Büyükşehir Yasası’yla, Büyükşehir’in mülki sınırları içinde kalan tüm köy ve belediyelerin kamu tüzel kişilikleri kaldırması beraberinde sorunları da getirdi.  Yasa nedeniyle Kilyos merkezde bulunan 12 hane için tapuları olmadığı gerekçesiyle kamulaştırma süreci başlatılırken, vatandaş ise mağdur.

‘Büyükşehir Yasası’ nedeniyle köy statüsünden mahalle statüsüne geçen Sarıyer’in birçok yerleşim yerinde sorunlar bitmek bilmiyor. Başta köylülerin işletmiş olduğu sahiller olmak üzere mera arazisi ve tapusu olmayan yerleşim yerlerinin kullanım hakkı yasa nedeniyle İBB’ye geçti. Bu süreç aynı zamanda birçok köyün mağdur olmasında neden oldu. Sahilleri,  tarım arazileri, meraları alınan köylülerin şimdi de evlerinin ellerinden alınması söz konusu.  Yasa nedeniyle sorunların sıklıkla yaşandığı yerlerden birisi de Kilyos oldu. Yasa gereği Kilyos merkezde bulunan 12 hane için tapuları olmadığı gerekçesiyle kamulaştırma süreci başlatıldı. Yıllardır oturdukları evlerinde vergilerini ödemelerine rağmen Büyükşehir tarafından gelen belgeyle evlerin boşaltılması isteniyor. Yapılacak ihaleyle evleri satışa çıkarıldı. Bu durumdan şikâyetçi olan köylüler evlerin açık ihale usulüyle değil, ödeyebilecekleri fiyatlarla kendilerine satılmasını istiyorlar. Yıllardır burada yaşadıklarını belirten köylüler yetkililerden bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

“Köyken daha mutlu yaşıyorduk”

3Evi kamulaştırma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kilyos sakinlerinde Filiz Canbaz, sorun çözülmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Büyükşehir yasasının kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Canbaz, “Burası Büyükşehir Yasasıyla bağlandıktan bu yana sürekli sorunlar yaşıyoruz. Biz köyken daha mutlu yaşıyorduk. Daha önce sorunlarımızı daha rahat çözüyorduk. Şimdi muhtarımızın yetkileri kaldırılmış. Evlerimizle ilgili de sıkıntılar yaşıyoruz. Yaklaşık 40 yıldır oturduğumuz evlerimiz yasa nedeniyle kamulaştırılıyor. İhaleye çıkan evlerimize yüksek bedel isteniyor. Bunu karşılayacak durumlarım yok. Ancak taksit olursa alabiliriz. O evlere yıllarca vergi verdik. Sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz” dedi.

“Evlerimize sahip çıkacağız”

2Fikret adlı yurttaş ise, “Bizler 40 yıldır burada oturmaktayız. Buraya yasa nedeniyle el konuldu.  Yıllarca vergi verdik bu alanlara. Bu sorunun çözümü istiyoruz. Bizler ihale yöntemine karşıyız. Çünkü ihalede yüksek bedel isteniyor. Bizim o bedelleri ödeyecek ekonomik gücümüz yok. Bize raiş bedeldi üzerinden taksitlendirme yoluyla satılsın. Bizler evlerimiz sahip çıkacağız” ifadelerin kullandı.