Uluslar arası bir araştırma ekibinin yaptığı DNA analizi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, iki antik uygarlık olan Minioan ve Miken’in ortak ataları Anadolu’dan göç etti.

Çalışmayı uluslar arası bir araştırma ekibi yaptı. Buna göre, Bronz Çağ’da Girit anakarası, Yunanistan ve güneybatı Anadolu’da yaşayanların geniş çaplı DNA analizi gerçekleştirildi. Çalışmaya, Washington Üniversitesi Max Planc Enstitüsü ve Harvard Tıp Okulu’ndan arkeologlar ve uzmanlar katıldı. Ekip, verileri toplama işlemini gerçekleştirdi. Girit’te yaşayan Minoanlar, Yunanistan’daki Mikenliler ile güneybatı Anadolu’da hayatını sürdürdüğü kesin olan 19 tane antik bireyin diş DNA’ları analiz edildi. Genomlar, 330’un üzerinde antik genom ve şuan yaşayan 2 bin 600’ün üzerindeki kişinin genomuyla kıyas edildi.

SONUÇ AÇIKLANDI


Araştırma sonuçlarına göre Mikenler ile Minoanların genetik açıdan çok benzer olmakla beraber özdeş de olmadıklarını gösterdi. Tunç Çağı’nda ise erken Neolojitik çiftçilerin Anadolu topraklarından göç ettiği sonucunu ortaya koydu.