Büyükşehir Yasasıyla Sarıyer’in bir mahallesi haline gelen Gümüşdere köyünde 100 yılı aşkın süredir Balkan göçmeni aileler yaşıyor. Geçimlerini tarımla sağlayan Gümüşderelilerin hiçbiri toprağını bir an olsun bırakmayı düşünmeden ata mesleği haline gelen işlerine devam ediyor. Bir ayakları şehirde bir ayakları köylerinde olan Gümüşdere sakinleri burada yaşıyor burada tarım yapıyor. Yeni yetişen nesil ise okumak için köyden çıkıyor ama bağını koparmadan köyünde yaşamaya devam ediyor.

Devlet desteğiyle işlerini büyütüyorlar

Aralarında devlet desteği ile işini büyütenler ve çiftçiliğin yanı sıra büyükbaş hayvancılık yapanlar da bulunuyor. Onların emekleri sonucunda üretilen süt, yoğurt, peynir, meyve ve sebzeler İstanbul’daki çeşitli pazarlarda tüketiciyle buluşuyor.

Bakanlık, Gümüşdere modelini artırmak istiyor

Gümüşdereliler, çiftçilik ve hayvancılık yapan aileleri desteklemek için yeni projeler geliştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ilham kaynağı oluyor. Gümüşdere benzeri örnekleri çoğaltmak isteyen bakanlık; küçük ve büyükbaş hayvan sayısını artırmayı, kullanılmayan tarım arazilerini canlandırmayı ve böylece köylerden şehirlere yapılan göçü önlemeyi hedefliyor.