkçılıkla geçiniyor.  Burası bir bakıma balıkçı kasabası.  Bu nedenle böylesi bir yatırma ihtiyaç vardı.  Bizler projenin hayata geçmesi için çok çabaladık. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Alt Yapıları Genel Müdürlüğü’ne verdiğimiz dilekçenin cevabında projenin alt yapısının tamamlandığı ve gerekli yatırımın değerlendirilmesi için 1/1000’lik imar planlarının uygulanması gerektiği belirtilmiş. Bizler de süreci merakla bekliyoruz. Söz konusu imara planlarının bir an önce uygulanmasını istiyoruz. Balıkçı Barınağıyla birlikte kazancımız daha artacak ve daha rahat edeceğiz” şeklinde konuştu.

Dev dalgakıran projesi


Öte yandan İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişine,  dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basılmıştı.  Üçüncü Köprü rotasının geçtiği Garipçe Köyü, köprü ayağının bulunduğu yere yapımı yapılacak olan dev dalgakıran ve liman projesinde rehberlik ve römorkör hizmetleri de yapılacak. 2.5 senede tamamlanması düşünülen proje, takriben 1 milyon liraya mal olacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması tasarlanan ‘Kaptan Lütfü Berk Rehberlik İstasyonu Mendirek ve Rıhtım İnşaatı Projesi’nin hayata geçirilmesi için, İstanbul Valiliği’ne müracaat ederek, ÇED sürecini başlatmıştı. İMPO İmar Tasarlama Mühendislik İnşaat Limited Şirketi tarafından ihalesi alınan proje, bir kamu yatırımı olacak. Yatırım alanı devletin arazisi olduğundan, proje alanı için resmi müsaadelerin haricinde rastgele bir kiralama veya tahsis bedeli ödenmeyecek.