İnternet devi Yahoo’nun bilgisayarınız büyük bir tehlikede olabilir diyerek dikkat çekti. 2013’te gerçekleşen bir hacklenme olayından bir milyardan fazla kullanıcının hesabının etkilendiğini duyurması siber güvenlik şirketlerince de yakından izleniyor.
Siber güvenlikte sunduğu çözümlerle fark yaratan Comodo’nun kıdemli araştırmacısı Kenneth Geers, Yahoo’dan yapılan açıklamayı değerlendirirken “Yahoo siber suç örgütleri ve devlet destekli saldırılar için doğrudan bir hedef olduğunu akıldan çıkarmamalı, verilerini korumak için yatırım yapmalıdır” dedi.

Geers’in, Yahoo’daki hacklenme için “Güvenlik açığından etkilenen MD5 ‘hash’lerinin kullanılması Yahoo’nun güvenliği yeterince önemsemediğini gösteriyor” analizini yapması da dikkat çekti. Kenneth Geers’in Yahoo’nun açıkladığı hacklenme olayı ile ilgili derin analizi ise siber güvenlik konusunda uluslar arası çaptaki tehlikeye şöyle dikkat çekiyor:

Büyük tehlike

Gerçek kimliği bilinmeyen, stratejik bir saldırı. Kombine edilen bu iki faktör, bunun sadece bilgi-istihbarat değeri için bilgi isteyen bir yabancı istihbarat servisi olduğu anlamına gelebilir. Bu hipotezi test etmenin bir yolu, çalınan bilgilerin siber suçlar için kullanılıp kullanılmadığını bulmaya çalışmaktır. Bununla birlikte bazı bilgilerin sızdırılması saldırgan tarafından aldatıcı bir taktik olarak özellikle kullanılmış olabilir. 2014’te çalınan 500 milyon hesapla bağlantılı olmayabileceği bu gerçeği değiştirmez. Dünyada sorumlu olabilecek birçok istihbarat servisi var.

Bu tür bir siber saldırının milyarlarca dolar etkisi olabileceği düşünüldüğünde, Pazar payını etkilemek için dahi kullanılması mümkündür. Bir şirket çalışanı, rakip bir şirket, hatta bir ulus devletin bile tamamen bencil mali kaygılarla yapmış olabileceğini unutmamalıyız. Her bir veri istihbarat veya cezai amaçlar için eşit derecede kullanılabilir.

Kullanıcılar, siteler arasındaki şifreleri tekrar tekrar kullandıkları ve güvenlik soruları aynı olabildiğinden, Yahoo’da yaşanan sızıntılardan başka saldırıların da faydalanmış olması mümkündür. Bu tür olaylar, online kimlik doğrulama için gerçek zamanlı biyometri geliştirme hızını artıracaktır. “
Yahoo’dan yapılan açıklamada “Yahoo, Ağustos 2013’te izni olmayan üçüncü bir aktörün bir milyardan fazla kullanıcıya ait verileri çaldığına inanıyor” demişti. Yahoo, isimler, telefon numaraları, şifreler ve e-posta adreslerinin çalındığını, ancak banka ya da ödeme bilgilerine dokunulmadığını söylüyor. Yahoo, polis ve yetkililerle konuyu yakından inceliyor.

Uluslararası yolculuklarda gümrüksüz veya vergisiz alışveriş denince hepimizi bir heyecan bastığı doğru. Son moda saatlerden, butik kozmetik ürünlerine, parıltılı lüks parfüm şişelerinden, ithal çikolata ve atıştırmalıklara dışarıdan daha uygun fiyata sahip olma fikri içimizdeki alışveriş canavarını harekete geçiyor. Ancak Duty Free alışverişin de kendine göre incelikleri bulunuyor.
Duty Free alışveriş deneyimini en iyi şekilde nasıl yaşayabileceğini öğrenmek istiyorsanız işte momondo’nun ipuçları...

1. ÜRÜNÜN GERÇEK FİYATI

Ürünler vergili fiyatlara göre ucuz da olsa bu Duty Free fiyatının her zaman en uygun olduğu anlamına gelmiyor. Beğendiğiniz ürünle kasaya doğru hızlıca ilerlemeden önce piyasa fiyatını internetten kontrol etmeniz işe yarayacaktır. Belki de aradaki yüzde 10’luk fark tatil sonrası kalan son paranızı harcamanıza değmeyecektir.

2. OTANTİK ALIŞVERİŞ

Duty Free alışverişin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız mutlaka bulunduğunuz ülkeye has, yerel ürünlere göz atın. En uygun fiyatlar ve cazip fırsatlar genellikle yerel ürünlerde yakalanıyor. Örneğin İsviçre’deyseniz son paranızı birçok ülkede bulamayacağınız çikolatalara ya da Fransa dönüşü birbirinden lezzetli peynirlere harcayabilirsiniz. Ayrıca yerel mağazalardan alışveriş yapmak gittiğiniz ülkenin para birimi kendi ülkenizin para birimi karşısında zayıfsa daha hesaplı olabiliyor.

3. TAŞIYACAKLARINIZA DİKKAT EDİN

Biliyoruz, o çok aradığınız ürünü kendi ülkenizden çok daha uygun fiyata bulduğunuzda içinizdeki alışveriş tutkununu susturmak hayli zor. Ancak arada edeceğiniz kar uğruna tatilinizi zahmetli hale getirmek keyfinizi kaçırabilir. Özellikle elektronik ürünlerde çok uyguna bulduğunuz bir ürünü satın alırken bütün tatilde yanınızda taşımak zorunda kalacağınızı unutmayın. Belki de kendi ülkenizdeki havalimanıyla çok az bir fark olduğunu önceden araştırmak hem sizi tüm tatil yanınızda fazla eşyayla gezmekten kurtaracak hem de istediğiniz ürünü almanıza yardımcı olacaktır.

4.DÖVİZ MAĞDURLUĞU

Birçok ülkede havaalanlarında ürünlerin dolar ve euro karşılıkları fiyat etiketlerinde belirtiliyor. Bunun yanında hala yerel para birimi ile etiket fiyatı bulunan ülkeler de mevcut. Bu ülkelerde alışveriş yaparken iki kere kontrol etmek, ucuza aldığınızı sandığınız bir ürünü aslında normalin üç katı fiyatına alma ihtimalinizi ortadan kaldıracaktır.

5. ÜLKELERİN İZİN VE MUAFİYETLERİ

Yaygın inanışın aksine, gümrüksüz satış mağazalarından aldığınız ürünlere hiç vergi ödemeyeceğiniz doğru değil. Satın aldığınız ürünler teknik olarak sadece onları satın aldığınız ülkede gümrüksüz oluyor. Eğer yasa ile belirlenen sınırı aşıyorsa kendi topraklarınıza döndüğünüzde bu ürünler için gümrükte vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Peki, muafiyetler neler ve vergi ödemeden yanında ne kadar getirebilirsiniz? Bu sınırlamalar ülkeden ülkeye değişiyor. Gümrük memurlarının sorularıyla karşı karşıya kalıp, beğenerek aldığınız ürünlere el konulması ya da yüksek vergi bedelleri ile karşılaşmamak için ziyaret edeceğiniz ülkelerin izin ve muafiyetlerini internetten kontrol edebilirsiniz.

Momondo sözcüsü Serpil Öztürk şöyle konuştu: “Duty Free alışveriş yapmak, seyahat tutkunları için keyifli ve çoğu zaman da hesaplı bir seçenek. Ama şehir içi alışverişte olduğu gibi, Duty Free alışverişin de bazı kuralları var. Yılbaşı haftasında Türkiye’den çok sayıda turistin yurtdışına seyahat edeceğini göz önüne alarak, bu konuda detaylı bir rehber hazırladık. Alışverişi daha keyifli hale getirmek için, seyahat tutkunlarına öncelikle fiyat kontrolü yapmalarını ve ürünün vergili fiyatını kontrol etmelerini öneriyoruz. İkinci tavsiyemiz, gidilen ülkeye özgü, yerel ürünlere ağırlık verilmesi. Seyahat dönüşü bu ürünler size tatilde geçirdiğiniz güzel günleri hatırlatacaktır. Diğer yandan elbette alınacak ürünlerin ağırlığı, döviz kur farkları ve ilgili ülkelerin gümrük kuralları gibi teknik detaylara dikkat etmekte fayda var.”