Otonom araçlarla ilgili gelişmeler 2020 yılı ve sonrasını bulacak. Bu gelişmeler sayesinde, yollarda şoförü yorulunca kendi giden kamyonlar görülecek.

ABD’de bulunan Embark isimli firma kendi şoförsüz gidebilen araç sistemleri ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Daha bu sene kurulan firma, 15 milyon dolar civarında bir yatırım almış durumda. Firma, otonom sürüş sistemini yük kamyonlarında işler hale getirebilmeye çalışıyor. Bu kapsamda bir kamyon, otobana girdikten sonra çıkana kadar seyir halinde gidip şoförün istirahat etmesini sağlayabilecek.

SADECE OTOBANLARDA ÇALIŞIYOR


Söz konusu sistem, radar, kameralar, lazer çevre takibi, ve sensor birleşiminden meydana geliyor. Bu birleşimin arkasında bulunan bilgisayar aracılığıyla sensorlardan gelen veri anlık analiz ediliyor. Kamyonda direksiyon ve motora ne yapması gerektiği konusunda iletim sağlıyor. Sistem şuan sadece otobanda çalışıyor. Bunun sebebi trafiğin otobanda daha düzenli olması, yaya trafiğinin olmaması olarak görülüyor. 5 kategoride değerlendirilen bu sürüş sisteminin ilk seviyesinde şoför uyarı ile sürüş destek bölümlerini içerdiği belirtiliyor.