Zekeriyaköy’de lise öğrencileri Baturay Kumbaroğlu ile Can Nalbant, Sarıyer Belediyesi’nin sokak hayvanları için yaptığı ‘Mamamatik’lerin sorumluluğunu üstlenerek, ‘Sokak hayvanlarını besleme’ projesini hayata geçirdi. Gençlere destek veren Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Sarıyer’deki tüm gençlerin sosyal sorumluluk ve çevre konularında üretecekleri projelerde belediye olarak destek verdiklerini söyledi.

Sarıyer’de liseli gençlerden sokak hayvanlarına yönelik örnek proje! Öğrenciler Baturay Kumbaroğlu ve Can Nalbant Zekeriyaköy’de Sarıyer Belediyesi ile bir ilki gerçekleştirdi. Belediye’nin yaptığı ‘Mamamatik’ ile sokak hayvanların beslenmesini üstlenen Kumbaroğlu ve Nalbant’a destek veren Sarıyer Belediye Başkanı Sevgi Atalay, “Bu gençlerle ilk projemiz. Sorumluluk almak isteyen gençlerimiz olursa, bu projeyi tüm mahallelerde yapmaya biz belediye olarak hazırız”diyerek öğrencilere çağrıda bulundu.

Mamamatik belediyeden, mama öğrencilerden

Sarıyer Belediyesi, liseli öğrencilerle ‘Sokak Hayvanlarını Besleme’ projesini hayata geçirdi. İlk kez Zekeriyaköy’de hayata geçirilen projede hem sokak hayvanlarının beslenmesi sağlanıyor hem de çevrenin ‘pet’ şişelerden arındırılması hedefleniyor. Sokak hayvanlarına yönelik projede, güneş enerjisi ile çalışan, su ve mama koyulabilen ‘Mamamatik’i belediye temin ederken, hayvanların besleme sorumluluğunu ise öğrenciler üstleniyor. Belirli aralıklarla ‘Mamamatik’lere su ve mama bırakan gençler, sürekli gözetim ve denetim yaparak biten mama ve suyu yeniliyor.

“2009’dan beri başlattığımız bir proje”

Sokak hayvanlarına yönelik başlatılan projeyle ilgili konuşan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, “Mamamatikler bizim 2009’dan beri başlattığımız proje, Sarıyer Ormanlık alanları çok bol olan bir yer. 8 bin 100 hektarlık bir orman alanı var. Dolayısıyla diğer 38 tane ilçe özellikle Avrupa yakasındaki ilçeler Beşiktaş, Şişli gibi ilçelerde Bağcılar, Avcılar, Güngören gibi ilçeler köpeklerini bu bölgeye bırakıyorlar, biz onları tasmalarından tanıyoruz. Ama bu bölgeye bırakılan hayvanlarında, hayvan haklarına uygun barındırılmaları gerekiyor. Ama biz bütün köpeklere yetişemiyoruz. Köpek popülasyonu çok yüksek. Özellikle köyler bölgesinde hayvanların beslenmesi, barındırılması gibi konularda projemiz var. Bunu öğrenciler, gençler öğrendi. Bu projede yer almaya başladı” dedi.

“Gençleri alana indirmek istiyoruz”

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in gençleri desteklediğine vurgu yapan Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, “Hayvan, doğa gibi konularla gençlerin ilgilenmesi, atıkların yönetimine destek vermesi, bizim içinde çok önemli. Başkanımız bu konulara çok önem veriyor. Amacımız gençleri alana indirmek. Bir kişide olsa beş kişi de olsa bu öğrenci gruplarının getirdiği her projeye sahip çıkıyoruz. Bizim işimiz değil demiyoruz. Farkındalık yaratmak için gençleri buralara çekmek için bu projelere destek vermek gerekiyor. Benim işim, asfalt dökmek, yol yapmak demiyoruz. Geleceğimiz olan gençleri bilgilendirmek, doğayla, geri dönüşümle katı atıkla ilgilenmelerini sağlamak, destek vermek onları yüreklendirmek istiyoruz” diye konuştu.

“Sorumluluk alan herkese destek veririz”

Öğrencilerle birlikte Zekeriyaköy’de koyulan ilk Mamamatik projesini yerinde inceleyen Atalay,  “Çevre Müdürlüğümüzün bünyesinde yapılıyor bu çalışmalar. Geri dönüşümle ilgili çalışmalarımızda var. Başka projelerimizde var. Bu bizim ilk projemiz. Mesela, ‘Su mercimeği projesi var. Suya ekilen bir bitkinin suyu temizlemesini sağlıyor. Bunu da İTÜ öğrencileri çalışıyor. Arı popülasyonu bölgemizde fazla, bir grup öğrenci arıların sevdiği çiçekleri, bitkiler ekecek.. Bu projeleri artırmayı hedefliyoruz. Tüm gençlerimize sosyal sorumluluk ve çevre konularında üretecekleri projelere destek vermeye hazırız. Mamamatiklerle ilgili Sarıyer’in değişik mahallelerinde öğrencilerimiz, gençlerimiz bu sorumluluğu üstlenirlerse onlara da destek veririz ”ifadelerini kullandı.

İlk proje Zekeriyaköy’de başladı

Zekeriyaköy’de Sarıyer Belediyesi ile bir ilki gerçekleştiren lise öğrencileri Baturay Kumbaroğlu ve Can Nalbant, projeye okulda öğretmenlerinin teşvikiyle girdiklerini belirtti. “Öğretmenlerimiz bize sosyal sorumluluk projelerinde görev alın tavsiyesinde bulunuyordu” diyen gençler velilerinde desteğini de alınca bu projeye başladıklarını belirtti. Kumbaroğlu ve Nalbant, Zekeriyaköy’de sokakta yaşayan hayvanların, özellikle köpeklerin sayısının oldukça fazla olduğunu bunların beslenmekte zorlandığını gözlemlediklerini, hayvanların beslenmesi için neler yapabileceklerini düşünürken, bu projede yer almaya karar verdiklerini anlattı. Mamamatikler için belirli aralıklarla velilerinin desteği ile mama ve su temin ettiklerini belirten gençler, projenin hem hayvanların beslenmesi hem de çevredeki pet şişelerin toplanmasını sağladığını ifade ettiler. Kumbaroğlu ve Nalbant, projenin örnek olmasını, Sarıyer’deki diğer öğrenci arkadaşlarının da bu projede yer almasını arzuladıklarını sözlerine eklediler.