Tüm dünyada büyük ilgi gören AVATAR filminin simgelerinden olan kutsal ağacın (Doğanın Ruhu) aslında Japonya’da adı Visteria olan 144 yaşındaki bir ağaçtan esinlenildiği ortaya çıkmıştır. California’da ise 1800 yılında dikilen ve ağırlığı 250 tondan daha fazla olan başka bir Visteria daha vardır.2009 yılında gösterime giren bu filmi 3D seyrettiyseniz salondan çıkarken eminim ben de orada Pandora’da yaşamak isterdim demişsinizdir. Avatar’ın anlamı; bir Hindu ilahının bedenselleşmesi, özellikle tanrı Vişnu’nun çeşitli enkarnasyonlarıdır.

Geçen ay Göbekli Tepe ile ilgili yazmıştım ama orada sözünü etmediğim bir şey vardı, o da tepenin karşısındakidut ağacı ki arkeologların da dikkatini çekmişti. Garip bir şekilde bomboş arazide tek başına duruyor ve dilek ağacı olarak biliniyordu. İzleyen 25 yıl boyunca onbinlerce insan bu ağacı çul çaput bağlayıp dilek tutmuştu. 1988 yılına kadar ağacın verdiği işaret kimsenin dikkatini çekmemişti, ta ki toprağını süren çiftçinin pulluğuna heykele benzer bir şey takılana kadar.

Hz. Adem’in  olayı yasak ağacın meyvesini Havva’nın elinden yemesiyle başlar. Ancak bu meyveli ağacın tam olarak ne olduğu bilinmemekle beraber, tasvirlerde elma ağacı olarak gösterilmiştir. Bazı görüşler ise incir ya da asma olabileceği yönündedir.

MÖ 563, Kuzey Hindistan’daSiddhartha Gautama dünyaya gelir, 29 yaşında evini terk eder ve yıllarını çileci bir keşiş olarak geçirirken “aydınlanma” olarak tarif ettiği bir deneyimden sonra gezgin bir öğretmen olarak özellikle İndus/Ganj çevresinde oldukça geniş taraftar bulur, keşiş ve rahibe toplulukları kurar. 80 yaşında öldüğü zaman Budizm önemli bir inanç hareketi olmuştur. Aydınlanma deneyimi Banyan ağacı dibinde meditasyon yaparken gerçekleşmiştir.Banyan ağacı Hindistan bölgesinde yetişen  Kökleri yukarıdan aşağıya doğru büyüyen bir  incir ağacı türüdür.

Bilinenin aksine Musevilikten önce Mısır’da bir dönem tek Tanrı inancı mevcuttu; Milattan önce 1353- 1335 yılları arasında Mısır’a hükmeden firavun IV. Amenhotep, Aton, yani güneş, adını verdiği ilk tek Tanrılı dinin yaratıcısı olmuş ve Mısır’ın çok Tanrılı inancını reddetmiş, bununla da kalmayıp kendi inancını Mısır halkına da kabul ettirebilmek için büyük bir çaba içine girmiştir. HattaAton için Teb'den 300 km uzakta Amarna da Akhetaton isimli yeni bir şehir kurmuştur.

Yerimizin bu kadarla sınırlı bilgi vermeye yeterli olması nedeniyle ancak çok özetyazmak durumunda kaldım. Bundan sonraki ilk yazımda Afrika’ya, Çin’e ve yerimiz yeterse İskandinavya’ya gidip geçmişteki inançlara göz gezdireceğiz.

Sevgili okurlarımız [email protected]. adresine görüş ve önerilerinizle beraber yazılmasını dilediğiniz konu başlıklarını göndermenizi bekliyoruz.

Saygılarımızla