Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Diyarbakır'da bulunan Van Kalesi ve Malabadi Köprüsü’de eklendi. 

ggUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklendi. AA'da yer alan habere göre, Edirne'de bulunan Sultan II. Bayezid Külliyesi, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bulunan Bodrum Kalesi, Eskişehir'de bulunan Sivrihisar Ulu Camisi, Ankara'da bulunan Hacı Bayram Cami ve çevresindeki tarihi alanlar, İstanbul'da bulunan Nuruosmaniye Külliyesi, Burdur'da bulunan Kibyra Antik Kenti, Antalya'da bulunan Yivli Minare, Samsun'da bulunan Kızılırmak Deltası kuş cenneti, Diyarbakır'da bulunan Malabadi Köprüsü ve Van'da bulunan Van kalesi kayıt edildi.

“Türkiye'nin 70 kültürel ve doğal mirası UNESCO’da”

Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Nisan ayında alınan kararın UNESCO tarafından yeni açıklandığını ifade etti. Oğuz, "Şu anda Türkiye'nin 70 kültürel ve doğal mirası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne yer alıyor, bu rakam dünyada geçici listede en fazla doğal ve kültürel mirası olan ülke konumuna getirdi. Geçici listeye alınmadan, UNESCO listesine önerilmesi mümkün olmuyor. Bu sürecin yaşanması bu sene listeye alınanlar için önemli ve sevindirici" dedi.

fgfjg

Malabadi Köprüsü

Diyarbakır'ın Silvan ilçe sınırları içinde yer alan tarihi Malabadi Köprüsü, Artuklu Beyliği döneminde 1147 yılında yapılmıştır. Yedi metre eninde ve 150 metre uzunluğunda olan köprünün yüksekliği 19 metredir. Malabadi Köprüsü, dünyada taş köprüler arasında kemeri en geniş olan köprüdür. Kemerin her iki yanında, iç tarafta kervan ve yolcular tarafından, özellikle kışın zorlu günlerinde barınak olarak kullanılan iki oda bulunmaktadır. Köprü nöbetçileri tarafından da kullanılan bu odaları daha önceleri dehlizlerle yolun dipleri ile bağlantılı olduğu, gelen kervanların ayak seslerinin bu dehlizler vasıtası ile daha uzaklarda iken duyulduğu söylenir. Her biri başka uzunluklarda ve kırık hatlar halinde üç bölümden oluşan köprü, doğu ve batıda hafif eğimlerle yollara bağlanmıştır. Orta bölüm kayalıklar üzerine oturtulmuş bir kitle halindedir.

Van Kalesi

Van Kalesi M.Ö. 9. yüzyılda Lutipri'nin oğlu Sarduri tarafından MÖ 840-MÖ 825 tarihleri arasında yapılmıştır. Kale Urartu Krallığı tarafından kütle halindeki taştan yaptırılan ve Urartu başşehri Tuşpa'yı kuş bakışı ile göre bir istihkam yapıdır. Van Gölü'nün kıyısında olan bu yapı, şehir merkezine 5 km uzaklıkta sarp bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Yapı 1800 m uzunluğunda, 120 m genişliğinde ve 80 m yüksekliğindedir. Bu tür kaleler genellikle yabancı ordulara karşı koymak için değil, bölge kontrolü için kullanılır. Van'ın eteklerindeki bu yapının harabeleri onun duvarlarının Orta Çağda yapıldığı belirtilir.  Ayrıca bu kalenin o zamanlarda yaşayan dev insanlar tarafından yapıldığı rivayet edilir. Çünkü Van Kalesi'nin o zamanın şartlarıyla yapılmasının olanaksız olduğu düşünülmektedir.